• Ako sme oslávili Medzinárodný deň školských knižníc?
          • Ako sme oslávili Medzinárodný deň školských knižníc?

          • V dnešný deň, 28. októbra 2019, sme vzdali úctu knihám, ktoré zapĺňajú knižné police v našej školskej knižnici.

            Na hodinách slovenského jazyka a literatúry v celej našej škole prebiehal čitateľský maratón. Žiaci si 45 minút vyučovacej hodiny spríjemnili rozprávkami, poviedkami, ale aj skutočnými príbehmi ľudí z obdobia vojny.
            Štvrtáci svojou návštevou a veľmi pekným čítaním potešili detičky v MŠ v Beňuši i v Braväcove. S veľkou radosťou a o to väčšou zodpovednosťou čítali našim najmenším kamarátom: Karinka Orságová, Samko Lilko, Maťko Vigoda i Siska Libičová.
            Nezabudli sme ani na našich spoluobčanov v obciach Beňuš a Braväcovo a pripomenuli sme im našou rozhlasovou reláciou, že aj my sme súčasťou obcí. Lujzička Pôbišová, Adelka Javorčíková a Filipko Molčan im predstavili úryvky z knihy Hany Zelinovej, Jakubko. Téma tejto knihy je v súčasnosti aktuálnou, aj vďaka výročiu SNP.
            Veľké množstvo kníh našej školskej knižnice dnes uzrelo svetlo sveta. Dúfame, že na policiach sa dlho neohrejú a zavítajú k svojim čitateľom. Veď sú vraj našim najlepším priateľom a spoločníkom vo voľných chvíľach.
            Dočítania priatelia!
            Vaša školská knihovníčka

        • Úcta k starším v Braväcove
          • Úcta k starším v Braväcove

          • Už ohýba ma skorá jeseň, k zemi tlačí vek môj chrbát.
            Doznela mladosti krásna pieseň, pre spomienky len stará bútľavá vŕba.
            Stráca sa bystrá pamäť, nemám už svižný krok, a usmejem sa láskyplne,
            keď vnúča volá: „Babka, poď, bežme o závod!“

            V mesiaci október, viac ako inokedy, venuje pozornosť starším ľuďom. Ich životu, starostiam a problémom, ale aj radostiam a spomienkam na mladosť. Nezabudli sme na našich starkých ani my, žiaci Základnej školy v Beňuši.

            V piatok 25. októbra 2019 sme ich pozdravili  v Braväcove. Poďakovali sme sa im programom, ktorý sme si pripravili z úcty k múdrosti, k poznaniu, k veku, z úcty k starším. Naši žiaci opäť nesklamali. Recitovali, spievali, tancovali. Smelo a z chuti. V programe vystúpili deti speváckeho krúžku, pod vedením pani učiteľky Zuzky Ľuptákovej a tanečno – dramatického krúžku pod vedením pani učiteliek Moniky Murgašovej a Slávky Gašperanovej. Z ich vystúpení bolo cítiť hravosť, srdečnosť a vďaku. Urobili radosť Všetkým prítomným. Vyčarili úsmevy na tvárach starých rodičov a spokojnosť  všetkých, ktorí sa na programe podieľali. I slzy kotúľajúce  po tvárach starých rodičov, boli odmenou pre vedúcich krúžkov.

            Milé dievčatá a chlapci rozdávajte túto krásu a radosť i naďalej! Robíte svet krajším  a Vy zažívate krásne chvíle. Veď potlesk, ktorý ste zožali, Vás určite potešil.

            Na záver by som sa chcela poďakovať našim milým starým rodičom:
            Vďaka Vám za všetko, za slnečné dni,
            za prebdené noci, za pokojné sny.
            Vďaka Vám za všetko, za trpezlivú dlaň,
            za pohladenie v bôli i za milú tvár.
            Vďaka Vám za všetko, za každý vrúcny cit,
            bez tepla Vašich sŕdc nemohli by sme žiť.

            pani učiteľka Zuzka

        • Stará mama, starý otec, prečítaj mi rozprávku
          • Stará mama, starý otec, prečítaj mi rozprávku

          • FOTOALBUM

            24. októbrové predpoludnie sme si naše vyučovacie hodiny spestrili rozprávaním a čítaním rozprávok. Keďže v kalendári vládne mesiac október, nezabudli sme na naše staré mamy a starých otcov a pozvali sme ich do našich tried.

            Pozvanie prijala aj pani Valéria Šperková, ktorá svojim príjemným hlasom nám, žiakom 1.A triedy, prečítala Veselú rozprávku z knihy Danka a Janka. Okrem čítania sme tieto vzácne chvíle venovali rozprávaniu, v ktorom deti vyznali lásku svojim milovaným starým mamám a starým otcom. V závere vnuci a vnučky vyrobili darček s básničkou, ktorou určite potešia všetky srdiečka starých rodičov.
            Ochotná teta Valika zavítala aj k nám štvrtákom. Svojou návštevou nás žiakov, nie len potešila, ale priam zachránila pred skúšaním z porozumenia textu. My sme sa na oplátku správali veľmi disciplinovane, boli sme aktívni a pozorní poslucháči. Po krátkom vzájomnom predstavení sa, sme si zopakovali učivo z literatúry, lebo naša pani učiteľka hovorí, že opakovanie je matkou múdrosti. Po krátkej práci nasledovala chvíľka pre umeleckú literatúru, v podaní tety Valiky.  Pre nás žiakov to bola chvíľka oddychu. Započúvali sme sa do príbehu Falošné dukáty z knihy Junácka pasovačka. O tom, či sme boli pozornými poslucháčmi sa v závere vyučovacej hodiny presvedčila naša pani učiteľka.

            Tento deň pre nás začal v príjemnej atmosfére, ktorá sa v našich triedach udržala počas celého dňa.

            Obetavej tete Valike želáme do ďalších rôčkov veľa zdravíčka, rodinnej pohody, radosti z vnúčatiek a veľa dobrých kníh, najlepších priateľov človeka.

            S a M

             

        • Talent Kláry Jarunkovej v Podbrezovej
          • Talent Kláry Jarunkovej v Podbrezovej

          • FOTOALBUM

            Dňa 24.10.2019 sa naši žiaci zúčastnili súťaže s názvom Talent Kláry Jarunkovej. Súťaž sa konala na Základnej škole Kláry Jarunkovej  v Podbrezovej.

            Našu školu reprezentovalo 9 žiakov, a to Zoja Gašperanová z druhého ročníka, Ema Mišečková z tretieho ročníka, Zinka Hrablayová z tretieho ročníka, Jasna Hrablayová z piateho ročníka, Sára Nemčoková zo šiesteho ročníka, Natália Šajgalíková zo siedmeho ročníka, Nina Baliaková z ôsmeho ročníka, Ema Pauliaková z deviateho ročníka a Lenka Lopušná z deviateho ročníka.
            Súťaž prebiehala v troch oblastiach a to výtvarná oblasť, literárna oblasť a spev. V každej oblasti boli žiaci rozdelení do 3 kategórií podľa ročníka. Vo výtvarnej oblasti súťažila Zinka Hrablayová, Sára Nemčoková a Ema Pauliaková. V literárnej oblasti súťažila Ema Mišečková, Jasna Hrablayová a Lenka Lopušná. V speve súťažili Zoja Gašperanová, Nina Baliaková a Natália Šajgalíková.
            Žiaci boli veľmi šikovní a talentovaní. Naši žiaci boli úspešní a získali pekné ceny a výborný pocit z dobre odvedenej práce.
            Zoja Gašperanová  získala 1. miesto v oblasti spevu, Jasna Hrablayová získala 1. miesto v literárnej oblasti, Natália Šajgalíková získala 1. miesto v oblasti spevu, Sára Nemčoková obsadila 2. miesto vo výtvarnej oblasti a Nina Baliaková získala 3. miesto v oblasti spevu.
            Po skončení týchto oblastí nasledoval kvíz, v ktorom traja žiaci zastupovali svoju školu. Kvíz bol zameraný na život a diela spisovateľky Gabriely Futovej. Hlavnou cenou kvízu bol putovný pohár, ktorý sa žiakom bohužiaľ nepodarilo získať. Po kvíze nasledovala beseda so spisovateľkou, kde sa žiaci dozvedeli veľa zaujímavých informácií o živote a tvorbe spisovateľky Gabriely Futovej.

        • Čítanie s milou návštevou...
          • Čítanie s milou návštevou...

          • Štvrtok, ako každý iný, no pre nás tretiakov, nezvyčajný, zaujímavý, poučný a príjemný.

            V štvrtok 24.10.2019 zavítali do III. triedy tri staré mamy. Spoločne sme si čítali  príbehy z knihy „Rozprávky starej matere“ od pani spisovateľky Márie Jančovej.

            Staré mamy oprášili svoje spomienky a na chvíľu sa stali našimi spolužiačkami. Sadli si medzi nás a spoločne sme si prečítali tri pekné a hlavne poučné príbehy. Hoci kniha patrí medzi staršie tituly, stále nám má čo ponúknuť. Na chvíľu dýchlo na nás čaro minulosti, v ktorom sme našli veľa pokory, skromnosti, lásky a jednoduchej, ale naozajstnej krásy.

            Milé staré mamy, ďakujeme, že ste si našli čas a prijali naše pozvanie. Veríme, že sa pri peknej knihe ešte stretneme.

                                                                                                                      tretiaci a ich pani učiteľka

          • Výskyt vší

          • Vedenie ZŠ upozorňuje všetkých rodičov na výskyt vší. Prosíme rodičov, aby pravidelne kontrolovali deťom vlasy a v prípade takéhoto problému naň upozornili učiteľky.
            Za pochopenie ďakujeme.

        • Cezpoľný beh Beňuš 2019
          • Cezpoľný beh Beňuš 2019

          • FOTOALBUM

            15. októbra 2019 sa na našej škole uskutočnil XIV. ročník "Cezpoľného behu o putovný pohár starostky obce Beňuš" za účasti žiakov zo škôl Horehronia.

            Zmiešané trojčlenné družstvá súťažili v dvoch kategóriách - mladší žiaci a starší žiaci. Na trati súťažiacich čakali 2 stanovištia - streľba zo vzduchovky a hod granátom na cieľ.
            Víťazné družstvá jednotlivých kategórií si okrem medailí odniesli pamiatkový pohár na aktuálny ročník súťaže a aj putovný pohár, ktorý bude zdobiť priestory chodby ich školy celý nasledujúci rok.
            Kompletné výsledky nájdete TU.

        • Testovanie pohybových predpokladov žiakov
          • Testovanie pohybových predpokladov žiakov

          • Podobne ako v minulom školskom roku, sa dňa 14.10. uskutočnilo v našej škole testovanie pohybových predpokladov žiakov 1. ročníka. Prváci sa v tento deň neučili, ale plnili disciplíny na jednotlivých stanovištiach.

            Pre lepšiu predstavu, uvádzame všetky disciplíny aj so zameraním.
            Výdrž v zhybe nadhmatom
            (statická sila horných končatín)
            Opakovaná zostava s tyčou (koordinačné schopnosti)
            Skok do diaľky z miesta (dynamická sila dolných končatín a koordinácia)
            4 x 10 m člnkový beh (reakčná a akceleračná rýchlosť a bežecká agilita)
            Ľah - sed (dynamická sila svalov trupu)
            Predklon v sede s dosahovaním (kĺbová pohyblivosť)
            Kotúľanie 3 lôpt (kinesteticko-diferenciačná schopnosť horných končatín)
            Vlajková naháňačka (prehľad v hre, šikovnosť)
            Viacstupňový vytrvalostný člnkový beh na 20 metrov (aeróbna vytrvalosť)
            Mená prvých troch najúspešnejších v jednotlivých disciplínach nájdete TU.
            Záverečné poďakovanie patrí všetkým vyučujúcim, ktorí sa testovania zúčastnili a zabezpečili hladký priebeh testovania. Osobitné poďakovanie patrí žiačkam siedmeho ročníka, Linde Šperkovej, Natálii Šajgalíkovej, Eme Bacúšanovej, Karolíne Krešákovej a Sofii Ľuptovčiakovej, ktoré pri testovaní pomáhali a svoju úlohu si plnili veľmi zodpovedne.
            MM

        • Deň starých rodičov
          • Deň starých rodičov

          • FOTOALBUM

            13. október je vyhlásený ako Deň starých rodičov. V tento deň by sme mali ukázať svoju lásku starým rodičom a zas oni majú príležitosť prejaviť svoje city deťom, vnúčatám a podať im pomocnú ruku, podeliť sa s nimi o svoje životné múdrosti.

            Pokiaľ sa zamyslíte nad týmito myšlienkami určite si s nami položíte otázku: „Prečo len v tento deň a mesiac?“

            Venujme svoj vzácny čas našim starým mamám a starým otcom nielen v októbri, ale aj počas zvyšných 11 mesiacov. Veď oni nás potrebujú. Sú smädní po našej pozornosti, láske, starostlivosti a opore. Túžia nám odovzdať svoje dlhoročné múdrosti, skúsenosti a rady. Podeliť sa s nami o každodenné bolesti, trápenia i radosti. Nezabúdajme na nich! Nájdime si denne aspoň chvíľočku, ktorú venujeme práve im. Možno postačí milý úsmev, pekné a povzbudivé slovo, pár pekných viet, aby mali pocit, že stále majú pre koho žiť.

            Žiaci našej školy na starých rodičov nezabudli ani počas tohtoročnej jesene. Nedeľné slnečné popoludnie im spestrili piesňami, tancami a slovom v programe pod názvom Veselica. Boli to žiaci tanečno-dramatického krúžku pod vedením Moniky Murgašovej a Slávky Gašperanovej. Tanec a spev sprevádzala ľudová hudba Jozefa Gašperana. Jej súčasťou bol Vladko Vrbovský, Paľko Kochan a Jakubko Gašperan.
            Starí rodičia deti a hudbu odmenili svojim záujmom, prívetivým úsmevom a veľkým potleskom. Ďakujeme im za to a veríme, že aj tieto chvíle im spríjemnili ich jeseň života. Zároveň sa chceme poďakovať OÚ v Beňuši sa pekné prijatie.

            „Človek človeku svetlom by mal byť, snom, ktorý zdá sa, rukou, ktorá vedie.
            Človek človeku verne by mal žiť a učiť srdce spievať živú pieseň.
            Človek človeku srdce by mal mať, v ktorom toho nájde, koho miloval.
            Človek človeku v živote je všetkým. Najviacej láskou, … (J. Noha)

            M a S

        •  Irán - zahalená krása
          • Irán - zahalená krása

          • 14.november 2019 bol takmer obyčajným dňom. Nie však pre deviatakov, ôsmakov, niekoľkých siedmakov a troch učiteľov našej školy, ktorí poputovali do kinosály v Podbrezovej na interaktívnu prednášku. Ďalší, v poradí už piaty diel vzdelávacieho projektu Svet okolo nás, si za svoj cieľ vybral pomerne netradičnú destináciu. Spoločne sme sa pozreli na územie niekdajšej Perzskej ríše - jedného z najmocnejších stredovekých štátnych útvarov, na blízky východ, do drsnej, hornatej, suchej, ale napriek tomu veľmi pohostinnej krajiny. Vydali sme sa spoločne do Iránu.

            Irán sme s našimi sprievodcami Ivom a Maťom prešli od Kaspického mora na severe až po Perzský záliv na juhu. Vystúpili sme na najvyššiu horu Iránu Damávand, na východe krajiny sme sa presúvali vyschnutou a horúcou púštnou krajinou, na juhu krajiny sme zakúsili pravé tropické podnebie a vytúžené osvieženie neposkytli soľné jazerá, ale chutný iránsky čaj. Podľa slov našich cestovateľov ich Starobylá Perzia očarila hlavne prívetivosťou svojich obyvateľov. Film sme sledovali so  záujmom, cestovatelia nás oboznámili s krásnou a zaujímavou krajinou, kde žijú väčšinou chudobnejší, ťažko skúšaní najmä prírodnými podmienkami, ale napriek tomu príjemní, optimistickí ľudia. Po premietaní nasledovala beseda s cestovateľmi, kde sme im kládli zvedavé otázky.

        • „Človeče, nehnevaj sa!“
          • „Človeče, nehnevaj sa!“

          • Pán Mgr. Slavomír Pôbiš v spolupráci s Banskobystrickým samosprávnym krajom usporiadal 2. ročník v súťaži Človeče, nehnevaj sa! v ZŠ Polomka. Súťaže sa zúčastnili štyri základné školy – Valaská, Beňuš, Polomka a Závadka nad Hronom, čo bolo 7 súťažných družstiev. Počas hier vládla medzi súťažiacimi skvelá atmosféra. Deti sa skamarátili, čo bolo vidieť a počuť pri samotnej hre – povzbudivé výkriky a smiech.

            Našu školu reprezentovali dve družstvá žiakov druhého a prvého ročníka – Jakubko Golian, Ninka Nimmerfollová, Nelka Veselovská, Miško Vigoda, Marko Gonda a Tomáško Gažúr. Obidve družstvá sa umiestnili na popredných miestach, a to na prvom a druhom mieste.

            Za ceny pre víťazov a občerstvenie ďakujeme pánovi Mgr. Pôbišovi a Banskobystrickému samosprávnemu kraju.

            FOTOALBUM

             

        • Horehronské hry 2019
          • Horehronské hry 2019

          • Dňa 2.10.2019 sa žiaci  Oliver Kán, Bibiána Jančová, Lukáš Kochan, Sarah Betková, Natália Šajgalíková, Zuzana Vojvodová, Jakub Gašperan, Daniela Houšková a Bronislava Medveďová, zúčastnili atletických pretekov – Horehronské hry v Banskej Bystrici.

            Z výkonov, ktoré podali chceme vyzdvihnúť 1. miesto Bibky Jančovej v kategórii mladších žiačok chôdza 1000 m, avšak ani ostatní sa nedali zahanbiť a ukázali, že ani na takýchto veľkých pretekoch sa žiaci z malej beňušskej školy nestratia. J

            Podrobné výsledky si môžete pozrieť kliknutím na tento odkaz: OFICIÁLNE VÝSLEDKY
            FOTOALBUM

        • Zber šípok - ukončenie
          • Zber šípok - ukončenie

          • Milí žiaci, deti a rodičia, naša škola sa aj tento rok zapojila do projektu, ktorý organizujú LESY Slovenskej republiky, š.p. Vzhľadom k tomu, že udreli prvé mrazy a kvalita šípok nebude vyhovujúca, zber sa tento týždeň končí. Posledné šípky budú zo školy odvezené 14.10.2019.

            Všekým zapojeným ďakujeme a netrpezlivo budeme očakávať výsledky zberu.

             

             

             

        • Exkurzia do Múzea SNP
          • Exkurzia do Múzea SNP

          • „Prečo si myslíš, že minulé časy boli lepšie ako tvoje?... Zabudli sme na ťažké časy hladu a vojen, o ktorých sa píše preto, aby sme nereptali proti Bohu pre prítomný čas? Aké to teda boli časy? Či sa nechvejeme všetci, keď o nich počúvame alebo čítame? Preto by sme mali skôr ďakovať, ako reptať pre naše časy.“

            Aurelius Augustinus

            FOTOALBUM

            Vo štvrtok, 26.9.2019, sme so žiakmi siedmeho, ôsmeho a deviateho ročníka navštívili múzeum SNP v Banskej Bystrici, kde sme si prehliadli stálu expozíciu múzea s názvom „Slovensko v protifašistickom hnutí odporu Európy v rokoch 1939-1945“. Tá prezentuje rozhodujúce politické, vojenské a spoločenské udalosti histórie Slovenska v kontexte s dejinami Európy v rokoch 1918-1948. Ústrednú tému expozície tvorí protifašistický odboj a jeho vyústenie do SNP ako súčasti európskej antifašistickej rezistencie v rokoch druhej svetovej vojny.

            Po prehliadke nás autobus vyviezol k vysunutej expozícii múzea SNP na Kališti. Ide o jednu z mnohých obcí a osád, ktoré boli vypálené počas 2. svetovej vojny. Život v nej, ako v jedinej obci, však dodnes nebol obnovený.  Nielenže sme sa prešli náučným chodníkom Kalištím s názvom „Ako žili Kališťania“, tiež sme si prezreli expozíciu umiestnenú v dvoch zachovalých domčekoch s názvom „Partizánska republika“ a neobišli sme ani nový pamätník pripomínajúci tragédiu, ktorá sa tu odohrala 18. marca 1945.

            Cestou domov sme sa zastavili v Nemeckej, v bývalej vápenke, kde nemecké jednotky a príslušníci pohotovostných oddielov Hlinkovej gardy v januári 1945 popravili do 900 osôb. 

            Cestou domov sme plní emócií premýšľali nielen o sile a statočnosti slovenského národa, pre ktorý malo SNP obrovský význam v mnohých ohľadoch, ale najmä o osudoch ľudí, ktoré tragicky poznačila vojna. Pochopili sme, že vojny prinášajú so sebou veľa zla. Veríme, že udalosti, o ktorých sme počúvali sú poučením nielen pre nás, ale aj pre budúce generácie, aby sa čosi podobné v histórii ľudstva viac neopakovalo.

        • Nechci byť človekom, ktorý je úspešný, ale buď človekom, ktorý za niečo stojí.
        • Albert Einstein
        • Miluj všetkých, dôveruj málokomu, neubližuj nikomu.
        • William Shakespear
        • Študent nie je nádoba, ktorú treba naplniť, ale fakľa, ktorú treba zapáliť.
        • Carl Rogers