• Turistická vychádzka

          • FOTOALBUM

            Hoci dnes je už sychravo, v pondelok 2. októbra sme si ešte stihli užiť krásu jesenných dní aj my, šiestaci.

            Vybrali sme sa náučným chodníčkom na rozhľadňu Horné Lazy. Vyhliadková veža nám ponúkla nádherné panoramatické výhľady na Brezno a okolité dedinky, na končiare Nízkych Tatier od Kráľovej holi až po Banskú Bystricu či Veporské vrchy. Na vrchol veže, vysokej takmer 40 metrov, nás doviedlo 192 schodov, ktoré boli výzvou, radosťou i zábavou. Náš turistický deň si môžete pozrieť vo fotogalérii.

        • Prváci s deviatakmi 2023
          • Prváci s deviatakmi 2023

          • FOTOALBUM

            Je krásne, keď sa žiaci našej školy učia navzájom.

            Naši žiaci 1. ročníka sa na svojich „pomocníkov – deviatakov“ veľmi tešili. Keď zavítali do prváckej triedy, nejeden žiačik zvýskol od radosti. Ešte väčšie nadšenie ich sprevádzalo pri tvorivej činnosti, kde si spolu s deviatakmi vytvorili symbol našej triedy – sovičku z odpadového materiálu. Táto udalosť však slúžila na osoh nielen našim prváčikom, ale aj našim deviatakom. Utužila medzi nimi priateľstvo, ukázala im význam spolupráce.

        • Deň mlieka na školách 2023
          • Deň mlieka na školách 2023

          • FOTOALBUM

            V piatok sme si na našej škole opäť pripomenuli význam jednej z najdôležitejších potravín v našom živote, ktorou je mlieko. Našim životom nás sprevádza od narodenia. Veď práve materské mlieko je našou jedinou potravou, kým sme len malé bezbranné uzlíky. Obsahuje látky, ktoré nás dokážu chrániť pred chorobami a dáva nám dobrý štart pre náš ďalší zdravý vývin.
            Jeho hlavné zložky sú bielkoviny, ktoré sa podieľajú na stavbe svalovej hmoty, mliečny tuk  a laktóza, ktoré patria medzi základné  zdroje energie, vápnik - má nenahraditeľný význam pre rast kostí, svalov a zubov a z mnohých vitamínov musíme spomenúť hlavne vitamín B.
            Žiaci mali možnosť občerstviť sa chutným mliečkom počas každej prestávky,  tí, ktorí mali záujem tvorili mliečnu cestu a na záver nás čakal výborný mliečny obed, ktorý nám pripravili naše pani kuchárky. Dúfame, že ti toto mliečne maškrtenie všetci náležite užili :).

        • Druháci na dopravnom ihrisku
          • Druháci na dopravnom ihrisku

          • FOTOALBUM

            Všetci sa dennodenne presviedčame o tom, že bezpečnosť na cestách je veľmi dôležitá. Dodržiavať ju môžeme len vtedy, ak ovládame pravidlá cestnej premávky a dopravné značky.

            Deti s nimi v škole oboznamujeme formou hier, obrázkov, maľovaniek, vedomostných hádaniek. Mimo školy pri prechádzkach, exkurziách, či výletoch.
            Najlepšie si ich však zapamätáme v praxi, keď sa staneme účastníkmi ciest a chodníkov.
            My sme si to boli vyskúšať počas krásneho, slnečného, jesenného piatku, na dopravnom ihrisku v Brezne. Preverili sme si svoje vedomosti, ale naučili sme sa aj veľa nového. Po cestičkách sme jazdili na svojich bicykloch a kolobežkách, ale trénovali sme si aj úlohu chodcov na cestách. Vzájomne sme sa upozorňovali a učili ohľaduplnosti. Na záver všetci žiaci absolvovali skúšobnú jazdu, pri ktorej ukázali či dokážu jazdiť bezpečne a plynulo.
            A veru, ani jeden z nich sa nemusel hanbiť za svoj výkon. Jazdy zvládli výborne, len s malými chybičkami.
            Okrem jazdenia na dopravnom ihrisku sme si tento deň spríjemnili mliečnou desiatou, ktorú nám pripravili naši rodičia a hrami na preliezkach.

            Na záver patrí veľké poďakovanie všetkým rodičom za spoluprácu.
            Zvlášť sa chceme poďakovať pánovi Klimkovi, ktorý nám ochotne naše dopravné prostriedky odviezol, aj doviezol :).

            Bezpečne na cestách Vám želajú druháci a pani učiteľka Slávka

        • Vedúca školskej jedálne oznamuje:
          • Vedúca školskej jedálne oznamuje:

          • od pondelka 9.10.2023 už bude prebiehať odhlasovanie z obedov pomocou aplikácie. Vedúca školskej jedálne prihlási všetky stravujúce deti na celý mesiac. Povinnosťou rodiča je dieťa v prípade jeho neprítomnosti v škole z obeda vyhlásiť do 8,00 hod. cez aplikáciu. V prípade, že dieťa nebude odhlásené, rodič zaplatí plnú sumu za obed. 

        • 4. október - Svetový deň zvierat - World Animal Day (WAD)
          • 4. október - Svetový deň zvierat - World Animal Day (WAD)

          • FOTOALBUM

            Nezabudli sme ani tento školský rok, veď zvieratá sú živé tvory, dýchajú, pohybujú sa, prijímajú potravu, rozmnožujú sa, rastú. Sú tu s nami, pre nás a my s nimi, pre nich. Mnohé sú ohrozené, hrozí im vyhynutie a preto je potrebné o tom hovoriť, čítať si, upozorňovať.

            Na našej škole sme si tento deň pripomenuli nenásilne a hravo. Upozornila naň prezentácia, ktorá sa od rána premietala na chodbe. Počas dňa, ale i v poobedňajších hodinách sa niektorí žiaci venovali rôznym aktivitám – tí najmenší si čítali príbehy, spievali piesne, kreslili a vymaľovávali obrázky, samozrejme  o zvieratkách, a hlavne sa veľa rozprávali. Starší listovali v knihách a na internete a ponúkli zaujímavé informácie o ohrozených druhoch, vytvorili z nich výstavku, kde živočíchy usporiadali od A po Z.  Niektorí sa pohrali a postavili zvieratká z Lego a svojimi prácami obohatili výstavku na pódiu.

            Takýto deň nám dáva  príležitosť  pripomenúť si  náš vzťah k zvieratám, ktoré žijú  okolo nás a uvedomiť si ich význam pre zdravý a funkčný ekosystém našej planéty.

          • „Jeseň, pani bohatá...“

          • FOTOALBUM

            ... a tento rok i mimoriadne slnečná a štedrá, hrdá na svoje plody. Využili sme jej štedrosť a v nedeľu, 1. októbra 2023, sme sa my tretiaci so svojimi rodičmi stretli a urobili si príjemné popoludnie.

            Z plodov jesene sme spoločnými silami vyrobili pekné húseničky, chrobáčiky, motýle, ježkov, krtka, leva, ale aj panáčikov, kvietky a iné drobné dekorácie. V altánku pri škole bolo veľmi príjemne, atmosféru dotvárala veselá vrava, prepletená smiechom. Každý jeden, malý, či veľký priložil ruku k dielu.  Zaujímavé výrobky z jesenného materiálu okrášlili pódium našej školy a nás pohľad na peknú výzdobu obdaroval dobrým pocitom a zahrial pri srdiečku.

            V mene detí, i svojom, ďakujem rodičom za ochotu a spoluprácu. Verím, že spoločne strávené chvíle zanechajú vo všetkých malú stopu a milú spomienku.

            triedna pani učiteľka Zuzka

          • Medzinárodná výtvarná súťaž – „Krásná jako kvítka je ta země...“

          • V predchádzajúcom školskom roku sa viacerí žiaci našej školy, prostredníctvom svojich výtvarných prác, zapojili do medzinárodnej výtvarnej súťaže s názvom „Krásná jako kvítka je ta země...“. Žiaci prvého, ale aj druhého stupňa pracovali a tvorili na tému: „Čo sa deje v krajine“.

            Do súťaže zaslali práce deti z Českej republiky, Slovenska, Poľska, Litvy, Estónska, Bulharska, Slovinska, Srbska a Argentíny. Celkový počet obrázkov v súťaži bol 1435. Odborná porota vybrala a zhodnotila všetky práce. S radosťou a pýchou môžeme pochváliť našu bývalú žiačku Dominiku Šrenkelovú, ktorá sa umiestnila na krásnom 3. mieste v 5.kategórii (7.-9. ročník). Dominike srdečne blahoželáme a želáme veľa ďalších úspechov v tvorbe!

            Ani ostatné práce nezostali bez povšimnutia. Vybrané diela sú vystavené od 15.9.2023 do 5.10.2023 nasledovne:

            Kuturní dům Leoše Janáčka v Havířově-Podlesí:

            • Janková Janka 2.kat.
            • Kerpčár Jakub Šimon 3.kat.
            • Mišečková Ema 4.kat.
            • Ľuptovčiak Lukáš 5.kat.

            Výstavní prostory Základní školy, ul. Frýdecká, Havířov-Bludovice:

            • Svetláková Natália 2.kat.
            • Kocúr Lukas 3.kat.
            • Bartošíková Sára Anna 4.kat.
        • ZBER ŠÍPOK SPOLOČNE S LESMI SR
          • ZBER ŠÍPOK SPOLOČNE S LESMI SR

          • Lesy Slovenskej republiky, štátny podnik tento rok opäť vyhlásili súťaž v zbere šípok. 

            Pre prvé tri najlepšie triedy majú pripravené jednodňové výlety.

            Najlepší zberači -  jednotlicvi, budú vyhodnocovaní samostatne pre 1. a 2.stupeň a budú odmenení peknými cenami.

            Každý zberač bude odmenený malým darčekom.

            Šípky môžu žiaci doniesť do školy každý deň, prosíme, aby ste ich doma zvážili a lístok s hnmotnosťou žiaci ododvzdajú triednej pani učiteľke.

            Všetkým, ktorí sa do zberu zapoja, prajeme príjemne strávené chvíle v prírode.

             

          • 26. september – Európsky deň jazykov

          • je deň, ktorým si pripomíname dôležitosť učenia sa jazykov a to v každom veku.

            Žiaci našej školy oslávili tento deň peknými súťažnými aktivitami v priestore nášho školského nádvoria. Šikovní a tvoriví žiaci vyzdobili areál školy svojimi pestrofarebnými plagátmi, čo dodávalo príjemnú atmosféru celému podujatiu. 
            Európsky deň jazykov a jeho motto na rok 2023 „povedzte ÁNO jazykom“.
            FOTOALBUM

        • 24. september – Medzinárodný deň Eura – Tematický deň na podporu  a rozvoj finančnej gramotnosti
          • 24. september – Medzinárodný deň Eura – Tematický deň na podporu a rozvoj finančnej gramotnosti

          • FOTOALBUM

            V pondelok 25. septembra 2023 sme si pripomenuli tento deň i na našej škole.  Aktivít sa tento školský rok ujali tretiaci.

            Do školského rozhlasu si pripravili reláciu, v ktorej poskytli spolužiakom základné informácie o tejto mene. Upriamili ich  pozornosť  i na prezentáciu, ktorú si mohli všetci pozrieť v priestoroch chodby. V nej mali možnosť, najmä tí najmenší, spoznať euromince a eurobankovky. Starším boli venované symboly  na zadných stranách euromincí, či eurobankoviek. Nezabudli ani na hodnotu Eura, veď ho k životu potrebujeme .V závere relácie predniesli odkaz, či malé posolstvo:

            „Peniaze sú pre nás dôležité, ale prosíme vás majte na pamäti, že peniaze nie sú všetko.

            Za peniaze si:

            Môžeš kúpiť dom, ale nie domov...

            Môžeš kúpiť posteľ, ale nie spánok...

            Môžeš kúpiť hodinky, ale nie čas...

            Môžeš kúpiť knihu, ale nie vzdelanie...

            Môžeš kúpiť lieky, ale nie zdravie...

            Môžeš kúpiť krv, ale nie život...

            Môžeš kúpiť zábavu, ale nie šťastie...

            Môžeš kúpiť známosti, ale nie priateľstvo....

            Tak vidíš, peniaze nie sú všetko!“

            Tematický deň v III. triede pokračoval na hodine matematiky, slovenského jazyka, či hudobnej výchovy zábavnými aktivitami. Ako? Tretiaci počítali príklady a riešili slovné úlohy na rozvoj finančnej gramotnosti, skladali eurobankovky, zoraďovali štáty EÚ podľa abecedy, zaspievali si pieseň skupiny ABBA – Money, money, money, niektorí  si aj zatancovali. Veľmi sa snažili a tak sa v závere dňa s radosťou  zahryzli do sladkých jedlých eurobankoviek a vychutnali si poctivo zarobenú odmenu.

            triedna pani učiteľka

          • Poďakovanie všetkým darcom

          • Ďakujeme všetkým darcom, ktorí podporili dobrú myšlienku a zapojili sa

            22.09.2023 do zbierky Biela pastelka.

            Vďaka Vám sa podarilo vyzbierať 186 eur.

        • Rodičovské združenie
          • Rodičovské združenie

          • Vážení rodičia,

            pozývame vás na celoškolské rodičovské združenie v školskom roku 2023/2024, ktoré sa bude konať v stredu 27.septembra 2023 o 15:30 hod. vo vestibule základnej školy. Po celoškolskom rodičovskom združení budú realizované triedne rodičovské schôdzky.

            Veríme, že si svoj pracovný a osobný program zariadite tak, aby ste sa tohto rodičovského združenia zúčastnili.

        • Biela pastelka v našej škole
          • Biela pastelka v našej škole

          • Vážení rodičia, milé deti,

            v našej škole sa prvýkrát uskutoční dňa 22. 9. 2023 (t.j.v piatok) zbierka Biela pastelka. Cieľom tejto zbierky je pomáhať tým, ktorí to potrebujú – ľuďom so zrakovým postihnutím.

            Nevidiacim a slabozrakým sa venujú odborné pracovníčky a odborní pracovníci, ktorí chcú, aby ich klienti žili plnohodnotný a naplnený život, hoci bez zraku alebo s jeho zvyškami. Aj vďaka zbierke Biela pastelka môžu služby poskytovať bezplatne.
            Zbierka bude prebiehať počas prvej vyučovacej hodiny. Deviataci postupne navštívia jednotlivé ročníky s pokladničkou.  Žiaci môžu prispieť aj zakúpením bielej pastelky v hodnote 1 €.
            Do zbierky za môžete zapojiť aj:

            • Ľubovoľným príspevkom do prenosnej pokladničky v piatok 22. septembra 2023 v uliciach slovenských miest a obcí.
            • Zaslaním SMS na skrátené číslo 820 s ľubovoľným textom v hodnote 2 € v sieti všetkých operátorov.
            • Vložením ľubovoľného príspevku na účet Bielej pastelky číslo: SK23 1111 0000 0014 3025 8006.
        • Milé čitateľky, milí čitatelia,
          • Milé čitateľky, milí čitatelia,

          • srdečne Vás pozývame do našej Školskej knižnice,
            ktorá Vám otvorí svoje dvere každý pondelok,
            v čase od 13.00 do 15.00 hod.

            Tešia sa na Vás plné knižné police a Vaša školská knihovníčka.

        • Oznam vedúcej školskej jedálne
          • Oznam vedúcej školskej jedálne

          • Platba za stravovanie s dotáciou štátu – platia sa iba režijné poplatky.

            Poplatok za rok 2023 (september - december) činí 20€ a polatok za rok 2024 (január - jún) činí 30€. 

            Režijné poplatky je možné uhradiť:

            - bezhotovostne na účet SK64 5600 0000 0020 1208 4001, do poznámky uveďte meno dieťaťa a triedu, ktorú dieťa navštevuje,

            - hotovosťou u vedúcej školskej jedálne.

             

        • DÔLEŽITÉ UPOZORNENIE OD IDS BBSK, a.s. – OD 1.1.2024 ZMENA V DOPRAVNÝCH KARTÁCH
          • DÔLEŽITÉ UPOZORNENIE OD IDS BBSK, a.s. – OD 1.1.2024 ZMENA V DOPRAVNÝCH KARTÁCH

          • Vážení rodičia,

            zverejňujeme správu, ktorú nám poslal IDS BBSK, a.s. ohľadom zmien v cestovaní prostredníctvom dopravných kariet.

            V súvislosti s pripravovanými zmenami v prímestskej autobusovej doprave v BBSK sa bude od 1.1.2024 cestovať po novom.

            POZOR NA TO, AKOU ČIASTKOU SI DOBIJETE KREDIT NA DOPRAVNÝCH KARTÁCH.

            Súčasné dopravné karty budú platné do 31. 12. 2023, a preto vám odporúčame redukovať kredit k 31.12.2023 čo najviac.
            V závere roka budete mať dostatok času na preregistráciu súčasných dopravných kariet.

            PRAVIDELNE VÁS BUDEME INFORMOVAŤ.

            O všetkých zmenách Vás budeme pravidelne informovať na sociálnych sieťach a prostredníctvom web stránky idsbbsk.sk.

            Sledujte nás na:

            Facebooku:  https://www.facebook.com/profile.php?id=100093241496709

            Instagrame: https://www.instagram.com/idsbbsk/


            Ďakujeme za porozumenie.

            Tím Organizátora IDS BBSK, a.s

        • USMERNENIE K PLATBE POPLATKOV ZA ŠKD
          • USMERNENIE K PLATBE POPLATKOV ZA ŠKD

          • Vážení rodičia,

            v zmysle VZN Obce Beňuš o výške príspevkov na čiastočnú úhradu nákladov v školách a školských zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti obce Beňuš je výška mesačného príspevku na úhradu nákladov (ďalej poplatok)  6 €.

            1. Mesačný príspevok sa uhrádza bez ohľadu na dĺžku času a počet dní, ktoré dieťa strávi v ŠKD. V prípade, že zákonný zástupca ukončí dochádzku dieťaťa do ŠKD v priebehu mesiaca, nevzniká mu nárok na vrátenie príspevku.

            2. O  zníženie, alebo odpustenie poplatku môže zákonný zástupca požiadať riaditeľa školy na základe potvrdenia o hmotnej núdzi z ÚPSVaR.

            3. Ak zákonný zástupca dieťaťa neuhradí poplatok ŠKD do 10. dňa príslušného kalendárneho mesiaca a neurobí tak ani pri upozornení na omeškanie, riaditeľ školy môže rozhodnúť o vylúčení dieťaťa z ŠKD.  

            Úhradu je možné uskutočniť:

            • bezhotovostným prevodom prostredníctvom internetbankingu resp. prevodným príkazom,
            • alebo aj v hotovosti vychovávateľke v ŠKD.

            Ak si zvolíte možnosť úhrady poplatkov za ŠKD prostredníctvom banky, poplatky uhrádzajte resp. vkladajte na príjmový účet Základnej školy Beňuš v PrimaBanke:

            IBAN: SK84 5600 0000 0020 5532 1003

            Termín úhrad poplatku ŠKD:

            Poplatok za september 2023 v sume 6 € prosím uhraďte do 10.9.2023.

            Poplatky za ŠKD uhrádzajte do 10. dňa príslušného mesiaca s výnimkou mesiaca december, ktorý uhraďte s novembrovou platbou.

            V decembri sa žiadne platby neuhrádzajú !

            Pri platbe na účet, musí platba obsahovať správny variabilný symbol, t.j. za ktoré mesiace poplatky platíte.

            Príklad:

            Ak platíte september 2023, variabilný symbol zadáte číslo mesiaca 9.

            Ak platíte za viac mesiacov, zadáte čísla všetkých mesiacov – 9101112.

            Do správy pre prijímateľa vpíšte: SKD meno a priezvisko dieťaťa, trieda, napr. SKD Janko Hrasko 1

            Bez zadania variabilného symbolu a správy pre prijímateľa nebude možné platbu identifikovať a priradiť ku konkrétnemu dieťaťu!

            Poplatok môže zákonný zástupca uhradiť aj za viac mesiacov naraz, v tomto prípade z dôvodu ročného zúčtovania príjmov ZŠ je potrebné platbu rozdeliť nasledovne:

            • poplatok za obdobie september 2023 – december 2023 uhradiť v r. 2023 (poplatok zaplatiť do 10.09.2023),
            • poplatok za obdobie za viaceré mesiace v roku 2024 do 10 - teho dňa prvého mesiaca plateného obdobia (najskôr 2.1.2024).
        • Informácie k činnosti ŠKD
          • Informácie k činnosti ŠKD

          • Milí rodičia,

            dovoľte Vám poskytnúť informácie ohľadom fungovania ŠKD.

            1. ŠKD pracuje od 5.9.2023 v troch oddeleniach.

            1.oddelenie (1.trieda): p.Lucia Medveďová

            2.oddelenie (2. a 3.trieda): p. Patrícia Srnková

            3.oddelenie (2. a 4.trieda): p. Marta Schvarcbacherová 

            2. Prevádzka rannej družiny je od 6,40 hod. do 7,45 hod. Deti do ranného oddelenia ŠKD prichádzajú v čase do 7,35 hod.

            3. Poobedná činnosť ŠKD začína hneď po skončení vyučovania, končí o 15,40 hod.

            ŽIADAME VÁS O DODRŽIAVANIE ČASU PRÍCHODU, ODCHODU A VYZDVIHOVANIA VAŠICH DETÍ Z ŠKD!

            4. Ak sa ŠKD nenachádza na školskom dvore resp. multifunkčnom ihrisku, dieťa si z ŠKD vyzdvihnite osobne pri bočnom vchode, kde cez zvonček a elektronického vrátnika nahlásite, ktoré dieťa ste prišli vyzdvihnúť. Vyzdvihovanie prostredníctvom telefonického hovoru nebude možné.

            5. Počas rekreačných činností deti trávia čas aj na školskom dvore, preto im zabezpečte vhodné oblečenie!

            6. Nad deťmi, ktoré budú odchádzať samostatne prostredníctvom autobusových spojov bude vykonávaný dozor nasledovne:

            • 12,40 hod.  smer Braväcovo
            • 12,55 hod.  smer Gašparovo, Filipovo
            • 13,30 hod.  smer Vaľkovňa cez Braväcovo, Bacúch, Polomka, Závadka nad Hronom
            • 14,45 hod.  smer Heľpa
            • 14,55 hod.  smer Braväcovo
            • 14,55 hod.  smer Bacúcch
            • 15,00 hod.  smer Gašparovo, Filipovo

            Vnútorný poriadok ŠKD si môžete pozrieť TU .

            S pozdravom

            Vaše pani vychovávateľky

      • Nechci byť človekom, ktorý je úspešný, ale buď človekom, ktorý za niečo stojí.
      • Albert Einstein
      • Miluj všetkých, dôveruj málokomu, neubližuj nikomu.
      • William Shakespear
      • Študent nie je nádoba, ktorú treba naplniť, ale fakľa, ktorú treba zapáliť.
      • Carl Rogers