• Veľká noc

          • Veľkonočné prázdniny pre žiakov trvajú od 28. marca 2024 (štvrtok) do 2. apríla 2024 (utorok).

            V škole sa opäť stretneme v stredu 3. apríla 2024.

        • Večer v knižnici 2024
          • Večer v knižnici 2024

          • FOTOALBUM

             

            22.3.2024 bola naša škola otvorená pre všetky deti, ktoré milujú čítanie rozprávok a zábavu s nimi spojenú. Tento rok sme si pripomenuli 90. výročie nedožitých rokov nášho obľúbeného spisovateľa detských kníh Jozefa Pavloviča.

            V úvode nášho večera čakalo deti milé rozprávkové prekvapenie. Pričarovali si hlavnú postavu nášho večera, deduška Večerníčka. Ten ich pozdravil, pozažíhal hviezdy na oblohe, prečítal rozprávočku a potom už putoval za rozprávkami ďalej.
            Náš rozprávkový večer pokračoval ďalšími rozprávkami deduška Večerníčka. Tie deti previedli všetkými ročnými obdobiami. Prekonali s Večerníčkom jarnú únavu, hľadali hríby, vyhrali nad hladným vlkom, či postavili živého snehuliaka.
            Čítanie bolo spojené so zábavnými úlohami. Deduško mal veľa zvieracích kamarátov a tí sa stali tiež súčasťou nášho večera. Šikovné deti zvieratkami ozdobili veľkonočné vajíčka.
            Naše hladné brušká sme dosýta naplnili vďaka našim mamičkám, ktoré si pre nás pripravili bohatú rozprávkovú hostinku, za čo im veľmi pekne ďakujeme.
            Posledná časť večera pokračovala súťažno – zábavnými aktivitami a udeľovaním pamätných preukazov a záložiek do kníh ako pamiatku na náš večer v knižnici.
            A potom už unavené deti mohli ich spinkať so svojimi obľúbenými plyšovými hračkami domov, k svojim rodičom a súrodencom.
            Veríme, že nejednému z nich sa snívalo s našim deduškom Večerníčkom.
            V závere patrí poďakovanie vedeniu školy, pani učiteľkám 1. stupňa a pani vychovávateľke Martuške za zrealizovanie celého večera.

            Dočítania priatelia!  Vaša školská knihovníčka

        • Čítanie našim najmenším
          • Čítanie našim najmenším

          • Našou dlhoročnou tradíciou je, že v marci myslíme aj na našich najmladších kamarátov v materských školách. Bolo tomu aj tento rok. Naše pozvanie prijali pani učiteľky a žiaci z MŠ v Beňuši a v Braväcove.

            Srdečne sme ich privítali v našej školskej knižnici, kde ich čakala výstavka kníh. Svojim dramatizovaným čítaním rozprávky ich zaujali šikovní štvrtáci pod vedením pani učiteľky Moniky Murgašovaj. Ich návšteva však v školskej knižnici neskončila, ale pokračovala pri kamarátoch z 1. ročníka. Tam si pre nich zábavné aktivity pripravila pani učiteľka Adriana Janková.
            Žiaci, hlavne predškolského veku, sa návštevami v našej škole pripravujú na školské prostredie. Veríme, že aj vďaka nim v septembri prejdú školskou bránou s radosťou a s úsmevom na tvári.

            Vaša školská knihovníčka

          • POZVÁNKA

          • Milí rodičia, starí rodičia, priatelia školy,

            srdečne Vás pozývame na vynášanie Moreny,

            ktoré sa uskutoční

            26. marca 2024 (utorok) o 13.45 hod. v našej obci Beňuš, na moste.

            Tešíme sa na Vás.

            Žiaci ZŠ Beňuš
             

        • Voda, voda, vodička....
          • Voda, voda, vodička....

          • ... jej dôležitosť si pripomíname každý rok i na našej škole. Stalo sa tak i 22.marca 2024, keď sme si pripomenuli „Deň vody“. Na I. stupni sme téme „VODY“ venovali hodiny čítania, slovenského jazyka, či výtvarnej výchovy. Deviatačky a žiaci speváckeho krúžku si pripravili rozhlasovú reláciu. Poučným slovom a pekným spevom, ktorý bol venovaný „VODE“, sa pokúsili spríjemniť deň všetkým dospelým a deťom na našej škole.

            Najmladší žiaci – prváci, sa stretli s najstaršími žiakmi – deviatakmi a spoločnými silami si vytvorili zaujímavý kolobeh vody.

            Veríme, že všetky aktivity prispeli k tomu, aby sme si uvedomili, že „VODA“ je pre všetkých vzácny a často nedocenený dar.

        • Zápis do 1.ročníka pre školský rok 2024/2025
          • Zápis do 1.ročníka pre školský rok 2024/2025

          • Vážení rodičia budúcich prváčikov!

            Oznamujeme Vám, že slávnostný zápis do 1.ročníka pre školský rok 2024/2025 sa uskutoční dňa

            9.apríla 2024 o 15,30 hod. v budove ZŠ Beňuš.

             

            Dieťa môžete zapísať nasledovným spôsobom:

            • vypísaním prihlášky v listinnej podobe a zaslaním na adresu ZŠ Beňuš, Beňuš 250, 976 64 Beňuš (vyzdvihnutie v škole),
            • elektronicky - vyplnením elektronickej prihlášky, ktorá je zverejnená na webovej stránke školy ELEKTRONICKÁ PRIHLÁŠKA .

            Prílohy k prihláške :

            • Ak sa zákonní zástupcovia dohodli, že prihlášku podpisuje iba jeden zákonný zástupca, k prihláške dokladajú prílohu: Písomné vyhlásenie.
            • Ak zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou, druhý zákonný zástupca dokladá k prihláške prílohu: Čestné vyhlásenie.

            Údaje o dieťati vypisujte podľa rodného listu dieťaťa!

            Príspevok na zakúpenie učebných pomôcok a prvej knihy činí 20 € (pri zápise).

            Informácie o zápise do 1. ročníka 

            • V súlade s § 20 ods. 2 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, zákonný zástupca dieťaťa je povinný prihlásiť dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole. V zmysle zákona prihlasuje zákonný zástupca svoje dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky do ZŠ v školskom obvode podľa miesta trvalého bydliska dieťaťa. Má však právo vybrať pre svoje dieťa aj inú ZŠ mimo školského obvodu.
            • Zápis je povinný pre všetky deti, ktoré do 31. augusta 2024 dosiahnu vek 6 rokov a dosiahnu školskú spôsobilosť (§ 19 zákona č. 245/2008 Z. Z., tzv. školský zákon).
            • Zákonný zástupca dieťaťa, ktorý má trvalý pobyt na území SR a žije mimo územia SR, má povinnosť zapísať dieťa do základnej školy. Písomne požiada riaditeľa základnej  školy o plnenie povinnej školskej dochádzky mimo územia SR. Škola so zákonným zástupcom dohodne podmienky vzdelávania v zahraničí.
            • Pri zápise zákonný zástupca dieťaťa predkladá:

                 - občiansky preukaz zákonného zástupcu

                 - rodný list dieťaťa

            Postup prijímacieho konania

            • Zákonný zástupca podá ZŠ v listinnej podobe alebo elektronicky vyplnenú prihlášku, ku ktorej v prípade potreby priloží požadované prílohy.
            • Škola doručenú a podpísanú prihlášku registratúrne zaeviduje.
            • V deň konania zápisu je žiadúca osobná účasť zákonného zástupcu.
            • Riaditeľ školy rozhodne o prijatí dieťaťa na vzdelávanie v základnej škole do 15. júna 2024 a doručí vydané rozhodnutie zákonným zástupcom.
            • Ak zákonný zástupca nesúhlasí s rozhodnutím riaditeľa školy, má právo podať odvolanie adresované škole v lehote 15 dní odo dňa doručenia rozhodnutia.
            • Ak dieťa po dovŕšení šiesteho roku veku nedosahuje školskú spôsobilosť, riaditeľ materskej školy rozhodne o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania dieťaťa v materskej škole o jeden školský rok na základe:

                 - písomného súhlasu príslušného zariadenia poradenstva a prevencie,

                 - písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast,

                 - informovaného súhlasu zákonného zástupcu alebo zástupcu zariadenia.

            • Ak zákonný zástupca dieťaťa požiada o to, aby bolo na plnenie povinnej školskej dochádzky výnimočne prijaté dieťa, ktoré nedovŕšilo šiesty rok, je povinný k žiadosti predložiť súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast.

            Ing. Iveta Bartoňková, riaditeľka školy

        • DEŇ PÍ
          • DEŇ PÍ

          • 14.3. je pre nadšencov matematiky veľmi výnimočný deň. Je oslavou snáď najznámejšej  matematickej konštanty, ktorú označujeme gréckym písmenom π (čítaj pí). Toto číslo vyjadruje pomer medzi obvodom kruhu a jeho priemerom, a tento pomer  je  bez ohľadu na veľkosť kruhu je vždy rovnaký.

            Ludolfovo číslo, ako sa pí oficiálne nazýva, je číslo iracionálne, má nekonečný počet desatinných miest. Jeho  hodnota na 60 desatinných miest je  3,141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944. 

            Týmto číslom bolo fascinovaných mnoho matematikov histórie, Skúmali jeho vlastnosti a pokúšali sa určiť čo najviac číslic za desatinnou čiarkou. Dnes poznáme viac ako 10 000 000 000 000 číslic, ktoré sa v π nachádzajú.

            Zakladateľom  tradície osláv čísla pí  „PI DAY“  je fyzik Larry Shaw zo San Francisco Exploratorium, ktorý v roku 1988 zorganizoval oslavu čísla pí po prvýkrát.  

            Prečo práve 14. marca? Pretože čísla v dátume (3, 1, 4) sú prvými tromi číslicami čísla π a okrem toho je to deň narodenín Alberta Einsteina, ktorý sa narodil v roku 1879.

        • EXPERT geniality show
          • EXPERT geniality show

          • Vedomostná súťaž je určená pre žiakov 2. stupňa, ktorí môžu predviesť svoj rozhľad v rôznych vedných disciplínach. V tomto školskom roku sa do nej zapojilo 29 žiakov našej školy, úspech zaznamenali deviati z nich.

            Kategória 5 a 6:
            V. trieda:
            Tomáš Gažúr získal titul TOP EXPERT pre témy Ako funguje svet, Päť jazykov kultúry,
            Dominika Ďurišová získala titul TOP EXPERT pre tému Päť jazykov kultúry,
            Sofia Sabová získala titul TOP EXPERT pre tému Ako funguje svet,
            Marko Gonda získal titul EXPERT pre tému Ako funguje svet.
            VI. trieda:
            Michal Vigoda získal titul TOP EXPERT pre témy Ako funguje svet, Päť jazykov kultúry a stal sa najúspešnejším súťažiacim za našu školu v rámci umiestnenia pre danú tému.

            Kategória 7 – 9:
            VII. trieda:
            Alžbeta Gažúrová získala titul TOP EXPERT pre témy Svetobežník, Od Dunaja k Tatrám a stala sa najúspešnejšou súťažiacou za našu školu v rámci celkového poradia,
            Ema Mišečková získala titul EXPERT pre tému Svetobežník.
            IX. trieda:
            Filip Kán získal titul TOP EXPERT pre témy Góly, body, sekundy, Od Dunaja k Tatrám,
            Samuel Adam Kerpčár získal titul TOP EXPERT pre tému Mozgolamy.

            Gratulujeme :)

        • Pasovanie prváčikov za čitateľov školskej knižnice
          • Pasovanie prváčikov za čitateľov školskej knižnice

          • FOTOALBUM

            Vitajte moji milí v priestoroch našej školskej knižnice, kde vás už čakajú plné knižné police kníh. Čakajú vás knihy, ktoré túžia po nových, usilovných čitateľoch.

            Týmito slovami som privítala našich prváčikov a predstavila im našu knižnicu. Prváci sa mi predviedli krásnym čítaním básničiek, ktoré boli motivované prvým písmenkom ich mena. Keďže každý z nich zdolal čitateľskú skúšku a povedal sľub čitateľa, mohla som ich pasovať za čitateľov našej školskej knižnice.
            Verím, že ma potešia svojou návštevou a výpožičkou každú stredu v popoludňajších hodinách.
            Teším sa na vás, milí prváci.

            Vaša školská knihovníčka

        • Baletná rozprávka Ferdo Mravec
          • Baletná rozprávka Ferdo Mravec

          • 12.3.2024 žiaci prvého a druhého ročníka opustili brány našej školy, aby v krásnych šatách a oblekoch navštívili Štátnu operu v Banskej Bystrici.

            Tam už na nich čakal milý personál, ktorý ich srdečne privítal a postaral sa v šatni o oblečenie. Plní očakávania sa usadili a po úvodnom privítaní mohli s nadšením sledovať baletnú rozprávku v dvoch dejstvách Ferdo Mravec, na motívy rozprávkovej knižky Ondřeje SekoryTanečnú rozprávku napísal skladateľ Jiří Pauer.
            Táto rozprávka je o mravcovi, ktorého nebavilo mravenisko a chcel spoznávať aj iné chrobáčiky. Prečo? No aby mal viac kamarátov. Veď keď je niekto sám tak mu je smutno. Smutno bolo aj jednému chalanovi, ktorého do príbehu dopísala pani režisérka Danka Dinková. Dopísala ho tam preto, lebo vedela, že na Ferda sa dá spoľahnúť a chalanovi pri hľadaní kamarátov pomôže.
            Počas celého predstavenia žiaci obdivovali skvelé výkony hercov, baletných tanečníkov, krásnu scénu, efekty a hru orchestra Štátnej opery.

            Aj vďaka takémuto predstaveniu a krásnemu prostrediu sa učíme slávnostne a slušne správať, byť trpezliví, spoznávame nových ľudí, ale hlavne nové žánre, ktoré nás určite obohatia.

            Dovidenia v opere, či v divadle niekedy nabudúce :).
            Pani učiteľky Adrika a Slávka

          • Vyhodnotenie zberu šípok

          • Šípky, červený poklad, ktorý každý z nás pozná. Obsahujú veľa vitamínov. Sú jedlé a dajú sa použiť na prípravu čajov, sirupov, kompótov či džemov. Lesy SR poznajú význam týchto malých plodov, a preto každoročne organizujú v školách Zber šípok. Aj naša škola sa zapojila do tohto zberu. Žiaci šípky usilovne zbierali, vyčistili a priniesli do školy.                                                                                                                       

            Najusilovnejších žiakov, ktorí nazbierali 10 a viac kg šípok Lesy SR odmenili. Boli to: Kamila Kukuľová  z 3.triedy (11,8 kg), Sofia Sabová z 5.triedy (15,5 kg), Dominika Ďurišová z 5.triedy (10 kg), Zoja Gašperanová zo 6.triedy (30 kg). Celkovo sme vyzbierali 137,71 kg šípok.

            Ďakujeme všetkým usilovným žiakom, rodičom, starým rodičom a pedagógom, že sa zapojili do zberu.

             

          • Muzikál "Dievčatko so zápalkami"

          • V piatok 8.marca 2024 sa žiaci našej školy zúčastnili muzikálového predstavenia „Dievčatko so zápalkami“, ktoré naštudovali mladí ochotnícki herci z Divadelného súboru Jána Chalupku mesta Brezna, pod režisérskou taktovkou skvelého a talentovaného Mateja Struhára. Skvelé herecké výkony v podobe mladých breznianských hercov spojené so silnými hlasmi a skvelou hudbou, ozvučením a textami, priniesli jedinečný zážitok a pocit hrdosti, že aj na domácich doskách, ktoré znamenajú svet, sa urodilo množstvo talentov a podarilo sa dielo, ktoré treba jednoznačne vidieť a zažiť. V predstavení ukázali svoj talent aj Zoja Gašperanová, žiačka 6.triedy našej školy a Dárius Ďuriš, bývalý žiak našej školy.

            Predstavenie „Dievčatko so zápalkami“ je dojemný príbeh malého dievčatka, ktoré sa snaží prežiť ťažké životné podmienky a hľadá svetlo a šťastie vo svojich snoch a kúzelných zápalkách. Cez hudbu, tanec a spev nás muzikál zaviedol do jej fascinujúceho sveta, kde prevládajú sny a priateľstvo. Muzikál pripomína, že aj v dnešnom svete, kde vojny, siroty, chudoba a sociálna nerovnosť pretrvávajú, môžeme nájsť nádej a lásku.

            Ďakujeme za krásny umelecký zážitok.

        • Navštevovali sme ŠKOLIČKU KORČUĽOVANIA
          • Navštevovali sme ŠKOLIČKU KORČUĽOVANIA

          • FOTOALBUM

            Chcete sa naučiť korčuľovať, alebo zdokonaliť sa v korčuľovaní? Navštívte ŠKOLIČKU KORČUĽOVANIA HK v Brezne.

            A my... žiaci prvého a druhého ročníka sme túto ponuku využili. Zúčastnili sme sa  týždňového kurzu korčuľovania, ktorý nám ponúkol HK v Brezne.
            Denne sme dochádzali na zimný štadión a tešili sa na trénerov, vďaka ktorým sme sa nebáli po prvý krát postaviť na ľad, udržať rovnováhu, prekonať strach, ale aj zlepšiť rýchlosť a obratnosť. A tak nevieme ani ako...., ale vďaka hrám a zábave na ľade sa z nás na konci týždňa stali dobrí, lepší a najlepší korčuliari.
            Naše snaženie poslední deň ocenili tréneri korčuliarskou medailou a diplomom. Podporiť a povzbudiť nás prišli aj naši milovaní rodičia, ktorým sme pyšne predviedli naše nové zručnosti.
            Našim kurzom sa pomaly lúčime so zimou a zimnými športmi, ale už teraz sa tešíme na novú zimu.
            Prečo?
            Pretože sa vieme KORČUĽOVAŤ
            .

        • BAMU CUP 2024
          • BAMU CUP 2024

          • FOTOALBUM

            Ďalšie vydarené futbalové podujatie sa uskutočnilo 2. marca 2024 v Závadke nad Hronom. Naši futbalisti opäť podali skvelé výkony, ktorými dokázali, že nemajú problém konkurovať aj tímom so zvučnejšími menami. 

            V kategórii U8 skončili na krásnom 1. mieste, ktoré si vybojovali  zápasmi s Ľubietovou, Podbrezovou a Detvou. Za najužitočnejšieho hráča tímu bol vyhlásený Matej Sabo a najlepším hráčom turnaja sa stal Šimon Šajgalík.

            V kategórii U11 sa naši futbalisti umiestnili na peknom 2. mieste, keď gólom v poslednej minúte zápasu podľahli víťazovi turnaja Zvolen 2:1. Zostávajúce tímy z Detvy a z Podbrezovej naši chlapci porazili. Najužitočnejším hráčom tímu sa stal Bruno Gajdoš a najlepším brankárom turnaja Filip Knižka.

            Neodmysliteľnou súčasťou turnaja sa pomaličky stávajú naše baby ROZTLIESKAVAČKY, ktoré neúnavne povzbudzovali našich futbalistov, ale predovšetkým dodali celému turnaju náladu a šmrnc.

            Našim futbalistom srdečne gratulujeme a tešíme sa, že v pozitívnom zmysle zviditeľňujú našu obec i školu.  

            Klobúk dolu tréneri a trénerky, takéto výsledky tu už dávno neboli!

            V mene všetkých pedagogických zamestnancov školy Vám ďakujeme za Váš čas, trpezlivosť a chuť pracovať s mladými ľuďmi.

            Športu zdar!

        • Vyhodnotenie súťaže H v i e z d o s l a v o v   K u b í n
          • Vyhodnotenie súťaže H v i e z d o s l a v o v K u b í n

          • FOTOALBUM

            „Ó, mojej matky reč je krásota, je milota, je rozkoš, láska svätá...“

            Tieto nádherné verše Pavla Orságha Hviezdoslava nám nielen pripomínajú krásu slovenského jazyka, ale stali sa akýmsi mottom recitačnej súťaže v našej škole. A keďže rok veľmi rýchlo ubehol, v uplynulých dňoch sa opäť rozozvučali hlásky našich žiakov a my sme mohli  prežiť chvíľky v objatí krásnej ľubozvučnej slovenčiny. Na stretnutí s jemnými básňami a zaujímavými prozaickými textami sa aj tentokrát zišli najlepší recitátori, víťazi triednych kôl postupovej súťaže Hviezdoslavov Kubín.

            Mladší spolužiaci z I. kategórie predniesli pripravené texty 15. februára  a recitujúci z ďalších dvoch kategórií nás potešili 14. februára 2024. Dovedna sa predstavilo 37 súťažiacich, s veľmi kvalitnými prednesmi.

            Výsledky sú k dispozícii TU.

            Poďakovanie patrí všetkým recitátorom, ktorí sa do súťaže zapojili, pani učiteľkám a rodičom detí za podporu mladých talentov. Víťazom jednotlivých kategórií, ktorí postúpili do okresného kola súťaže prajeme, aby sa im aj v Brezne darilo a zažili krásny pocit z recitovania.

            Okresné kolo sa uskutoční 7. marca 2024.

            Dňa 7.marca 2024 sa v Brezne v Centre voľného času uskutočnilo Okresné kolo literárnej súťaže Hviezdoslavov Kubín, ktorej sa zúčastnili víťazi školských kôl zo ZŠ v okrese Brezno. Z našej školy sa tejto súťaže zúčastnilo 6 žiakov. V I. kategórii nás reprezentovala Janka Janková z III.triedy a Bibiána Baranová zo IV.triedy, v II. kategórii nás reprezentovala Timea Brndiarová z V.triedy a Michal Vigoda zo VI.triedy a v III. kategórii nás reprezentovali Samuel Lilko z VIII.triedy a Adela Javorčíková z IX.triedy. Až päť žiakov našej školy postúpilo do regionálneho kola, ktoré sa uskutoční 26.marca 2024 v Banskej Bystrici, kde si zmerajú sily tentokrát so žiakmi z banskobystrického okresu. Všetkým  držíme silno palce, aby sa im darilo tak ako na okresnom kole.

            FOTOALBUM

        • Prázdniny
          • Prázdniny

          • Jarné prázdniny pre žiakov začínajú v pondelok 19. februára 2024 a končia v piatok 23. februára 2024.

            Vyučovanie podľa rozvrhu bude pokračovať od pondelka 26. februára 2024.

            Žiakom prajeme príjemné chvíle oddychu.

        • Dve percentá z dane v prospech ZŠ Beňuš
          • Dve percentá z dane v prospech ZŠ Beňuš

          • Vážení rodičia a priatelia školy,

            obraciame sa na Vás so žiadosťou o poukázanie podielu zaplatenej dane z príjmov za rok 2023 v prospech Rodičovského združenia Hron založeného pri Základnej škole Beňuš.

            Všetky finančné prostriedky, ktoré občianske združenie touto formou získa, budú použité pre Vaše deti, žiakov našej školy, pri skvalitňovaní ich výchovy a vzdelávania.
            V prípade, ak sa rozhodnete touto formou pomôcť, je potrebné postupovať podľa inštrukcií, ktoré nájdete v hornom menu v časti 2 % z dane.

      • Nechci byť človekom, ktorý je úspešný, ale buď človekom, ktorý za niečo stojí.
      • Albert Einstein
      • Miluj všetkých, dôveruj málokomu, neubližuj nikomu.
      • William Shakespear
      • Študent nie je nádoba, ktorú treba naplniť, ale fakľa, ktorú treba zapáliť.
      • Carl Rogers