• „ Veselý piatok...“
          • „ Veselý piatok...“

          • Január a február patria medzi mesiace, ktoré sa spájajú so spevom, tancom, zábavami, plesmi, či karnevalmi. Aký bol karneval  u nás? Na našej základnej škole sme tento školský rok dali karnevalu novú podobu. V piatok 21. februára 2020 sme sa učili v maskách. Naše triedy sa premenili na „veselé  kráľovstvá“. Objavili sa v nich postavičky od výmyslu sveta... princezné, princovia, Červené čiapočky, kráľovné noci, šašovia, piráti, Indiáni, poľovníci, fotografi, Pipi, zajkovia, mačičky, strašidlá a mnohé iné... všetky veľmi krásne a milé. Nezaháľali a nesklamali ani pani učiteľky. Svojich žiakov rozosmiali a isto i potešili, keď prišli na vyučovanie v maskách. Bolo to veselé. Chutné šišky cez veľkú prestávku a relácia žiakov z tanečno – dramatického krúžku podčiarkli fašiangový ráz tohto dňa. Bez súťaží, spevu a tanca by to nebolo ono, a tak „veselý piatok“ pokračoval v ŠKD. Po chutnom obede žiakov čakala Disco - zábava. Spievalo sa, súťažilo, tancovalo. Bolo fajn a hlavne veselo. Nečudo, že sa domov odchádzalo s dobrou náladou. O dobrú náladu sa postarali i nastávajúce voľné dni, naše jarné prázdniny. Určite sa na ne všetci tešili.

            Prežite ich milí žiaci, milí kolegovia v zdraví a radosti!

                                                                                                                      pani učiteľka Zuzka

        • Vyhodnotenie školského kola súťaže H v i e z d o s l a v o v   K u b í n
          • Vyhodnotenie školského kola súťaže H v i e z d o s l a v o v K u b í n

          • „Ó, mojej matky reč je krásota, je milota, je rozkoš, láska svätá...“

            Vychádzajúc z týchto Hviezdoslavových slov sme mohli v našej škole prežiť chvíľky v objatí krásnej ľubozvučnej slovenčiny. Bolo to symbolické, veď február, konkrétne 21. február, je pripomínaný ako Medzinárodný deň materinského jazyka. Na stretnutí s krásnym slovom, jemnými básňami a zaujímavými prozaickými textami sa aj tentokrát zišli najlepší recitátori, víťazi triednych kôl postupovej súťaže Hviezdoslavov Kubín.

            Mladší spolužiaci z I. kategórie predniesli pripravené texty 13. februára  a recitujúci z ďalších dvoch kategórií nás potešili 18. februára 2020. Dovedna sa predstavilo 42 súťažiacich, väčšinou s kvalitnými prednesmi. Pozitívom je zvýšenie kvality a kvantity súťažiacich s prozaickými textami.
            Tešíme sa, že aj v dnešnej dobe sa ešte žiaci venujú literatúre a dokážu krásne prednášať rôzne texty. Ďakujeme za prípravu pani učiteľkám aj rodičom.
            VÝSLEDKOVÁ LISTINA

        • Pasovanie prváčikov za čitateľov školskej knižnice
          • Pasovanie prváčikov za čitateľov školskej knižnice

          • Vládne mesiac február a prváci už písmenká spájajú do slabík, slov a viet.
            Neboja sa popasovať nielen s vetami, ale začínajú čítať krátke básničky, rozprávočky a príbehy, z čoho majú veľkú radosť ich rodičia, pani učiteľky, ale hlavne malí usilovní prváčikovia.

            18. februára 2020 sme ich radosť znásobili, pretože sme ich slávnostne pasovali za čitateľov našej školskej knižnice. Od dnešného dňa si budú môcť vypožičať knihy z políc našej školskej knižnice.
            Predtým, ako im bol udelený pamätný list na tento deň však museli sľúbiť, že sa stanú vzornými čitateľmi školskej knižnice, že knihy budú milovať a s láskou ich opatrovať.
            Mne už len ostáva dúfať, že na svoj sľub prváčika – čitateľa školskej knižnice nezabudnú počas celej dochádzky v našej základnej škole.
            Prajem si, aby knihy nevymenili za počítače, tablety a mobilné telefóny. Nech sa našim 25 novým čitateľom knihy stanú vernými spoločníkmi vo chvíľach pohody, či nepohody a robia im len a len radosť.
            A na záver dovoľte, aby som do našej školskej knižnice, každú stredu v popoludňajších hodinách, pozvala vás všetkých. Malých, ba aj veľkých. Deti, aj dospelých.
            Nezabúdajte, ste vítaní, veď vás čakajú plné knižné police.
            S pozdravom vaša školská knihovníčka

        • Lyžiarsky výcvik – Snowpark Lučivná 2020
          • Lyžiarsky výcvik – Snowpark Lučivná 2020

          • Po roku opäť žiaci 7. ročníka, pod vedením inštruktorov a pedagógov, zavítali do lyžiarskeho strediska  Snowpark Lučivná. Od 3.februára do 7.februára 2020 absolvovali základný lyžiarsky výcvik. Privítalo nás zamračené a upršané prostredie kraja pod Tatrami. Na nádherný panoramatický výhľad na Vysoké Tatry sme mohli zabudnúť a trpezlivo si počkať. Dva dni pršalo a my sme sa obávali, či sneh úplne nezmizne. Dva dni sme prežili s náhradným programom – súťažami družstiev a výletom. Výletom, ktorý sa dá zrealizovať i v zlom počasí. Navštívili TrickLandiu v Starom Smokovci a Poliankovo v Tatranskej Polianke. Výlety a návštevy galérií boli výborné, ale my sme sa chceli lyžovať!

            Tretí deň – streda – nám to konečne dopriala. Nový deň bol obdarený nádherným počasím. Slnko prenikalo oknami do izieb kaštieľa,  prebudili nás jeho lúče a slnečné lúče pohládzali i majestátne tatranské štíty, ale  najmä  našu dušu. Vynorili sa pred nami Vysoké Tatry v svojej plnej paráde. Nádherný obraz. Stačilo len otvoriť oči dokorán, ticho stáť a pozerať. Celý deň sme strávili na perfektne upravenom kopci. Lyžovanie pokračovalo ešte nasledujúce dva dni a ukončené bolo lyžiarskymi pretekmi.

            Lyžiarske preteky sú neodmysliteľnou súčasťou lyžiarskeho výcviku. I tento rok si zmerali medzi sebou sily a lyžiarske schopnosti naši žiaci. Súťažili medzi sebou:

            LYŽIARIskupina A - žiaci, ktorí už mali  bohatšie skúsenosti s lyžovaním.

            LYŽIARI – skupina B – žiaci, ktorí mali skúsenosti s lyžovaním,  i keď nepatrné (stáli na lyžiach, boli sa už lyžovať, boli  na vleku...).

            Treťou skupinou boli  NELYŽIARI – žiaci, ktorí stáli, chodili na lyžiach prvýkrát, teda nemali žiadne skúsenosti s lyžovaním.  Nepretekali všetci. Prečo?

            Nelyžiari sa mali možnosť rozhodnúť. Pre počasie, ktoré nám doprialo stráviť pobyt na svahu len tri dni, to táto skupina mala najťažšie a tak sa pretekov zúčastnili len tí najodvážnejší. Napokon sa odvážili traja. Všetci „pretekári“ to zvládli na jednotku, mnohí prekonali svoje schopnosti a strach, za čo im patrí veľká pochvala.  Výsledky si môžete pozrieť  v priložených tabuľkách.

            Gratulujeme a veríme, že lyže nezostanú stáť v kúte, ale ich celú zimu poriadne využijete. Lyžovanie  a zážitky spojené s ním  sú nádherné.

            Želáme Vám veľa nalyžovaných kilometrov.

            VÝSLEDKOVÁ LISTINA

            Vaši inštruktori a pedagógovia

             

        • Nechci byť človekom, ktorý je úspešný, ale buď človekom, ktorý za niečo stojí.
        • Albert Einstein
        • Miluj všetkých, dôveruj málokomu, neubližuj nikomu.
        • William Shakespear
        • Študent nie je nádoba, ktorú treba naplniť, ale fakľa, ktorú treba zapáliť.
        • Carl Rogers