• Návšteva Banskej Štiavnice - školský výlet ŠTVRTÁKOV
          • Návšteva Banskej Štiavnice - školský výlet ŠTVRTÁKOV

          • FOTOALBUM

            24. jún 2021 urobil bodku za štyri roky strávené na I. stupni žiakom 4. ročníka. Spolu s rodičmi strávili deň neopakovateľných zážitkov v Banskej Štiavnici. Na vlastné oči sa presvedčili, prečo  bol mestu daný prívlastok „ZLATÁ“. A my jedným dychom pridávame aj „prekrásna a bohatá“ – na históriu, budovy, prírodu, šikovných majstrov... Je toho toľko, že jeden deň na návštevu mesta nestačí. Čo sme stihli my?

            Do Banskej Štiavnice nás priviezol moderný klimatizovaný autobus, čo bolo fajn, lebo vo štvrtok bolo naozaj veľmi teplo. Našou prvou zastávkou sa stala návšteva Banského múzea s prehliadkou štôlne Bartolomej. Vystrojení ako baníci sme sa schladili v podzemí a dozvedeli sme sa o namáhavej práci baníkov. Druhou zastávkou bol Nový zámok, kde sme sa mali možnosť vrátiť do 16. storočia a z okien na najvyššom poschodí sme mali Banskú Štiavnicu ako na dlani. Po prehliadke zámku sme sa presunuli uličkami mesta k unikátnemu dielu, vyrezávanému drevenému Betlehemu. Majstrovské dielo vyrástlo pod šikovnými rukami dvoch pánov a my len môžeme obdivovať ich zručnosť a trpezlivosť. Je čas obeda a tak sme si urobili individuálny program. Dobre padol obed na terasách na námestí a tí šikovnejší stihli navštíviť ešte Starý zámok, či botanickú záhradu. Neprehliadnuteľný sa stal Morový stĺp, pri ktorom sa niektoré deti i rodičia odfotili. S Banskou Štiavnicou sa štvrtáci stretli na hodinách vlastivedy, verím, že po tomto výlete si ju budú  dlho pamätať. O pol štvrtej sme nasadli do autobusu a s Banskou Štiavnicou  sme sa rozlúčili. Zmrzlina v Lopeji nesmela chýbať a šťastne sme sa vrátili pred budovu našej školy.

            Pekný deň je za nami  a my nesmieme zabudnúť na poďakovanie obetavým rodičom, ktorí ho strávili s nami. Osobitne ďakujeme mamičkám Zuzana Gažúrovej a Gabike Mikovínyovej, ktoré výlet v spolupráci s pani učiteľkou triednou zabezpečili.

                                             Vďační ŠTVRTÁCI                                              

        • Matematický klokan
          • Matematický klokan

          • Matematický klokan je medzinárodná matematická súťaž pre žiakov základných a stredných škôl. Každoročne sa do nej zapája niekoľko miliónov žiakov na celej zemeguli.

            Tento rok sa do súťaže prihlásilo aj 60 žiakov našej školy - 43 žiakov z prvého stupňa a 17 žiakov z druhého stupňa. Úspešnými riešiteľmi sa stali Maťko Vigoda z piatej triedy, Zinka Hrablayová a Alžbetka Gažúrová zo štvrtej triedy, Tomáš Gažúr z II.A triedy a Frederik Gašpar z II.B triedy, ktorý bol zo všetkých žiakov našej školy najúspešnejší a získal tak titul školský šampión.
            Všetkým srdečne gratulujeme!

        • Po namáhavej práci, zaslúžená odmena...
          • Po namáhavej práci, zaslúžená odmena...

          • FOTOALBUM

            Na 21. jún 2021 sme sa my prváci a žiaci  z 2. A veľmi tešili. Prečo? Lebo tento deň mal byť pre nás iný, zaujímavejší a nezabudnuteľný. A verte, že aj bol! Cieľom nášho školského výletu bol lesnícky skanzen vo Vydrovskej doline pri Čiernom Balogu.

            Do lesníckeho múzea nás priviezla historická Čiernohronská železnička, a to sa nám veľmi páčilo. Na dohodnutom mieste nás už čakal ujo Miško, ktorý nás previedol štvorkilometrovým náučným chodníkom. Mal pre nás pripravené rôzne aktivity umocnené jeho zaujímavým rozprávaním o lese, jeho význame a tiež práci v ňom.  Videli a spoznali sme  plte, lesnú škôlku, výrobu triesel, lesnú techniku, horáreň, lesnícky minisvet, splavovanie dreva a mnohé ďalšie. Azda takými naj stanovišťami boli pre nás dve stanovištia, kde sme mali možnosť aktívnej účasti. Jedným z nich boli rizne, ktoré sa kedysi používali na približovanie dreva z neprístupných porastov. Tí mocnejší z nás drevo vyniesli na samý vrch a po hlasnom výkriku „ Varúj dušu na doline!“ sme ho spustili. Ďalším veľmi zaujímavým zastavením bol pocitový chodník. Dostali sme za úlohu prejsť bosými nohami sviežim balockým potokom. Naše nôžky boli po túre už kúsok unavené, ale aj spotené, a tak nám to veľmi dobre padlo.

            Po úspešnom absolvovaní trasy sme sa rozlúčili s našim novým kamarátom, ujom Miškom, ktorému sme sa poďakovali za krásny deň. Záver sa nám tiež páčil, veď bol spojený s nákupom suvenírov a vydrovskej zmrzliny. Bodkou za dnešným dňom bola opäť jazda Čiernohronskou železničkou.

            Záverečné poďakovanie patrí pánovi Ing. Michalovi Kofirovi  v texte ujo Miško/, ktorý nám dnešný deň venoval a bolo nám s ním veľmi dobre.

            1. a 2. A trieda

        • Milí čitatelia školskej knižnice!
          • Milí čitatelia školskej knižnice!

          • NEZABUDNITE na vrátenie vypožičaných kníh z našej školskej knižnice.
            Môžete tak urobiť v stredu 23.6.2021 od 13.00 do 14.00 hodvo štvrtok 24.6.2021 od 13.00 do 15.00. Sú to posledné dva dni, kedy tak môžete v tomto školskom roku urobiť.
            Teším sa stretnutie v našej školskej knižnici.

            Vaša školská knihovníčka

          • Výlet II.B trieda

          • Dňa 18.6.2021 sa žiaci II.B triedy vybrali na školský výlet, ktorý  bol zameraný na spoznávanie okolitej prírody. Žiaci navštívili poľnohospodárske družstvo v Polomke, kde sa dozvedeli o technike obrábania pôdy, o potrebe pestovať poľnohospodárske plodiny pre ľudí, ale aj pre živočíchov. Oboznámili sa aj s technikou, ktorá pomáha ľuďom pri tejto dôležitej práci. Mali veľkú radosť, keď sa mohli povoziť na obrovských strojoch.                 

            Výlet pokračoval výstupom na vrch Bučník, na rozhľadňu Polomské Očko, kde viacerí museli prekonať strach z výšky po schodoch na najvyššiu časť rozhľadne. Odmenou za odvahu a vynaložený fyzický výkon, im boli prekrásne výhľady na okolitú krajinu.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Výlet II.B trieda .

        • Odmena stála za to...
          • Odmena stála za to...

          • FOTOALBUM

            Žiaci tretieho ročníka si aj v tomto školskom roku obhájili prvenstvo v zbere šípok na našej škole a zároveň sa umiestnili na krásnom treťom mieste v rámci Slovenska. Ich odmenou bol úžasný pobytový výlet do Čierneho Balogu.

            15. júna sa vláčikom ČHŽ odviezli do Lesníckeho skanzenu vo Vydrove, kde sa im venovali lesní pracovníci, ktorí im ukázali neobjavené atrakcie a samozrejme si ich aj prakticky vyskúšali – splavovanie dreva, spúšťanie dreva dolu rizňou, pocitový chodník, atď. Po prejdení náučného chodníka ich previezli na chatu Sviniarka v doline Páleničné. Tam deti zažili kopec srandy a nabalili si veľké vrece zážitkov. Spoločné hry, aktivity, opekačka, noc v chate ešte viac spojilo ich kamarátstvo a motivovalo ich do ďalšieho zbierania šípok.
            Obrovská vďaka patrí pani Ing. Martinke Kovalčíkovej, Ing. Martinovi Kovalčíkovi a všetkým lesným pracovníkom, ktorí sa postarali nielen o dopravu, ubytovanie, zábavu, ale aj o plné brušká detí. Ešte raz – VEĽKÉ  ĎAKUJEME!!!

        • Stretli sa recitátori
          • Stretli sa recitátori

          • Napriek rôznym zmenám a obmedzeniam, ktoré súviseli so šírením ochorenia Covid-9, sa aj v tomto školskom roku podarilo uskutočniť už 67. ročník súťaže Hviezdoslavov Kubín.

            Okresné kolo organizovalo Centrum voľného času v Brezne. Odborná porota v máji hodnotila súťažiacich z prijatých nahrávok. Našu školu reprezentovali: Miško Vigoda (3. trieda), Emka Mišečková (4.), Samko Lilko (5.), Adelka Javorčíková (6.), Jasnička Hrablayová (6.), Jakubko Gašperan (8.), Darko Ďuriš (8.). Títo žiaci sa pripravovali sami alebo s pomocou rodičov a odmenou za námahu bolo, že všetci postúpili do regionálneho kola. To sa uskutočnilo 10. a 11. júna v Banskej Bystrici naživo. Keďže súťaž bola náročnejšia na organizáciu (rozdelená do dvoch dní podľa žánrov a potom ešte podľa kategórií), ďakujeme aj rodičom, ktorí sprevádzali svoje deti na súťaž.
            Najúspešnejšími recitátorkami z našej školy sa stali: Emka Mišečková – 2. miesto, I. kategória, poézia a Adelka Javorčíková – 3. miesto, II. kategória, poézia. Srdečne blahoželáme!
            Sme hrdí, že naši žiaci aj takýmto krásnym spôsobom reprezentujú svoju školu.

        • Deň detí po prvácky...
          • Deň detí po prvácky...

          • Na tento deň sme sa všetci veľmi tešili, pretože pani učiteľka nám povedala, že sa nebudeme učiť.

            Ráno sme si vyobliekali reflexné vesty, pripravili sáčky na odpadky a začala túra smer Braväcovo. Počas cesty sme nezbierali len pohodené papieriky, ale sme si aj opakovali nadobudnuté vedomosti o rastlinkách, stromoch a čítali sme všetko, čo sa nám dostalo pred naše zvedavé očká. Po náročnejšej ceste sme sa občerstvili a čakala nás zaslúžená odmena. Plávanie, špliechanie, fŕkanie, striekanie a šantenie vo vode. Keď sme boli dostatočne „rozmočení“, začal sa slávnostný obed. Pripili sme si na náš sviatok coca-colou a hladné brušká sme uspokojili pizzou. Nasýtení sme sa vybrali na potulky po braväckých lúkach a kopcoch. Potom nás čakal ešte sladký dezert v podobe muffín, donutov, zmrzliniek, ktoré pre nás pripravili šikovné mamičky. Prejedení, vymočení, zničení, ale veľmi spokojní sme sa pobrali späť do našej školičky.

            Za darčeky i občerstvenie patrí poďakovanie starostlivým maminkám: Peťke, Evke, Andrejke a Barborke. Veľké poďakovanie patrí aj našej pani vychovávateľke Mirke, ktorá dohliadala na našu bezpečnosť spolu s pani učiteľkou.

            Vaši prváci

        • PYTAGORIÁDA
          • PYTAGORIÁDA

          • Riešenie okresného kola Pytagoriády si v tomto školskom roku vďaka zmeneným podmienkam prihlasovania mohli vyskúšať aj žiaci, ktorým sa v školskom kole až tak nedarilo a neboli jeho úspešnými riešiteľmi.

            Niektorí žiaci túto druhú šancu využili a máme tak v okresnom kole o 5 úspešných riešiteľov viac. Ďalší šiesti úspešní riešitelia svojimi výkonmi potvrdili, že si účasť v okresnom kole zaslúžili a sú naozaj vynikajúcimi matematickými hlavičkami našej školy.

            Úspešnými riešiteľmi okresného kola sa stali:
            Patrik Kolarovič a Michal Vigoda z 3. ročníka;
            Alžbeta Gažúrová (1. miesto), Kristína Čopjanová a Ema Mišečková zo 4. ročníka;
            Samuel Lilko, Matej Vigoda, Silvia Libičová, Karin Orságová, Adam Kudyba z 5. ročníka
            a Samuel Adam Kerpčár zo 6. ročníka.
            Gratulujeme!

        • Nechci byť človekom, ktorý je úspešný, ale buď človekom, ktorý za niečo stojí.
        • Albert Einstein
        • Miluj všetkých, dôveruj málokomu, neubližuj nikomu.
        • William Shakespear
        • Študent nie je nádoba, ktorú treba naplniť, ale fakľa, ktorú treba zapáliť.
        • Carl Rogers