• Zápis do 1.ročníka pre školský rok 2023/2024
          • Zápis do 1.ročníka pre školský rok 2023/2024

          • Vážení rodičia budúcich prváčikov!

            Oznamujeme Vám, že zápis do 1.ročníka pre školský rok 2023/2024 sa uskutoční dňa

            18.apríla 2023 o 15,30 hod. v budove ZŠ Beňuš.           

            Zapísané musí byť každé dieťa, ktoré dovŕši vek 6 rokov do 31.8.2023 a má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky, bez ohľadu na to, či dieťa dosiahlo školskú spôsobilosť alebo nedosiahlo školskú spôsobilosť a je uňho predpoklad, že bude pokračovať v plnení povinného predprimárneho vzdelávania.

            Rodičia vypíšu elektronickú prihlášku zverejnenú na webe školy, následne ju vytlačia, podpíšu a prinesú do školy. Ak tak nemôžu vykonať, vypíšu prihlášku priamo v škole. V tom prípade musia prísť na zápis obidvaja rodičia/zákonní zástupcovia dieťaťa. Môžu si ju tiež vyzdvihnúť vopred v škole alebo v materskej škole. Údaje o dieťati, prosíme, vypisujte podľa rodného listu dieťaťa.

            Elektronický formulár bude  sprístupnený od 1.apríla 2023.

            V prípade, že na zápis prinesú vytlačený formulár a zároveň podpísaný oboma rodičmi, stačí ak na zápis príde len jeden rodič/zákonný zástupca.

            Na zápis je potrebné priniesť si so sebou:

            • preukaz totožnosti rodiča/zákonného zástupcu,
            • rodný list dieťaťa alebo jeho fotokópiu (dá sa nahrať v pdf formáte ako príloha v elektronickej prihláške),
            • v prípade dieťaťa, ktoré je v starostlivosti zariadenia pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie, doklad o odbornom posúdení pripravenosti dieťaťa na školu (ak ho v čase zápisov už majú),
            • ak je výkon rodičovských práv a povinností k maloletému dieťaťu upravený súdom, zákonný zástupca dieťaťa preukáže pri zápise zverenie dieťaťa do osobnej starostlivosti,
            • 15 eur na prvú knižku, sadu zošitov, pracovných zošitov a pomôcok.

            Môžete si so sebou priniesť už vyplnené tlačivá, ktoré budete určite vypisovať priamo na zápise:

            Do 1.ročníka musí byť zapísané aj dieťa:

            • ktoré malo odloženú povinnú školskú dochádzku v tomto školskom roku,
            • ktorého rodič/zákonný zástupca požiadal riaditeľa MŠ o pokračovanie v plnení predprimárneho vzdelávania.
            • Zrušený je odklad školskej dochádzky, o ktorom rozhodoval riaditeľ základnej školy. Ak dieťa po dovŕšení 6 rokov nedosiahne školskú spôsobilosť, povinnosťou rodiča je zapísať ho do základnej školy, ale rodič musí písomne požiadať riaditeľa materskej školy o POKRAČOVANIE plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole. Riaditeľ MŠ o tom vydá rozhodnutie. Základnej škole treba doručiť rozhodnutie o tom, že dieťa bude pokračovať v predprimárnom vzdelávaní.

            Dieťa je oficiálne zapísané do našej školy až po vydaní rozhodnutia o prijatí dieťaťa do základnej školy, ktoré bude rodičom doručené do 15.júna 2023.

            Zákonní zástupcovia, ktorí sa nebudú môcť zúčastniť zápisu v uvedenom čase, môžu tak urobiť aj v inom termíne, treba si ho dohodnúť na tel.č.: 0486198158, 0911976644.

            Ďakujeme za porozumenie a spoluprácu.

            Tešíme sa na všetkých nových žiačikov!

          • ŠKOLSKÝ E-SHOP

          • Dobrý deň všetkým!
            Máme pre Vás skvelú novinu!
            Naša škola má vlastnú voľnočasovú kolekciu oblečenia. O jej podobe pomohli rozhodnúť sami žiaci, jej náhľad vidíte nižšie a je možné si ju aktuálne zaobstarať v našom e- shope: https://www.kraloveskoly.cz/zsbenus/ 

            Objednávanie je už spustené a bude možné až do 5.4. Nasledujúci deň sa e-shop uzatvorí a objednané veci pôjdu do výroby. Neváhajte preto, ak si chcete zadovážiť ten svoj kúsok zo školskej kolekcie!
            Dúfame, že z kolekcie budete mať rovnakú radosť ako máme my!  
            (Môže sa stať, že ceny v e-shope sa zobrazia v CZK. V hornej lište e-shopu nastavíte EUR)
            S pozdravom a prianím krásneho dňa 
            vedenie školy 

        • Dotácie na školské obedy „zadarmo“ sú späť
          • Dotácie na školské obedy „zadarmo“ sú späť

          • S účinnosťou od 01.05.2023 sa mení a dopĺňa zákon č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o dotáciách“), a dochádza k zmenám v poskytovaní dotácií na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa (ďalej len „dotácia na stravu“). Konsolidované znenie zákona o dotáciách je zverejnené na https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2010/544/20230501.html

            Účel poskytnutia dotácie na stravu

            Dotácia na stravu sa môže poskytnúť na zabezpečenie obeda a iného jedla pre v základnej škole (ďalej len dieťa).

            Dotácia na stravu poskytuje paušálne na obed podľa 5. finančného pásma v príslušnej vekovej kategórií stravníkov za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ a odobralo stravu, a to aj v prípade ak zariadenie školského stravovania má určený nižší stupeň finančného pásma.

            Dotácia na stravu je určená prioritne na zabezpečenie obeda a ak zariadenie školského stravovania pripraví stravu v nižšej sume ako je výška dotácie, uvedený rozdiel môže byť následne použitý napr. na skvalitnenie jedla, rozšírenie jedla o doplnkové jedlo alebo na úhradu režijných nákladov s cieľom skvalitnenia kultúry stravovania v zariadení školského stravovania.

            Výška dotácie na stravu

            • 2,10 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v základnej škole (ďalej len „ZŠ“) na prvom stupni a odobralo stravu,
            • 2,30 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na druhom stupni a odobralo stravu.

            Oprávnené deti na poskytnutie dotácie na stravu bez posúdenia príjmu domácnosti:

            • žiaci vo všetkých ročníkoch základnej školy,
              za podmienky, že zákonný zástupca dieťaťa, písomne požiada o podanie žiadosti o poskytnutie dotácie na stravu.

            Žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu

            Podmienkou poskytnutia dotácie na stravu je písomná žiadosť zákonného zástupcu dieťaťa, ktorú podáva prostredníctvom zariadenia školského stravovaniaŽiadosť si môžete stiahnuť TU alebo si ju môžete vyzdvihnúť u vedúcej školskej jedálne. Deťom, ktoré sa stravujú v školskej jedálni a navštevujú ŠKD, žiadosť rozdajú vychovávateľky ŠKD.

            Ak sa dieťa v školskej jedálni nestravuje, nie je rozhodnutím zriadovateľa prijaté na stravovanie, musí rodič dieťaťa predložiť zároveň aj zápisný lístok stravníka.

            Zápisný lístok si môžete vyzdvihnúť u vedúcej školskej jedálne.

            Termín doručovania Žiadosti - návratky je 14.apríl 2023.

            V prípade, ak rodič dieťaťa nedoručí žiadosť - návratku zariadeniu školského stravovania v stanovenom termíne, na dieťa nebude možné poskytovať dotáciu na stravu, až kým rodič v priebehu školského polroka o dotáciu na stravu nepožiada.

            Obedy NIE SÚ ZADARMO!

            Za každým vydaným obedom sa skrýva kus ľudskej práce a odhodlania pracovať často v nevyhovujúcich podmienkach, bez primeraného finančného, či morálneho ohodnotenia kuchárov a ostatných zamestnancov školských jedální.

            Poplatok za réžiu sa bude vyberať aj naďalej.

            Informácia o poskytovaní dotácie na stravu od 01.05.2023 nájdete na

            ttps://www.jedalne.sk/clanky/financie/doc/dotacie-na-skolske-obedy-zadarmo-su-spat-565/doc-post-det.htm


             

             

             

        • Malí návštevníci vo veľkej škole
          • Malí návštevníci vo veľkej škole

          • FOTOALBUM

            29. marca 2023 k nám prišla veľká návšteva. Hostia však boli malí.
            Boli nimi chlapci a dievčatá – predškoláci, z MŠ v Beňuši, v Braväcove a v Bacúchu.
            Keď vchádzali, nevedeli ešte čo ich čaká, ale ich úsmevy na tváričkách prezradili, že sa tejto návštevy nemohli dočkať.
            Najprv ich vo svojej triede ako prví privítali naši najmladší žiaci – prváci. S nimi sa vybrali za rozprávkou O červenej čiapočke. Pomocou nej naplnili košík, v lese spočítali lesné plody, zvieratká, kvety a farebnými, geometrickými tvarmi vyzdobili domček starej mame. Odmenou za ich usilovnosť bol obrázok, ktorý spoločne, správne poskladali.
            Prváci predviedli svoje čitateľské a matematické zručnosti a s pani učiteľkou malých predškolákov odmeňovali kvetmi. Dôkazom toho bola na záver vyučovacej hodiny lúka plná kvetov.
            Priateľskými pozdravmi sa rozlúčili s prváčikmi a pomaličky išli za ďalšími rozprávočkami – Ako išlo vajce na vandrovku a Koza odratá a jež. Tie si pre nich pripravili žiaci 4. A a 4. B triedy a veru ich herecké výkony boli skvelé, za čo im patrí chvála a poďakovanie. Malí diváci im za ich pekné výkony poďakovali veľkým potleskom.
            No, ale aby rozprávok nebolo málo, predškoláci išli za nimi aj do našej školskej knižnice. Prezreli si, kde majú knihy svoje domčeky – knižné police a v mnohých z nich si mohli zalistovať. Veď už čoskoro  v nich nebudú obdivovať len obrázky, ale aj čítať prvé písmená, slabiky, slová, vety a príbehy. Na čo sa nesmierne tešia. Prezradili nám, že zatiaľ im rozprávky čítajú rodičia, starí rodičia, či súrodenci.
            Okrem krásnych kvetov dostali naši hostia od nás aj záložky, ktoré im budú pripomínať chvíle prežité v škole, s rozprávkami.
            Na záver sme sa zahrali hru Zlatá brána, ktorá pripomínala našu školskú bránu, tá sa pre malých predškolákov a našich nových žiakov čoskoro otvorí.
            Už teraz sa tešíme na Vás, milí naši malí kamaráti!

        • Deň učiteľov
          • Deň učiteľov

          • Dnes, počas veľkej prestávky, nás navštívila pani starostka Katarína Srnková, ktorá nám s kyticou ruží prišla popriať len to najlepšie ku Dňu učiteľov. Poďakovala a ocenila nás nielen za to, že deťom odovzdávame užitočné vedomosti, ale predovšetkým za to, že deťom odovzdávame múdrosť, lásku, krásu a dobro. Poďakovala nám za obetovanie množstva voľného času a často aj seba samých, lebo bez toho by naša práca nemala zmysel. Svoj príhovor ukončila krásnymi a pravdivými slovami Jána Ámosa Komenského: „Jeden deň s dobrým učiteľom je viac ako tisíc dní usilovného samoštúdia.“

            K pani starostke sa s prianím ku Dňu učiteľov a kvietkami pridalo aj Rodičovské združenie prostredníctvom našich deviatakov.

          • Vynášanie Moreny 2023

          • FOTOALBUM 

            Jeden zo zvykov, ktorý sa zachoval do dnešných čias, koná sa koncom zimy a vyjadruje túžbu ľudí skoncovať s chladným počasím a privolať teplé lúče slnka je vynášanie Moreny.

            Morena nazývaná aj Muriena, Kaniža, Marmuriena alebo Barboriena bola staroslovanská bohyňa zimy a smrti, veľmi známa i v dnešnom folklóre. Je zosobnená zimou, na jar končí jej vláda. Nie je však možné považovať ju len za bohyňu smrti, alebo za akúsi ohyzdnú starenu, bola vraj veľmi krásna. Hovorí sa, že mala sestru nazývanú aj Živa, ktorá bola bohyňou jari a života. Prebúdzala sa na jar a jej vláda končila jeseňou.

            Tento zvyk má korene v predkresťanskom období, keď ľudia verili, že prírodu ovládajú nadprirodzené sily, ktorých konanie možno ovplyvniť. Týmto silám pripisovali aj striedanie ročných období.

            Morena symbolizovala zimu, preto ak ľudia chceli, aby prišla jar, museli ju zabiť, utopiť v potoku alebo upáliť. Mala podobu slamenej figuríny oblečenej do ženských šiat, ktorú niesli mladé devy so spevom k potoku. Pri brehu ju vyzliekli, zapálili a hodili do vôd rozmŕzajúcej rieky.

            Aj my sme 27.marca 2023 pokračovali v tradícií a pripomenuli si tento zvyk. Spoločne sme vyniesli Morenu na beňušský most, kde sme si zaspievali a zatancovali a potom sme ju zapálili, hodili do Hrona a privolali jar. Na vynášanie Moreny sme pozvali aj občanov našej obce. Napriek chladnému počasiu nás prišli niektorí občania povzbudiť a dokonca odmeniť. Pani Anna Murgašová, predsedkyňa Klubu seniorov, pre nás prichystala sladké prekvapenie v podobe chutných šišiek. Ďakujeme!

          • „Z rozprávky do rozprávky“ – týždeň motivovaný rozprávkou...

          • Pesnička sa spieva,

            rozprávka sa rozpráva

            a kto sa rád díva,

            krásne veci spoznáva.

            Poznať dobro a hľadať krásu, o to sme sa snažili prostredníctvom našich ľudových rozprávok. Každé ráno, počas jedného marcového týždňa, sa žiaci I. stupňa prihovorili svojim spolužiakom prostredníctvom rozhlasu a pokúsili sa im odovzdať posolstvo rozprávok. Rozprávky sú tu a s nimi aj DOBRO, ktoré vždy víťazí na ZLOM a nám vo všedných dňoch  často chýba. Nenechajme ho zatlačiť sa  zlu, ale dajme mu šancu, aby sa nás dotýkalo a robilo i nás lepšími. Tak, ako to urobili i naši žiaci, dovolili, aby sa ich rozprávka dotkla a my veríme, že zanechala na nich i kúsok dobra.

            V pondelok sa naši najmenší žiaci PRVÁCI, predstavili s rozprávkou „Červená čiapočka a vlk“. Smelo sa postavili pred mikrofón, veľmi sa snažili a veľmi sa tešili, že ich počuli všetci, aj ich veľký DEVIATAK.

            Utorok patril DRUHÁKOM a rozprávke „O nepodarených kozliatkach“. Kozliatka, ako deti, mamu kozu neposlúchali, ale aspoň rozmýšľali a vlkovi neotvorili, aj keď sa doma neustále hašterili. Hašterili, ale držali spolu a tak mali väčšiu silu i odvahu.  V závere si druháci aj zaspievali, pekne s vlkom a kozliatkami.

            V stredu sme si dali pauzu, aby sme nerušili našich najstarších žiakov – DEVIATAKOV. Mali svoju veľkú skúšku – Testovanie 9 a my všetci sme im potajomky držali prsty, aby ju zvládli najlepšie ako vedia.

            TRETIACI sa nám prihovorili vo štvrtok. V ich podaní zaznela rozprávka „Pamodaj šťastia“. Kto by šťastie nepotreboval? K dobrému životu, okrem zdravia, lásky a dobra, potrebujeme i kúsok šťastia. A pre žiakov má často cenu zlata. Ďakujeme, že ste nám ho pripomenuli.

            Je tu piatok, to už dostávajú slovo ŠTVRTÁCI, 4. A trieda. Prichádzajú s rozprávkou „Koza odratá a jež“. Ježko, malý, ale odvážny a nebojácny, poukázal na posolstvo tejto rozprávky. V živote je odvaha veľmi potrebná, bez nej by sme neurobili žiadny nový krok. Odvahu, ale i posolstvo obetavosti, oddanosti a skutočného priateľstva, nám priniesla 4. A trieda.

            Piata v poradí bola 4. B trieda. Žiaci tejto triedy sa vybrali na vandrovku prostredníctvom rozprávky „Ako šlo vajce na vandrovku“. Poukázali na odvahu, spoluprácu i vynaliezavosť hlavných hrdinov. Svoje podanie rozprávky obohatili tiež o pieseň.

            Náš rozprávkový týždeň sme zavŕšili. Možno ste sa len pobavili, možno i poučili, no veríme, že každý deň s rozprávkou  bol i pre vás o kúsok krajší, veselší, zaujímavejší a hlavne lepší.

            A ako to už v rozprávkach býva.... Zazvonil zvonec a.... my Vám prajeme veľa pekných dní naplnených DOBROM.

                                                                                                                                       Žiaci I. stupňa a ich pani učiteľky

             

          • Večer v knižnici 2023

          • FOTOALBUM

            24. marca prišli deti do našej školy v nezvyčajnom čase – vo večerných hodinách.
            Tentokrát neprišli za vedomosťami, ale za zážitkami a zábavou.

            Vo dverách ich privítala prekvapená stará mama a ony s úsmevom na tvárach a opičkami od výmyslu sveta vchádzali stráviť Večer v knižnici. Tento rok to bolo s knihou Kristy Bendovej, Opice z našej police.
            V úvode sme deti privítali scénkou, v ktorej sa narodil Fricko do svojej novej rodiny a po nej sme sa už mohli pustiť do čítania.
            Čítali sme úryvky z knihy a súťažili. Do čítania sa nebáli zapojiť všetci čitatelia, nezahanbili sa ba ani naši najmladší, prváci.
            Po vyhodnotení súťaže sme si s chuťou pochutili na opičej hostinke, ktorú pre nás pripravili usilovné mamičky. Tým ďakujeme za chutné chlebíčky, jedno hubky, koláčiky, dobroty, ba aj ovocie.
            Posilnení sme sa mohli opäť zabávať!
            Zahrali sme sa na malých knihovníkov, čítali sme novou, opičou, rečou a tancovali sme opičí tanec.
            V závere sa deti samé oceňovali, udeľovali si uznania, a tak si zvolili víťazov večera v knižnici.
            Odmenení, ale boli všetci a to pamätnou záložkou a pamätným čitateľským preukazom – Opice z našej police.
            So všetkými sa pri odchode rozlúčila kamarátka opička, ktorá verí, že sa deťom snívali sladké opičie sníčky.
            V závere patrí poďakovanie pani učiteľkám 1. stupňa, ktoré s deťmi strávili piatkový večer, všetkým pani učiteľkám, ktoré pomohli pri príprave večera, ale aj vedeniu školy za pomoc a podporu.

            Tešíme sa na nové  aktivity a stretnutia s knihami a možno aj na ďalší Večer v knižnici 2024.

            Dočítania priatelia!

          • Návšteva Mestskej knižnice v Brezne

          • FOTOALBUM

            23. marca žiaci 4. A a 4. B triedy pri príležitosti Mesiaca knihy navštívili mestskú knižnicu v Brezne. Cieľom tejto návštevy bolo oboznámenie žiakov s prevádzkou a pravidlami knižnice.

            V detskom oddelení knižnice nás privítala milá pani knihovníčka, ktorá oboznámila žiakov s chodom knižnice a s veľkou trpezlivosťou odpovedala na všetky zvedavé otázky. Žiaci sa dozvedeli zaujímavosti zo života Pavla Emanuela Dobšinského, ktorý patrí medzi najznámejšieho zberateľa ľudových rozprávok. Nechýbalo čítanie z kníh, hádanie rozprávok, či otázky spojené so známymi rozprávkami od Pavla Dobšinského. Po úvodných aktivitách si deti mohli nájsť svoju knižku. Žiaci listovali nielen v rozprávkových knihách, ale často siahali aj po detských encyklopédiách. 

            Žiaci odchádzali z knižnice spokojní a obohatení o nové zážitky. Veríme, že tento pozitívny zážitok prehĺbi u žiakov kladný vzťah ku knihám.

        • „DEŇ VODY“ – nezostal bez povšimnutia ani tento  školský rok...
          • „DEŇ VODY“ – nezostal bez povšimnutia ani tento  školský rok...

          • FOTOALBUM

            Už tri desaťročia je 22. marec Svetovým dňom vody.  Na našej  základnej škole mu tiež venujeme patričnú pozornosť a snažíme sa žiakom pripomínať  vážnosť a zmenu postojov k tejto vzácnej tekutine, akou je VODA.

            Tento rok sa nesie v znamení témy  o urýchlení zmien k vyriešeniu  krízy vody a hygieny. Túto myšlienku sa nám snažili predostrieť žiaci II. stupňa – ôsmaci, pod vedením pani učiteľky Janky Herichovej, vo svojej rozhlasovej relácii. Poukázali na dôležitosť šetrenia vody, ako i na fakt, že každodenné otočenie vodovodným kohútikom nemusí byť bežné a samozrejmé. Môže sa stať, že jedného dňa voda nepotečie, alebo jej bude len veľmi málo. Veľkí žiaci tak pekne otvorili bránu tematickému dňu pre žiakov I. stupňa. Téma vody sa niesla ich celým dňom. Neverili by ste, kde všade sa s VODOU stretli. Deti si o vode čítali, spievali o vode piesne, iní počítali slovné úlohy,  či kreslili obrázky. Na hodinách slovenského jazyka vytvorili „Písmenkový dážď“, odstupňovaný náročnosťou tvorenia slov v jednotlivých ročníkoch. Prváci skladali s písmeniek slová súvisiace s vodou, druháci sa zamerali na slová s tvrdými a mäkkými spoluhláskami, tretiaci hľadali medzi vybranými slovami, štvrtáci využili slovné druhy – podstatné a prídavné mená. Vo všetkých triedach sa samozrejme stále točili okolo vody. Na konci dňa sme sa všetci mohli potešiť pohľadom na „Písmenkový dážď“, a veru sa vydaril. Ešte krajší bol pohľad na „ malé kvapky“- deti oblečené v bielej a modrej farbe, okrášlené čelenkami so symbolom kvapky. O čelenky sa postarali šikovné pani družinárky, za čo im patrí naše úprimné poďakovanie. Naše „kvapky“ sa na poslednej vyučovacej hodine stretli na chodbe, kde  sa za znenia krásnej skladby Bedřicha  Smetanu – „Vltava“ pokúsili vcítiť a pohybom vyjadriť silu tohto diela, no predovšetkým silu VODY. Silu, ktorú máme i my väčšiu, keď sa spojíme. Veď len „ MY VŠETCI“, rodina, škola, pracovisko môžeme zmeniť spôsob, akým vo svojom každodennom živote vodu používame, konzumujeme a hospodárime s ňou. Preto si ešte viac vážme tú  nenahraditeľnú tekutinu svojho života. Ak  sa o to pokúsi každá jedna malá kvapka, na ktorú sme sa premenili na našej škole, vznikne nádherná rieka, rieka nášho lepšieho života.

                                                                                                                                                                     ZĽ

        • BEH OSLOBODENIA OBCE DOLNÁ LEHOTA A 1. SLOVENSKÉHO KOZMONAUTA
          • BEH OSLOBODENIA OBCE DOLNÁ LEHOTA A 1. SLOVENSKÉHO KOZMONAUTA

          • FOTOALBUM

            V sobotu 26.marca 2023 sa v Dolnej Lehote konal XXXVIII. ročník behu oslobodenia obce Dolná Lehota a 1.slovenského kozmonauta. Tohto ročníka sa zúčastnili aj naši žiaci z 3.triedy: Sárka Šajgalíková, Filip Knižka a  Rafaj. Chlapci boli úspešní. V kategórii najmladší žiaci na trati dlhej 500 metrov získal Filip Knižka 1.miesto a Dominik Rafaj 3.miesto.

            Gratulujeme!

            Všetci traja mali možnosť odfotiť sa s prvým slovenským kozmonautom Ivanom Bellom, rodákom z Dolnej Lehoty, ktorý v roku 1999 letel do vesmíru ako 385. človek zo Zeme.

            Veľká vďaka patrí Milanovi Šajgalíkovi, trénerovi našich futbalistov, ktorý deti sprevádzal na preteky.

        • Vynesieme Morenu...
          • Vynesieme Morenu...

          • Milí naši rodičia, starí rodičia, milí priatelia školy!

            Jar otvára svoje brány a zima nezadržateľne stráca moc nad svojou vládou.

            Žiaci našej základnej školy v Beňuši Vás preto srdečne pozývajú na rozlúčku so zimou, na vynášanie Moreny.
            Vynášanie Moreny sa bude konať 27. marca 2023 t.j. v pondelok, o 14.00 hod., na moste - v strede našej obce Beňuš.

            Všetci ste srdečne vítaní.

          • Ďalšie čitateľské výzvy splnené...

          • S problematikou nezáujmu o čítanie súčasných detí, bojuje takmer každý rodič a učiteľ. V 3. triede som to začala praktizovať kúsok iným spôsobom, formou čitateľských výziev. O tomto spôsobe som už v minulosti písala, preto sa nebudem opakovať. Chcem Vás len informovať o naplnení ďalších dvoch. Jednou z nich bolo korčuľovanie v Aréne Brezno, ktoré sa konalo v nedeľu popoludní. Tou druhou, pre deti veľmi lákavou, bola návšteva útulku Tuláčik a mestskej veže v Brezne. Táto výzva sa konala počas vyučovania, a to formou exkurzie.
            Odmeny za prečítané knihy majú výchovno- vzdelávacie, ale aj športové zameranie. Týmto nadväzujú, podporujú a rozširujú učivo 3. ročníka, s tým rozdielom, že sa spájajú so zážitkom, spontánnym učením a zmenou prostredia.   
            Jednoducho povedané, zabila som dve muchy jednou ranou. Deti čítajú, a za odmenu sa ešte aj vzdelávajú.
            Na záver sa chcem ešte poďakovať vedeniu našej školy, za úhradu cestovných nákladov a možnosť zrealizovať odmenu formou exkurzie.
            Poďakovanie patrí aj ochotným a príjemným ľuďom z útulku a tiež pani sprievodkyni z mestskej veže, ktorí sa nám intenzívne venovali a ochotne odpovedali na naše zvedavé otázky.  MM

            Vyjadrenia rodičov:

            K.S. :„ Keď majú výzvu, vtedy číta. Nepotrebuje ani telefón!“

            Vyjadrenia detí:

            B.B: „ Pani učiteľka, ďakujem. Stálo to za to!“

            D.K.:„ Budem sa učiť, aby som vedel zarobiť veľa peňazí. Potom si kúpim celý útulok.“

            E.S.: „ Útulok bol najlepšia výzva! Veľmi sa mi tam páčilo.“

        • Riaditeľské voľno
          • Riaditeľské voľno

          • Na základe § 150 ods. 5 zákona NR SR č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov

            udeľuje riaditeľstvo Základnej školy Beňuš

            dňa 22. marca 2023 (streda)

            riaditeľské voľno pre žiakov 7. a 8. ročníka

            z dôvodu organizačného zabezpečenia celoplošného testovania žiakov 9.ročníkov.

            Vyučovanie v 1. - 6. ročníku a výdaj stravy riadne prebehne. ŠKD bude v prevádzke. Žiaci 7. a 8. ročníka budú zo stravy automaticky odhlásení.

             

            Ing. Iveta Bartoňková

            riaditeľka školy

          • Futbalisti nás potešili...

          • Malí futbalisti z našej školy sa 11.marca 2023 zúčastnili futbalového turnaja, ktorý zorganizoval Oblastný futbalový zväz Banská Bystrica. Ich konkurenciou boli futbalisti z Ľubietovej, Poník, Jasenia a Medzibrodu. Chlapci nás potešili, zvíťazili a získali pohár a Dominik Rafaj získal titul najlepší útočník. Chlapcom gratulujeme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu. Zároveň ďakujeme ich trénerovi Milanovi Šajgalíkovi, ktorý ich pripravuje a trénuje a aj rodičom chlapcov, ktorí zabezpečujú servis okolo turnajov. 

            Chlapci pridávajú svoje vyjadrenia...

          • Horehronský Bučnik - preteky v zjazdovom lyžovaní

          • FOTOALBUM

            Dňa 22.3.2023 sa v Polomke konali preteky žiakov v zjazdovom lyžovaní, na ktorých nám radosť urobili aj naši žiaci. V I.kategórii - chlapci (1.-3.ročník ZŠ) Janko Gábor z I.triedy získal 1.miesto a v I.kategórii - dievčatá Zojka Bari z III.triedy získala 2.miesto. V II.kategórii - dievčatá (4.-6.ročník) získala Ela Gáborová 1.miesto a zároveň získala pohár za najlepší čas.

            Gratulujeme!!!

        • Lego: farebné hranie a učenie sa
          • Lego: farebné hranie a učenie sa

          • Lego je fenomén, hra detí, hra kamarátov, hra malých i veľkých. Malé farebné tehličky s výbežkami, ktoré zapadajú jedna do druhej. Pod šikovnými rúčkami detí sa z nich tvoria krásne veci, ktoré spájajú abstraktné so skutočným. Autá, domy, zvieratká, šašovia, snehuliaci, kvety, stromy a mnohé iné. To sú dielka malých, ale šikovných majstrov.
            Dieťa, ktoré sa venuje  tejto hre, nemá dôvod osamelo sedieť pri mobile či tablete. Tak je to i na našom krúžku Lego – deti sa hrajú, majstrujú, spolupracujú, komunikujú a veľa sa smejú. A čo je dôležité, veľa sa i naučia.
            Lego, tie malé farebné kocky sa  časom stali aj vzdelávacím prostriedkom. Komenského schola ludus pri nich nadobúda nový rozmer. Verím, že i naďalej  sa budú naše stretnutia niesť v duchu názvu firmy LEGO - Leg godt, čo znamená: „Dobre sa zahrať.“

            vedúca krúžku ZĽ

        • Nechci byť človekom, ktorý je úspešný, ale buď človekom, ktorý za niečo stojí.
        • Albert Einstein
        • Miluj všetkých, dôveruj málokomu, neubližuj nikomu.
        • William Shakespear
        • Študent nie je nádoba, ktorú treba naplniť, ale fakľa, ktorú treba zapáliť.
        • Carl Rogers