• Slávik Slovenska 2024 – školské kolo
          • Slávik Slovenska 2024 – školské kolo

          • Koľko slovenských ľudových piesní poznáte naspamäť?

            Väčšina z nás ich pozná už len málo a spomíname si len na tie najznámejšie – Spievanky, spievanky, Prší, prší, Maličká som ,či Lístočku dubový... No my sme si ich, vďaka našim „slávikom“ , vypočuli oveľa viac. Dňa 18. apríla 2024 sa na našej škole konalo školské kolo speváckej súťaže Slávik Slovenska. Ako každý rok, tak aj teraz, si naši speváci pripravili pestrý vejár slovenských ľudových piesní. Súťažili v troch kategóriách a darilo sa im výborne.

            Porota mala ťažkú úlohu, veď vybrať z 36 dobrých spevákov 3 najlepších je naozaj náročné. Napokon sa rozhodla,  výsledky si môžete pozrieť TU.

            Vďaka Vám, milí „slávici“ sa ozýval z našej školy krásny spev, vďaka Vám bol jeden deň o čosi krajší, vďaka Vám spev pohladil dušu, vďaka Vám nám bolo všetkým príjemne.

            Víťazom blahoželáme a veríme, že ich budú hrdielka poslúchať, aby našu školu úspešne reprezentovali v okresnom kole Slávika Slovenska 2024.

            „ Spievajže si, spievaj, spevavé stvorenie,

                                    veď je spev najmilšie Tvoje potešenie...“                

             

            Víťazi jednotlivých kategórií nás budú reprezentovať  v okresnom kole v Brezne.

            BLAHOŽELÁME  A DRŽÍME  PRSTY!

                                                                                                                                                                     ZĽ    

          • Aj pedagógovia reprezentujú...

          • 12. - 14.apríla 2024 sa v Tatranskej Lomnici konali 27. MAJSTROVSTVÁ SLOVENSKA v elektronických šípkach. Do finále žien sa prebojovala naša pedagogická asistentka, Lucka Jankovská a stala sa MAJSTERKOU SLOVENSKA. 

            GRATULUJEME!!!

          • Deň narcisov 2024

          • Milí rodičia a priatelia našej školy,
            Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov aj vďaka známej zbierke Deň narcisov, ktorá sa bude konať i prostredníctvom dobrovoľníkov z našej školy už tento štvrtok - 18. apríla. V tento deň, pripnutím kvietku narcisu, môžeme vyjadriť spolupatričnosť onkologickým pacientom a dobrovoľne ich finančne podporiť.

            Viac o možnostiach prispenia ako i konkrétnej pomoci onkologickým pacientom, ktoré realizuje Liga proti rakovine nájdete na www.dennarcisov.sk

            Na Slovensku ich totiž ročne pribúda približne 40 000 a každý z nás pozná niekoho, koho zasiahlo toto náročné ochorenie.

            Liga proti rakovine Vás srdečne pozýva na bezplatné preventívno-edukačné aktivity, kde môžete získať užitočné a praktické informácie k prevencii onkologických ochorení.

            Prevencia je krok ku zdraviu, nájdite si i Vy chvíľku času a navštívte preventívny stánok 18. apríla na Deň narcisov v čase od 12:00 do 18:00 v mestách

            Bratislava – OC Nivy,Eurovea, Avion, Vivo

            Košice – OC Aupark,

            Martin – OC Galéria

            Banská Bystrica – OC Európa

            Ďakujeme, za vašu spolupatričnosť a podporu

        • Geografická olympiáda, okresné kolo
          • Geografická olympiáda, okresné kolo

          • V tom, že na našej škole máme veľa šikovných žiakov sa my - učitelia utvrdzujeme takmer každý deň.  Dôkazom toho je aj množstvo súťaží, ktorých sa naši žiaci zúčastňujú a žnú svoje menšie aj väčšie úspechy.

            Inak tomu nebolo ani 12. marca na okresnom kole geografickej olympiády, kde sa takmer všetci zúčastnení stali úspešnými riešiteľmi. Tento výsledok len potvrdzuje, že naši žiaci sa vo svete určite nestratia.

            Najlepšie umiestnenie – krásne 3. miesto v kategórii E 5. ročník dosiahol žiak 5. ročníka Tomáš Gažúr, no ako účastník najmladšej kategórie, v tomto kole jeho postup končí.

            Ani jeho spolužiaci sa však nenechali zahanbiť. Marko Gonda sa umiestnil na 7. mieste, Filip Baliak na 13. mieste a Sofia Sabová na 20. mieste z celkového počtu 30 súťažiacich.

            V najsilnejšej kategórii F 6. - 7. ročník súťažilo až 40 žiakov. Medzi našimi úspešnými riešiteľmi boli: Michal Vigoda – 6. miesto,  Zina Hrablayová – 8. miesto a Ema Mišečková – 10. miesto.

            V kategórii G 8. - 9. ročník súťažilo 25 žiakov a v nej tesne pred pomyslenými postupovými dverami – na 4. mieste  skončila žiačka 9. ročníka Jasna Hrablayová.
            Úspešným v tejto kategórii bol aj Samuel Adam Kerpčár, ktorý sa umiestnil na 13. mieste.

            Všetkým zúčastneným patrí veľká vďaka za to, že nám robia dobré meno a obdiv, za ich vedomosti a prehľad, ktorý majú len vďaka vlastnej snahe niečo sa naučiť, porozumieť, či preskúmať.

        • Zápis do 1.ročníka pre školský rok 2024/2025 - zmena termínu!!!
          • Zápis do 1.ročníka pre školský rok 2024/2025 - zmena termínu!!!

          • Vážení rodičia budúcich prváčikov!

            Oznamujeme Vám, že slávnostný zápis do 1.ročníka pre školský rok 2024/2025 sa uskutoční dňa

            16.apríla 2024 o 15,30 hod. v budove ZŠ Beňuš.

            Zmena termínu nastala z personálno-organizačných dôvodov.  Ďakujeme za pochopenie!

             

            Dieťa môžete zapísať nasledovným spôsobom:

            • vypísaním prihlášky v listinnej podobe a zaslaním na adresu ZŠ Beňuš, Beňuš 250, 976 64 Beňuš (vyzdvihnutie v škole),
            • elektronicky - vyplnením elektronickej prihlášky, ktorá je zverejnená na webovej stránke školy ELEKTRONICKÁ PRIHLÁŠKA .

            Prílohy k prihláške :

            • Ak sa zákonní zástupcovia dohodli, že prihlášku podpisuje iba jeden zákonný zástupca, k prihláške dokladajú prílohu: Písomné vyhlásenie.
            • Ak zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou, druhý zákonný zástupca dokladá k prihláške prílohu: Čestné vyhlásenie.

            Údaje o dieťati vypisujte podľa rodného listu dieťaťa!

            Príspevok na zakúpenie učebných pomôcok a prvej knihy činí 20 € (pri zápise).

            Informácie o zápise do 1. ročníka 

            • V súlade s § 20 ods. 2 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, zákonný zástupca dieťaťa je povinný prihlásiť dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole. V zmysle zákona prihlasuje zákonný zástupca svoje dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky do ZŠ v školskom obvode podľa miesta trvalého bydliska dieťaťa. Má však právo vybrať pre svoje dieťa aj inú ZŠ mimo školského obvodu.
            • Zápis je povinný pre všetky deti, ktoré do 31. augusta 2024 dosiahnu vek 6 rokov a dosiahnu školskú spôsobilosť (§ 19 zákona č. 245/2008 Z. Z., tzv. školský zákon).
            • Zákonný zástupca dieťaťa, ktorý má trvalý pobyt na území SR a žije mimo územia SR, má povinnosť zapísať dieťa do základnej školy. Písomne požiada riaditeľa základnej  školy o plnenie povinnej školskej dochádzky mimo územia SR. Škola so zákonným zástupcom dohodne podmienky vzdelávania v zahraničí.
            • Pri zápise zákonný zástupca dieťaťa predkladá:

                 - občiansky preukaz zákonného zástupcu

                 - rodný list dieťaťa

            Postup prijímacieho konania

            • Zákonný zástupca podá ZŠ v listinnej podobe alebo elektronicky vyplnenú prihlášku, ku ktorej v prípade potreby priloží požadované prílohy.
            • Škola doručenú a podpísanú prihlášku registratúrne zaeviduje.
            • V deň konania zápisu je žiadúca osobná účasť zákonného zástupcu.
            • Riaditeľ školy rozhodne o prijatí dieťaťa na vzdelávanie v základnej škole do 15. júna 2024 a doručí vydané rozhodnutie zákonným zástupcom.
            • Ak zákonný zástupca nesúhlasí s rozhodnutím riaditeľa školy, má právo podať odvolanie adresované škole v lehote 15 dní odo dňa doručenia rozhodnutia.
            • Ak dieťa po dovŕšení šiesteho roku veku nedosahuje školskú spôsobilosť, riaditeľ materskej školy rozhodne o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania dieťaťa v materskej škole o jeden školský rok na základe:

                 - písomného súhlasu príslušného zariadenia poradenstva a prevencie,

                 - písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast,

                 - informovaného súhlasu zákonného zástupcu alebo zástupcu zariadenia.

            • Ak zákonný zástupca dieťaťa požiada o to, aby bolo na plnenie povinnej školskej dochádzky výnimočne prijaté dieťa, ktoré nedovŕšilo šiesty rok, je povinný k žiadosti predložiť súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast.

            Ing. Iveta Bartoňková, riaditeľka školy

          • Veľká noc

          • Veľkonočné prázdniny pre žiakov trvajú od 28. marca 2024 (štvrtok) do 2. apríla 2024 (utorok).

            V škole sa opäť stretneme v stredu 3. apríla 2024.

          • Bowlingový turnaj

          • 27.marca 2024 sa tradične pri príležitosti Dňa učiteľov uskutočnil bowlingový turnaj zamestnancov našej školy. Okrem  zábavy a veselých zážitkov si niektorí odniesli aj medaile.

            Dráha č.1: 1.miesto Janka Herichová (82), 2.miesto Dagmar Mihoková (76) a 3.miesto Patrícia Srnková (70).

            Dráha č.2: 1.miesto si podelili Monika Murgašová a Veronika Lilková (87), 2.miesto Radoslav Lopušný (83) a 3.miesto Slavomíra Gašperanová (79).

        • Večer v knižnici 2024
          • Večer v knižnici 2024

          • FOTOALBUM

             

            22.3.2024 bola naša škola otvorená pre všetky deti, ktoré milujú čítanie rozprávok a zábavu s nimi spojenú. Tento rok sme si pripomenuli 90. výročie nedožitých rokov nášho obľúbeného spisovateľa detských kníh Jozefa Pavloviča.

            V úvode nášho večera čakalo deti milé rozprávkové prekvapenie. Pričarovali si hlavnú postavu nášho večera, deduška Večerníčka. Ten ich pozdravil, pozažíhal hviezdy na oblohe, prečítal rozprávočku a potom už putoval za rozprávkami ďalej.
            Náš rozprávkový večer pokračoval ďalšími rozprávkami deduška Večerníčka. Tie deti previedli všetkými ročnými obdobiami. Prekonali s Večerníčkom jarnú únavu, hľadali hríby, vyhrali nad hladným vlkom, či postavili živého snehuliaka.
            Čítanie bolo spojené so zábavnými úlohami. Deduško mal veľa zvieracích kamarátov a tí sa stali tiež súčasťou nášho večera. Šikovné deti zvieratkami ozdobili veľkonočné vajíčka.
            Naše hladné brušká sme dosýta naplnili vďaka našim mamičkám, ktoré si pre nás pripravili bohatú rozprávkovú hostinku, za čo im veľmi pekne ďakujeme.
            Posledná časť večera pokračovala súťažno – zábavnými aktivitami a udeľovaním pamätných preukazov a záložiek do kníh ako pamiatku na náš večer v knižnici.
            A potom už unavené deti mohli ich spinkať so svojimi obľúbenými plyšovými hračkami domov, k svojim rodičom a súrodencom.
            Veríme, že nejednému z nich sa snívalo s našim deduškom Večerníčkom.
            V závere patrí poďakovanie vedeniu školy, pani učiteľkám 1. stupňa a pani vychovávateľke Martuške za zrealizovanie celého večera.

            Dočítania priatelia!  Vaša školská knihovníčka

        • Čítanie našim najmenším
          • Čítanie našim najmenším

          • FOTOALBUM

            Našou dlhoročnou tradíciou je, že v marci myslíme aj na našich najmladších kamarátov v materských školách. Bolo tomu aj tento rok. Naše pozvanie prijali pani učiteľky a žiaci z MŠ v Beňuši a v Braväcove.

            Srdečne sme ich privítali v našej školskej knižnici, kde ich čakala výstavka kníh. Svojim dramatizovaným čítaním rozprávky ich zaujali šikovní štvrtáci pod vedením pani učiteľky Moniky Murgašovaj. Ich návšteva však v školskej knižnici neskončila, ale pokračovala pri kamarátoch z 1. ročníka. Tam si pre nich zábavné aktivity pripravila pani učiteľka Adriana Janková.
            Žiaci, hlavne predškolského veku, sa návštevami v našej škole pripravujú na školské prostredie. Veríme, že aj vďaka nim v septembri prejdú školskou bránou s radosťou a s úsmevom na tvári.

            Vaša školská knihovníčka

          • POZVÁNKA

          • FOTOALBUM

            Milí rodičia, starí rodičia, priatelia školy,

            srdečne Vás pozývame na vynášanie Moreny,

            ktoré sa uskutoční

            26. marca 2024 (utorok) o 13.45 hod. v našej obci Beňuš, na moste.

            Tešíme sa na Vás.

            Žiaci ZŠ Beňuš
             

        • Voda, voda, vodička....
          • Voda, voda, vodička....

          • ... jej dôležitosť si pripomíname každý rok i na našej škole. Stalo sa tak i 22.marca 2024, keď sme si pripomenuli „Deň vody“. Na I. stupni sme téme „VODY“ venovali hodiny čítania, slovenského jazyka, či výtvarnej výchovy. Deviatačky a žiaci speváckeho krúžku si pripravili rozhlasovú reláciu. Poučným slovom a pekným spevom, ktorý bol venovaný „VODE“, sa pokúsili spríjemniť deň všetkým dospelým a deťom na našej škole.

            Najmladší žiaci – prváci, sa stretli s najstaršími žiakmi – deviatakmi a spoločnými silami si vytvorili zaujímavý kolobeh vody.

            Veríme, že všetky aktivity prispeli k tomu, aby sme si uvedomili, že „VODA“ je pre všetkých vzácny a často nedocenený dar.

        • DEŇ PÍ
          • DEŇ PÍ

          • 14.3. je pre nadšencov matematiky veľmi výnimočný deň. Je oslavou snáď najznámejšej  matematickej konštanty, ktorú označujeme gréckym písmenom π (čítaj pí). Toto číslo vyjadruje pomer medzi obvodom kruhu a jeho priemerom, a tento pomer  je  bez ohľadu na veľkosť kruhu je vždy rovnaký.

            Ludolfovo číslo, ako sa pí oficiálne nazýva, je číslo iracionálne, má nekonečný počet desatinných miest. Jeho  hodnota na 60 desatinných miest je  3,141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944. 

            Týmto číslom bolo fascinovaných mnoho matematikov histórie, Skúmali jeho vlastnosti a pokúšali sa určiť čo najviac číslic za desatinnou čiarkou. Dnes poznáme viac ako 10 000 000 000 000 číslic, ktoré sa v π nachádzajú.

            Zakladateľom  tradície osláv čísla pí  „PI DAY“  je fyzik Larry Shaw zo San Francisco Exploratorium, ktorý v roku 1988 zorganizoval oslavu čísla pí po prvýkrát.  

            Prečo práve 14. marca? Pretože čísla v dátume (3, 1, 4) sú prvými tromi číslicami čísla π a okrem toho je to deň narodenín Alberta Einsteina, ktorý sa narodil v roku 1879.

        • EXPERT geniality show
          • EXPERT geniality show

          • Vedomostná súťaž je určená pre žiakov 2. stupňa, ktorí môžu predviesť svoj rozhľad v rôznych vedných disciplínach. V tomto školskom roku sa do nej zapojilo 29 žiakov našej školy, úspech zaznamenali deviati z nich.

            Kategória 5 a 6:
            V. trieda:
            Tomáš Gažúr získal titul TOP EXPERT pre témy Ako funguje svet, Päť jazykov kultúry,
            Dominika Ďurišová získala titul TOP EXPERT pre tému Päť jazykov kultúry,
            Sofia Sabová získala titul TOP EXPERT pre tému Ako funguje svet,
            Marko Gonda získal titul EXPERT pre tému Ako funguje svet.
            VI. trieda:
            Michal Vigoda získal titul TOP EXPERT pre témy Ako funguje svet, Päť jazykov kultúry a stal sa najúspešnejším súťažiacim za našu školu v rámci umiestnenia pre danú tému.

            Kategória 7 – 9:
            VII. trieda:
            Alžbeta Gažúrová získala titul TOP EXPERT pre témy Svetobežník, Od Dunaja k Tatrám a stala sa najúspešnejšou súťažiacou za našu školu v rámci celkového poradia,
            Ema Mišečková získala titul EXPERT pre tému Svetobežník.
            IX. trieda:
            Filip Kán získal titul TOP EXPERT pre témy Góly, body, sekundy, Od Dunaja k Tatrám,
            Samuel Adam Kerpčár získal titul TOP EXPERT pre tému Mozgolamy.

            Gratulujeme :)

        • Pasovanie prváčikov za čitateľov školskej knižnice
          • Pasovanie prváčikov za čitateľov školskej knižnice

          • FOTOALBUM

            Vitajte moji milí v priestoroch našej školskej knižnice, kde vás už čakajú plné knižné police kníh. Čakajú vás knihy, ktoré túžia po nových, usilovných čitateľoch.

            Týmito slovami som privítala našich prváčikov a predstavila im našu knižnicu. Prváci sa mi predviedli krásnym čítaním básničiek, ktoré boli motivované prvým písmenkom ich mena. Keďže každý z nich zdolal čitateľskú skúšku a povedal sľub čitateľa, mohla som ich pasovať za čitateľov našej školskej knižnice.
            Verím, že ma potešia svojou návštevou a výpožičkou každú stredu v popoludňajších hodinách.
            Teším sa na vás, milí prváci.

            Vaša školská knihovníčka

      • Nechci byť človekom, ktorý je úspešný, ale buď človekom, ktorý za niečo stojí.
      • Albert Einstein
      • Miluj všetkých, dôveruj málokomu, neubližuj nikomu.
      • William Shakespear
      • Študent nie je nádoba, ktorú treba naplniť, ale fakľa, ktorú treba zapáliť.
      • Carl Rogers