• Literárny kvíz
          • Literárny kvíz

          • FOTOALBUM

            V stredu 13. apríla 2022 sa na našej škole uskutočnil literárny kvíz žiakov 2. stupňa.

            Štyria zástupcovia z každej triedy si zmerali sily vo vedomostiach z literatúry, pričom úlohy v prvých dvoch častiach boli zamerané najmä na čítanie s porozumením. V tretej časti kvízu mohli žiaci prejaviť svoj talent pri vymýšľaní básničky na tému Ako vznikol papier. Všetky súťažné družstvá sa snažili a nakoniec si miesta rozdelili nasledovne: 4. miesto šiestaci, 3. miesto ôsmaci, druhé miesto piataci a o prvé miesto sa delia siedmaci s deviatakmi.
            Blahoželáme!

        • Z rozprávky do rozprávky v I. triede
          • Z rozprávky do rozprávky v I. triede

          • FOTOALBUM

            Prváci spoznávajú taje čítania, po malých krôčikoch sa púšťajú do čítania slov, viet a príbehov. V mesiaci marec, ktorý je Mesiacom kníh, venovali knihám väčšiu pozornosť. Akým? No tým, ktoré sú prvákom najbližšie – rozprávkovým. Počas vyučovania, niekoľko dní v marci, púšťali medzi seba rozprávkových hrdinov slovenských ľudových rozprávok. Čo všetko s nimi zažili?  Úsmev na tvárach im vyčarila postavička maličkého, ale bystrého Janka Hraška. Nejedno dieťa by sa chcelo na neho podobať. Nesmierne smutnú princeznú sa pokúšali rozveseliť, podarilo sa to len Gašparkovi, ktorého si deti vyrobili z papiera, keď sa učili písmenko G, g. Vybrali sa i na vandrovku s rozprávkou „Ako išlo vajce na vandrovku“. Kamarátom vandrovníkom pekne nakreslili ich cestu. V rozprávke „Soľ nad zlato“ spoznali magické číslo 3 a pokúsili sa napísať 3 osoby, 3 zvieratká, 3 veci, ktoré sú pre ich život dôležité. Precvičili si tak písanie slov. Niektorí rozprávkoví hrdinovia to nemajú ľahké, presvedčili sa o tom, keď sa zahrali na „Popolušky“ a triedili biele fazuľky, farebné fazuľky a cícer. Počas dní s rozprávkou sa prváci veľmi snažili a tak im pani učiteľka priniesla do triedy malú odmenu -  jahody. Deti hneď vedeli, že im chcela pripomenúť rozprávku „O dvanástich mesiačikoch a hlavné postavy Holenu a Marušku. Nechýbala ani rozprávka  „O medovníkovom domčeku“. Veľmi sa hodila pri nácviku čítania slov so slabikami de, te, ne, le, di, ti, ni, li. To najlepšie prišlo nakoniec. Deti si zahrali malé divadielka, pri ktorých sa  poriadne nasmiali

            Počas niekoľkých dní prváci  spoznali veľa rozprávkových hrdinov. Na ktorých z nich by sa asi chceli podobať?  Verím, že na tých, ktorí konali dobro. A to bolo i zmyslom tohto snaženia, pripomenúť deťom posolstvo a odkaz našich krásnych ľudových rozprávok: „Dobro vždy zvíťazí nad zlom!“ Prenesme si to krásne posolstvo do bežných dní!

            Dúfam, že sa prvákom podarí prečítať veľa krásnych rozprávok. Budem im držať prsty.

                                                                                            triedna pani  učiteľka ZĽ

        • Vyniesli sme, vyniesli sme Morenu zo vsi...
          • Vyniesli sme, vyniesli sme Morenu zo vsi...

          • FOTOALBUM

            Dva týždne pred Veľkou nocou, na Smrtnú nedeľu alebo nedeľu Moreny je našim tradičným ľudovým zvykom vynášanie Moreny – slamenej figuríny, oblečenej do ženských šiat, ktorá symbolizuje odchod zimy a chorôb.

            Žiaci 1. stupňa sa rozhodli skoncovať so zimou a privolať jar a teplé slnečné lúče a tak so spevom a zvukmi rapkáčov vyniesli Morenu na most v Beňuši. Tam sa s ňou rozlúčili piesňami a riekankami, vyzliekli jej kroj a so slovami Čľup baba do vody, napiješ sa slobody... ju zapálili a hodili z mosta do Hrona. Spokojné deti pozorovali horiacu Morenu, ktorá sa plavila dolu prúdom a nejedno z nich si povedalo: „Teraz už môže prísť jar!“

            Pani učiteľky 1. stupňa

            Viac fotografií z vynášania Moreny nájdete na https://www.facebook.com/Mirec-Pobis-Photo-875583849272987

        • „Kam nás zavedie čítanie – Slovenské povesti"
          • „Kam nás zavedie čítanie – Slovenské povesti"

          • FOTOALBUM

            V mesiaci marec sme sa v ŠKD venovali projektu „Kam nás zavedie čítanie“.

            Tento rok sme si čítali a oboznámili sme sa so Slovenskými povesťami.
            Dozvedeli sme sa veľa zaujímavostí o Slovenských hradoch a zámkoch, ale aj niečo bližšie z nášho regiónu. Napr.: čítali sme si povesť o Braväcove a dozvedeli sme sa, prečo sa Čertovica nazýva Čertovicou.

            A čo vy, milí rodičia. Poznáte povesť o Čertovici či Braväcove?
            Tieto krásne povesti môžete nájsť v Tatranských povestiach.
            Prajeme Vám pekné čítanie.
            Vaši družinári :)

        • Noc s Andersenom - Večer v knižnici 2022
          • Noc s Andersenom - Večer v knižnici 2022

          • FOTOALBUM

            1. apríla sa deti 1. stupňa netradične, vo večerných hodinách, vrátili do školy. Nebol to žart, pretože v našej školskej knižnici sa konala rozprávková Noc s Andersenom. Do školy boli pozvané všetky deti, ktoré milujú rozprávky, kúzelné príbehy, dobrodružstvá, ba aj súťaže.

            Náš večer patril Kláre Jarunkovej, pri príležitosti jej nedožitých 100. narodenín a jej knihe Hrdinský zápisník.
            Deti sme privítali krátkou scénkou na námety príbehu Stromček, v ktorej sa nám predstavili hlavné postavy celej knihy Miro a Miňo. Vďaka ich šibalstvám sme si zaspomínali na Vianoce.
            Potom už nasledovalo zábavné čítanie príbehov Potopa, Vysvedčenie, Fujavica a Kamaráti. Deti si preverili pozorné počúvanie, riešili zábavné úlohy a súťažili. Po splnení úloh  a vyhodnotení sa občerstvili a zabavili tancom. Z podujatia si domov odnášali pamätnú záložku a pamätný čitateľský preukaz.
            Poďakovanie za pomoc a realizáciu celého podujatia patrí Adriane Jankovej, Zuzane Ľuptákovej, Martine Štefaňákovej, Monike Murgašovej a vedeniu našej školy.

            Dočítania priatelia!

        • Pasovanie prváčikov za čitateľov školskej knižnice
          • Pasovanie prváčikov za čitateľov školskej knižnice

          • FOTOALBUM

            Usmiate, štebotavé a úprimné ...,
            Také boli deťúrence z prvej triedy, ktoré sa nevedeli dočkať, kedy sa stanú čitateľmi našej školskej knižnice.

            Privítala som ich, tak ako všetkých nových čitateľov, v objatí kníh, ktoré na svojich nových čitateľov netrpezlivo čakali.
            Spoločne sme sa zabavili veršami básní, povedali sme si sľub čitateľa a po preukázaní čitateľských zručností a pasovaní knihou si všetci odnášali svoje prvé vypožičané knihy.
            Malých čitateľov potešil stromček – záložkovník, z ktorého pooberali záložky do svojich kníh. Záložky pre svojich malých kamarátov vyrobili žiaci 3. A triedy, za čo im patrí veľká vďaka.
            A ja sa chcem poďakovať Vám, milí prváci, za príjemné, jarné, marcové popoludnie.
            Teším sa na stretnutie s Vami každú stredu, v popoludňajších hodinách, v priestoroch našej školskej knižnice.
            Vaša školská knihovníčka

        • Nechci byť človekom, ktorý je úspešný, ale buď človekom, ktorý za niečo stojí.
        • Albert Einstein
        • Miluj všetkých, dôveruj málokomu, neubližuj nikomu.
        • William Shakespear
        • Študent nie je nádoba, ktorú treba naplniť, ale fakľa, ktorú treba zapáliť.
        • Carl Rogers