• Darované Vianoce od žiakov ZŠ Beňuš
          • Darované Vianoce od žiakov ZŠ Beňuš

          • Vážení rodičia, zamestnanci školy a milí žiaci!

            Minulý rok sme na našej škole prvýkrát uskutočnili vianočnú akciu „Darované Vianoce od žiakov ZŠ Beňuš“. Žiaci našej školy naplnili krabice drobnými darčekmi a spolu s pani učiteľkami ich odovzdali osamelým seniorom v našej obci. Často k nimi pridali aj pekné koledy a pesničky.

            Vianoce sú čarovná chvíľa, kedy viac prejavujeme vďaku, city či lásku. Keďže naša akcia mala minulý rok veľký úspech, potešme aj tieto Vianoce seniorov v našej obci, ktorí nečakajú od nikoho darček, vyčarme tak úsmev a zahrejme tak pri srdci všetkých, darujúcich aj obdarovaných.

            Poprosíme Vás o maličkosti, z ktorých deti spolu s pani učiteľky vytvoria vianočné balíčky a odovzdajú ich seniorom. Ak sa rozhodnete podporiť túto našu myšlienku, poprosíme Vás, aby deti prinášali predmety do balíčkov do 9.decembra 2022.

            Čo by mal takýto balíček obsahovať:

            • niečo teplé (čaj, káva, cappuccino, horúca čokoláda...),
            • niečo sladké (keksík, perníčky, DIA keksy, ovocné detské taštičky, čokoládka, mäkké sušené ovocie, venčeky...),
            • niečo slané (praclíky, chrumky),
            • niečo voňavé (sprchovací gél, telové mlieko, šampón, tekuté mydlo, vlhčené obrúsky, zubná pasta, toaletná voda, parfum...),
            • niečo na seba (teplé ponožky, rukavice, papučky, tielko, čiapka, malý uteráčik...),
            • niečo na čítanie (krížovky, knihy s pozitívnou/duchovnou tematikou, vlastnoručný list...),
            • a niečo pre potešenie (kresby od detí, drobná vianočná dekorácia, nevypísaná pohľadnica s nalepenou známkou, náramok na ruku, šálka, hrebienok...).

            Prosíme, aby ste neposielali použité alebo špinavé veci, otvorené potraviny alebo potraviny po záručnej dobe, čerstvé potraviny a ovocie, trvanlivé potraviny, veci do mikrovlnky, špecifický kus oblečenia (majte na pamäti, že nemusíte odhadnúť veľkosť), sviečky, zapaľovače, čistiace prostriedky, lieky, alkohol, šumivé rozpustné tablety do vody, ostré predmety, zbytočnosti, ktoré vám doma zavadzajú a potrebujete sa ich zbaviť.

            Ďakujeme!

             

        • Tretie miesto v súťaži Náboj Junior
          • Tretie miesto v súťaži Náboj Junior

          • FOTOALBUM

            Gymnázium J. Chalupku v Brezne bolo v piatok 25.11.2022 organizátorom už desiateho ročníka medzinárodnej súťaže v matematike a fyzike s názvom Náboj Junior.

            Desať štvorčlenných tímov z Brezna, z okolitých obcí i z Revúcej si zmeralo svoje schopnosti v 120 minútovom maratóne riešenia úloh, ktoré si vyžadovali istú dávku vynaliezavosti a kreativity. Ich úspech v súťaži závisel nielen na vedomostiach jednotlivcov, ale tiež na tom, ako dokázali efektívne spolupracovať. A nášmu tímu sa darilo. Samuel Bartošík, Lea Dolinská, Ján Fábry a Filip Kán obsadili krásne 3. miesto. Ukázali, že počítať a rozmýšľať vedia a že počúvať a dávať pozor na hodinách sa oplatí.

            Náboj Junior je súťaž určená pre žiakov 8. a 9. ročníka základných škôl a príslušných ročníkov osemročných gymnázií. Súťažiaci sa môžu porovnať so svojimi rovesníkmi na medzinárodnej úrovni. V Českej republike, v Poľsku a na Slovensku sa tento rok súťaž konala v prezenčnej forme, v Belgicku, Chorvátsku, v Holandsku, vo Francúzsku a v Španielsku to bolo online. Spolu tak súťažilo 1392 tímov a žiaci našej školy si vybojovali 272. miesto. Zadania úloh boli rovnaké na všetkých miestach a vo všetkých krajinách. Na začiatku súťaže obdržal každý tím 6 úloh. Vždy, keď tím niektorú úlohu správne vyriešil, dostal novú úlohu. Víťazom sa stal tím, ktorý v danom časovom limite vyriešil najviac úloh. Okrem rozvíjania predstavivosti a logického myslenia je cieľom tejto súťaže ukázať krásu matematiky a fyziky.

            VL

        • Zdravé zúbky
          • Zdravé zúbky

          • FOTOALBUM 

            V piatok 18.novembra 2022 sa naši prváci zúčastnili interaktívnej prednášky o zdravých zúbkoch. Prváčikom bola odborne a primeranou formou priblížená problematika starostlivosti o zuby. Dozvedeli sa, ako a koľkokrát si správne čistiť zuby, koľko máme vlastne zubov, ako si vybrať správnu zubnú kefku. Osvojili si stavbu zubov, zistili, ako vzniká zubný kaz a prečo nás zuby bolia. Na veľkej umelej zubnej protéze si ukázali techniku čistenia zubov. Keďže si prváčikovia v tento deň do školy doniesli zubné kefky, techniku správneho čistenia zubov si odskúšali na svojich zúbkoch. Zdravé zúbky sú súčasťou celkového zdravia a ak sa budú o zúbky starať, tak  sa im odvďačia, budú pekné biele a vydržia im v ústach veľmi dlho.

          • Informatická súťaž iBobor

          • Hlavným cieľom tejto medzinárodnej súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa.
            V Slovenskej republike sa súťaže v týždni od 7. do 11. novembra 2022 zúčastnilo 124 574 žiakov.

            Výsledky súťažiacich z našej školy:


            Kategória Drobec (2. a 3. ročník), 26 zapojených žiakov, 2 úspešní riešitelia:

            Filip Knižka, 52 bodov, percentil 87,65,

            Matej Sabo, 45 bodov, percentil 82,10.

            Kategória Bobrík (4. a 5. ročník), 36 zapojených žiakov, 5 úspešní riešitelia:

            Michal Vigoda, 92 bodov, percentil 99,04, najlepší výsledok za školu,

            Tomáš Gažúr, 72 bodov, percentil 91,37,

            Patrik Kolarovič, 66 bodov, percentil 87,30,

            Peter Dekrét, 60 bodov, percentil 79,03,

            Lila Hrablayová, 60 bodov, percentil 79,03.

            Kategória Benjamín (6. a 7. ročník), 31 zapojených žiakov, 1 úspešná riešiteľka:

            Zina Hrablayová, 68 bodov, percentil 97,74.

            Kategória Kadet (8. a 9. ročník), 35 zapojených žiakov, 7 úspešní riešitelia:

            Jasna Hrablayová, 69,33 bodov, percentil 93,22,

            Samuel Adam Kerpčár, 64 bodov, percentil 87,03,

            Miroslava Baboľová, 60 bodov, percentil 81,08,

            Adela Javorčíková, 54,66 bodov, percentil 70,54,

            Filip Kán, 53,33 bodov, percentil 67,98,

            Ema Citterbergová, 52,67 bodov, percentil 67,70,

            Samuel Bartošík, 50 bodov, percentil 61,93.

            Gratulujeme.

        • Projekt Zdravý chrbátik
          • Projekt Zdravý chrbátik

          • FOTOALBUM

            Projekt Zdravý chrbátik funguje pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu a pod záštitou Národného športového centra. Jeho odborným garantom je doc. MUDr. Róbert Rusnák, PhD., prednosta neurochirurgickej kliniky ÚVN, v Ružomberku. Cieľom projektu je predchádzať deformitám chrbtice a chybnému držaniu tela u detí v predškolskom a rannom školskom veku.

            V októbri tohto školského roka, sa na našej škole rozbehol pilotný projekt MŠVVaŠ, zameraný na skvalitnenie hodín telesnej a športovej výchovy na I.stupni ZŠ (žiakov 2. – 4.ročníka) a inšpirovanie žiakov k aktívnemu tráveniu voľného času. Projekt bude bežať na našej škole 7 týždňov.

            Naši žiaci pod odborným dohľadom fyzioterapeutky Mgr.Simonky Čalfovej, na hodinách telesnej výchovy, cvičia správne držanie tela, cvičia s terapeutickými zdravotníckymi pomôckami a fit loptami. Tieto pomôcky nám po ukončení projektu zostanú na škole a deti ich budú môcť využívať na hodinách telesnej výchovy.

            Krátke video si môžete pozrieť na tomto odkaze

            https://www.facebook.com/watch/?ref=saved&v=690416572601275

          • Innovation Camp

          •  

            FOTOALBUM

            Opäť po rokoch sa štyria žiaci našej školy mali možnosť zúčastniť súťaže Innovation Camp. Súťaž sa konala v utorok 15.11.2022 v Banskej Bystrici a pripravila ju organizácia Junior Achievement Slovensko v spolupráci s Nadáciou Národnej banky Slovenska pre žiakov ZŠ a SŠ zapojených do vzdelávacieho programu VIAC AKO PENIAZE.

            Innovation Camp je celodenná súťaž, ktorá podporuje kreativitu a tímového ducha mladých ľudí, rozvíja ich prezentačné zručnosti a inovačné schopnosti. Intenzívny zážitok priblíži študentom fungovanie biznis sektora. Cieľom súťaže je zároveň motivovať žiakov, aby sa stali úspešnými na trhu práce.

            Aj naši žiaci si vyskúšali prácu v zmiešaných 4-členných tímoch pri riešení zadanej výzvy. V trojhodinovom časovom limite museli využiť svoju schopnosť komunikovať, riešiť problémy a nájsť inovatívne riešenie. Mali k dispozícii ako poradcov aj konzultantov z praxe. Riešenie výzvy, ktorou bolo tento rok motivovať mladých ľudí k sporeniu, prezentovali pred odbornou porotou 4 minúty. V jednom z víťazných a ocenených tímov bola aj naša žiačka, Adelka Javorčíková.

            Skúsenosťou bolo aj vystupovanie pred kamerou. Záznam z rozhovoru lokálnej televízie TV Hronka si môžete pozrieť TU.

            Organizátorom ďakujem za možnosť zúčastniť sa tejto zaujímavej akcie a žiakom za vzornú reprezentáciu našej školy.

            p. uč. Lilková

        • „Moja dedina, ako ju vidím ja...“
          • „Moja dedina, ako ju vidím ja...“

          • FOTOALBUM

            Naša krajina je inšpiráciou pre mnohých umelcov, jej krásy zachytávajú kresbou, maľbou alebo cez fotografie. Nádhernú prírodu dopĺňajú dedinky obklopené horami, lesmi a lúkami. Každá dedina postupom času mení svoju podobu. Už len staré fotografie sú svedectvom, ako vyzerala niekedy dávno. Práve história obce bola inšpiráciou pri výtvarnej tvorbe nášho šikovného žiaka Lukáša Ľuptovčiaka. Prostredníctvom kresby sa vrátil do časov dávno minulých a jeho zmysel pre detail nám priblížil, ako sa tu žilo v minulosti. Lukášova šikovnosť nezostala bez povšimnutia. Svojou prácou sa zapojil do 8.ročníka výtvarnej súťaže „Moja dedina, ako ju vidím ja...“, ktorú organizuje dedinka Miklušovce na východnom Slovensku. Dočkal sa úspechu v podobe výborného 2. miesta vo svojej kategórii a 17.novembra 2022 si prebral svoje ocenenie. Lukášovi zo srdca prajeme veľa šťastia v ďalšej tvorbe! Do súťaže sa zapojila aj naša žiačka Jasna Hrablayová v rámci ZUŠ Polomka, ktorá získala 1. miesto. Tiež blahoželáme!

             

        • „Voda pre život, život pre vodu“
          • „Voda pre život, život pre vodu“

          • Už niekoľko rokov sa žiaci našej školy zapájajú do literárnej súťaže „Voda pre život, život pre vodu“. Aj malí druháci sa posnažili, spoločnými silami vytvorili pekné básničky s obrázkami. Snažili sa, pekne to napísali a tak by ich chcela ich pani učiteľka i touto cestou pochváliť.

            Milí druháci, dúfam, že sa budete i naďalej snažiť a tešiť nás peknými prácami.

                                                                                                 pani učiteľka Zuzka

                                       

        • Oznam vedúcej školskej jedálne
          • Oznam vedúcej školskej jedálne

          • Vedúca školskej jedálne oznamuje všetkým stravníkom a rodičom stravníkov, že v piatok 18.novembra 2022 sa v školskej jedálni z prevádzkových dôvodov nebude variť.

            Z tohto dôvodu žiadame rodičov stravujúcich sa žiakov, najmä tých, ktorí navštevujú školský klub detí, aby deťom pribalili na tento deň väčšiu desiatu.

        • Lampiónový sprievod - oznam
          • Lampiónový sprievod - oznam

          • Milí rodičia, starí rodičia, milí žiaci a priatelia školy!

            Základná škola v Beňuši Vás srdečne pozýva
            na LAMPIÓNOVÝ SPRIEVOD obcou Beňuš,
            ktorý sa uskutoční
            16. novembra 2022, t. j. v stredu,
            so začiatkom o 16.30 hod. pred budovou ZŠ v Beňuši.

            Prineste si so sebou
            lampióny na paličke, lampióny do ruky, lampášiky a dobrú náladu.
            Sprievod sa uskutoční len v prípade priaznivého počasia.

            Tešíme sa, že spoločne rozžiarime večerné ulice našej obce Beňuš.

            Účasťou na podujatí dávate súhlas na publikovanie fotografií na stránke našej školy.
             

        • Mimoriadny úspech
          • Mimoriadny úspech

          • FOTOALBUM

            Sériu predmetových olympiád pre žiakov základných škôl zvyčajne štartuje Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry. Prebieha v niekoľkých postupových kolách (školské, okresné, krajské, celoštátne).

            Jej poslaním je predovšetkým rozširovať, prehlbovať a upevňovať komunikačné zručností žiakov, zvyšovať ich záujem o slovenský jazyk a literatúru, a keďže ide o formu dobrovoľnej záujmovej činnosti žiakov, tak aj podporovať a prehlbovať  ich záujem o sebavzdelávanie a vlastnú tvorivú činnosť.

            OSJL sa skladá z dvoch častí: písomnej a ústnej. Písomná časť zadaní pozostáva: z didaktického testu  a tvorby vlastného textu, resp. transformácie textu. Ústna časť zadaní je zameraná na prípravu rečníckeho prejavu na zadanú tému a na jeho prednesenie spamäti.

            Na školskom kole 13. októbra sa zúčastnilo 13 deviatakov a ôsmakov. Úspešnými riešiteľmi (40 a viac bodov z celkového počtu 55) sa stali: Jasna Hrablayová (50 bodov), Lujza Anna Pôbišová (48), Vanessa Zahorcová (44), Ema Citterbergová (41), Nina Mesarkinová (40).

            Jasnička Hrablayová, najlepšia zo školského kola, nás 10. novembra reprezentovala na okresnom kole, kde sa jej výborne darilo. Stala sa víťazkou a postupuje do krajského kola OSJL.

            Srdečne blahoželáme a v ďalšom kole želáme veľa úspechov!

        • Exkurzia tretiakov a štvrtákov v Krajskej hvezdárni a planetáriu Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom
          • Exkurzia tretiakov a štvrtákov v Krajskej hvezdárni a planetáriu Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom

          • FOTOALBUM

            „Ak chceme vštepiť žiakom pravé a isté vedomosti, musíme sa usilovať,  aby sme všetko učili pomocou vlastnej skúsenosti a zmyslového dokazovania. A pretože zmysel je najspoľahlivejším pomocníkom pamäti, ono zmyslové dokazovanie všetkého spôsobí, že to, čo bude niekto vedieť, bude to vedieť trvale.“   J. A. Komenský
            Zaujímavé, tajuplné,  no o to náročnejšie a ťažko predstaviteľné detskej mysli, je učivo o vesmíre, ktoré je súčasťou učebných osnov predmetu prírodoveda vo 4.ročníku. Návštevou krajskej hvezdárne a planetária Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom, sme sa rozhodli urobiť zmysluplnú bodku za týmto fascinujúcim učivom. Plánovaná exkurzia sa konala 7. novembra s účasťou žiakov 3. a 4. ročníka. Naši štvrtáci si svoje už nadobudnuté vedomosti zopakovali a rozšírili. Pre tretiakov bola exkurzia motivačným vstupom k doposiaľ neznámemu poznaniu.

            Prvou a zároveň najzaujímavejšou časťou exkurzie bola Hviezdna sála, v ktorej sme si pozreli náučnú rozprávku. Ňou sme mali možnosť rozšíriť svoj obzor z oblasti polárnych nocí a dní. Príjemný lektor nám pomohol zorientovať sa na demonštračnej nočnej oblohe a počas diskusie nám zodpovedal na otázky, v ktorých sme nemali úplne jasno. Ďalším návštevným miestom bola takzvaná UFO sála, v ktorej sme pomocou projekčnej techniky a ďalších demonštračných pomôcok objavovali súvislosti medzi nebeskými telesami. V poslednej prednáškovej sále sme sa podrobnejšie venovali našej hviezde, Slnku a mali sme priestor na naše otázky, ktorých bolo z našej strany ešte stále dosť. 

            Zaslúženej odmene vo forme exkurzie predchádzali aj nejaké obety. U žiakov to bolo skoré ranné vstávanie, ktoré mimochodom zvládli na jednotku a u pani učiteliek to bol čas venovaný organizácii celej exkurzie. V závere by sme chceli pochváliť všetkých žiakov našej školy, ktorí sa správali slušne a svojimi vedomosťami nás uistili, že učenie padá na úrodnú pôdu.

            Za podporu ďakujeme vedeniu našej školy a tiež rodičom žiakov za finančnú podporu, bez ktorej by sa exkurzia nemohla uskutočniť.

            Vyučujúce 3. - 4. ročníka

        • Oznam vedúcej školskej jedálne
          • Oznam vedúcej školskej jedálne

          • Oznamujeme stravníkom a ich zákonným zástupcom, že telefonický kontakt do jedálne je dočasne nefunkčný.

            Do termínu odstránenia technického problému je možné pani vedúcu školskej jedálne kontaktovať na mobilnom telefónnom čísle 0911 166 095.

            Ďakujeme za porozumenie.

        • Divadelné predstavenie v Závadke nad Hronom
          • Divadelné predstavenie v Závadke nad Hronom

          • Po jesenných prázdninách sme mali o dôvod viacej tešiť sa do školy. Hneď v stredu sme mali totižto naplánované divadelné predstavenie v Závadke nad Hronom. Po tretej vyučovacej hodine sme vyštartovali spred budovy našej školy a objednanými autobusmi sme sa premiestnili do neďalekej obce. Tento kultúrny zážitok bol umožnený žiakom 2. – 5. triedy.
            Pýtate sa, akú rozprávku nám hrali? Verte, že takú ste ešte nevideli a ani o nej nepočuli. Bola to detektívna rozprávka Čáry máry alebo záhada strateného prútika. Bol to príbeh čarodejnice, ktorá pri svojom pátraní stretla rôznych  zaujímavých ľudí. Svojou vytrvalosťou a vtipom sa dostala k rozuzleniu. Rozprávka bola obohatená peknými pesničkami, ktoré sme si pospevovali ešte aj pri spiatočnej ceste do školy.
            Ďakujeme za spestrenie dňa vedeniu našej školy a samozrejme našim pani učiteľkám.

             

        • Nechci byť človekom, ktorý je úspešný, ale buď človekom, ktorý za niečo stojí.
        • Albert Einstein
        • Miluj všetkých, dôveruj málokomu, neubližuj nikomu.
        • William Shakespear
        • Študent nie je nádoba, ktorú treba naplniť, ale fakľa, ktorú treba zapáliť.
        • Carl Rogers