• Slávnostné otvorenie školského roka 2022/2023
          • Slávnostné otvorenie školského roka 2022/2023

          • Vážení rodičia, milí žiaci!
            V mene všetkých zamestnancov našej školy Vás srdečne pozývame na slávnostné otvorenie školského roka 2022/2023, ktoré sa uskutoční v pondelok 5. septembra 2022 o 8,00 hod. v budove Základnej školy Beňuš.
            Veríme, že čas strávený na letných dovolenkách a prázdninách ste si užili podľa vlastných predstáv tak, aby takto strávené chvíle sa mohli stať zdrojom energie a inšpirácie v novom školskom roku 2022/2023.
            Vážení rodičia, zároveň Vás prosíme, aby ste pred nástupom svojho dieťaťa do školy poslali cez svoje konto EduPage Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti (nájdete ho po prihlásení v časti Žiadosti/Vyhlásenia). V prípade, že sa do svojho konta EduPage neviete prihlásiť, tlačivo si môžete stiahnuť TU, vyplnené tlačivo Vaše dieťa odovzdá triednej pani učiteľke.
            Rodičia prvákov si nájdu prihlasovacie údaje do systému EduPage vo svojich mailových schránkach zadaných pri zápise dieťaťa do školy (skontrolujte aj zložku spam).
            Ďakujeme.

            Vedenie školy

        • Odmena pre štvrtákov
          • Odmena pre štvrtákov

          • FOTOALBUM

            Už štvrtý rok sme „zlízali smotanu“ za malé úsilie na začiatku školského roka, kedy sme nazbierali najviac šípok na Horehroní a skončili sme druhí v rámci SR. Ale o tom už viete.       
            Za odmenu sme boli na trojdňovom pobytovom výlete na chate Sviniarka v Čiernom Balogu.   

            Prvý deň sme boli na prehliadke lesníckeho skanzenu vo Vydrove, kde nás čakal aj výborný obed (vyprážaný syr s hranolkami). Odtiaľ nás lesní pracovníci odviezli na spomínanú chatu. Prišli nás pozrieť rodičia a naša pani riaditeľka. Tak prebehla skvelá opekačka.

            Na druhý deň sme sa vybrali na krásnu túru – na vyhliadkovú vežu, ktorá sa týči nad Balogom. Potom sme sa hrali rôzne hry a súťaže v okolí Sviniarky. Večer nás prekvapil jeden otecko, ktorý priniesol „vzduchovky“ a zastrieľali sme si na terč. 

            Na tretí deň sme ráno vstávali smutní, pretože sa končil náš pobyt na úžasnej chate – „na našej Sviniarke.“

            O toto všetko sa postarali naši „lesáci“, za čo im veľmi ďakujeme. Veľké ďakujeme patrí pani Ing. Martinke Kovalčíkovej, ktorá celý tento výlet zorganizovala a jej manželovi Ing. Martinovi Kovalčíkovi.

            Ďakujeme aj našim rodičom, ktorí sa postarali o to, aby sme mali čo papkať.

            ĎAKUJEME!

        • Matematické súťaže
          • Matematické súťaže

          • Je už tradíciou, že každý rok žiaci našej školy riešia úlohy medzinárodnej matematickej súťaže Matematický klokan. Tento rok sa zo 75 účastníkov stali úspešnými riešiteľmi Jasna Hrablayová zo siedmej triedy, Samuel Lilko zo šiestej triedy, Alžbeta Gažúrová a Ema Mišečková z piatej triedy, Michal Vigoda zo štvrtej triedy, Filip Baliak z tretej triedy, Filip Knižka z druhej triedy a 9 žiaci z prvej triedy: Zarka Pačesová, Miško Krnáč, Katka Vigodová, Linda Krajčiová, Barborka Nosková, Vika Vrbovská, Kamilka Kukuľová, Simonka Popperová a Zuzka Masaryková.                 

            Ďalšou matematickou súťažou, do ktorej sa zapojili naši žiaci, bola Pytagoriáda. Po úspechu v školskom kole sa do okresného kola prebojovalo 15 tretiakov, 5 štvrtákov, 2 piataci, 3 šiestaci a 5 siedmakov. Aj tento rok sa súťažilo online - z pohodlia školského či domáceho prostredia. Úspešnými riešiteľmi okresného kola sa stalo deväť matematických hlavičiek. Z 3. ročníka sa Jakub Šimon Kerpčár umiestnil na 1. mieste, Tomáš Gažúr obsadil 20. miesto, Lila Hrablayová 21. miesto a Marko Gonda 22. miesto. Zo 4. ročníka si 16. až 18. miesto delili Patrik Kolarovič a Michal Vigoda, Nina Nimmerfollová skončila na 26. – 27. mieste. Potešil nás aj úspech dvoch žiakov z druhého stupňa a tento rok to boli len siedmaci. Samuel Adam Kerpčár bol najlepší vo svojej kategórii a patrí mu 1. miesto a Jasničke Hrablayovej 3. miesto.

            Jasna Hrablayová tiež ako jediná tento rok riešila náročné úlohy domáceho i okresného kola Matematickej olympiády.

            Všetkým žiakom zapojeným do matematických súťaží, či sa im už tento rok darilo viac alebo menej, ďakujem za reprezentáciu školy a za to, že ich matematika baví a dúfam, že ešte dlho aj bude.

            Srdečne gratulujem!                                       

            VL

        • Vydávanie antigénových samotestov pre školský rok 2022/2023
          • Vydávanie antigénových samotestov pre školský rok 2022/2023

          • Základná škola oznamuje rodičom žiakov, že 28.6.2022 a 29.6.2022 (utorok a streda) budú vydávané Ag samotesty pre žiakov, ktorých rodičia o ne prejavili záujem.

            Testy pre žiakov navštevujúcich školský klub detí budú vydávať pani vychovávateľky v poobedňajších hodinách pri vyzdvihnutí dieťaťa zákonným zástupcom.
            Žiakom 2. stupňa na základe splnomocnenia od zákonného zástupcu budú testy vydávať pani učiteľky.
            Pre ostatných žiakov môže testy v uvedenom termíne prevziať len zákonný zástupca.
            Testy sú určené na použitie pred prvým nástupom do školy v školskom roku 2022/2023 a podľa potreby v prípade opätovného výskytu COVID-19 v škole v školskom roku 2022/2023. O testovaní je vždy nutné podať informáciu prostredníctvom EduPage. 

        • Školský výlet „PRVÁČIKOV“
          • Školský výlet „PRVÁČIKOV“

          • FOTOALBUM

            Svitlo slnečné ráno, 16.júna 2022 a naši najmenší žiaci sa dočkali. Vybrali sa pozrieť Národnú zoologickú záhradu v Bojniciach. Prváci sa o zvieratkách učili na hodinách prvouky. Tie, ktoré žijú u nás poznajú, ale tie z cudzích krajín môžu vidieť len v ZOO. Nečudo, že sa veľmi tešili, keď videli levy, zebry, slony, plameniaky, hravé opičky, či orangutany. Atmosféru výletu doplnili nákupy drobných darčekov, skákanie v nafukovacom hrade, vozenie sa na koníkoch, vozenie sa na vláčiku a malom kolotoči. Celý deň nás sprevádzalo slniečko a milý kolektív rodičov, ktorí si mohli zaspomínať a na chvíľu sa tiež stali deťmi. Deti boli skvelé, veselé a poslušné. Rodičia sa tvárili spokojne, verím, že si oddýchli a strávili s nami príjemný deň. Odmenou im môže byť hlavne spokojnosť ich detí, veď spoločne strávené chvíle sa nedajú ničím nahradiť.

                                                                                                                                                           pani učiteľka Zuzka

          • Escape Room 2022

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Escape Room 2022.

            Escape room je dobrodružná hra, kde sa skupina osôb musí v určenom časovom intervale dostať von z zamknutej miestnosti. Spoločne hľadajú indície, odpovede na zaujímavé hádanky, riešia hlavolamy rôzneho typu a na ich základe otvoria zámky a uniknú z miestnosti späť do reality.

        • Horehronské športové hry
          • Horehronské športové hry

          • FOTOALBUM

            Veľmi horúci štvrtok 16. júna sa žiaci našej školy zúčastnili Horehronských športových hier v novom areáli Milutína Černáka a v priestoroch telocvične ZŠ s MŠ Pionierska 2 v Brezne.

            Žiaci I. stupňa si zasúťažili a svoje sily si zmerali v detskej atletike. Našu školu reprezentovali Emka Sásiková z III. B, Brunko Gajdoš z III. A, Ninka Nimmerfollová a Matúško Kovalčík zo IV. triedy. Svoju rýchlosť, obratnosť a vytrvalosť si vyskúšali v disciplínach ako skok do diaľky z miesta, prekážková dráha, hod 1 kg medicimbalom z kľuku a hod na cieľ. Atmosféra pri súťažiach bola veľmi pokojná, pretože po dlhom čase sa konala takáto súťaž a všetci súťažiaci sa tak naplno sústredili, aby podali čo najlepší výkon. Našim súťažiacim sa darilo dobre, ale neodniesli si žiadny pohár ani medailu. Budeme im držať palce o rok!
            Žiaci II. stupňa sa zúčastnili futbalových turnajov zmiešaných družstiev. V tejto kategórií súťažili žiaci z deviateho ročníka Zuzana Vojvodová, Natália Šajgalíková, Dárius Ďuriš, Jakub Gašperan, Aurel Kováčik, Tadeáš Ľupták, Adam Podhorský a Nela Kochanová z ôsmeho ročníka. Súťažilo sa 5 na 5. Futbalistom sa darilo skvele. Všetky malé zápasy vyhrali bez jediného gólu. A tak sa prebojovali až do finálového zápasu. Tam však dostali jeden gól a získali tak krásne druhé miesto. Do školy tak pribudne ďalší pohár a diplom.

            Ďakujeme za reprezentáciu školy a gratulujeme!

            KG

        • Oznam školskej knižnice!
          • Oznam školskej knižnice!

          • Milé naše čitateľky, milí naši čitatelia, 

            keďže sa školský rok blíži ku svojmu koncu, prosím Vás, aby ste v utorok 21. júna 2022 vrátili všetky svoje výpožičky do našej školskej knižnice. Môžete tak urobiť v čase od 13.00 do 15.00 hod.

            Ďakujem za porozumenie.

            Vaša školská knihovníčka

        • GIOIA -  hľadá talent 2022
          • GIOIA - hľadá talent 2022

          • FOTOALBUM 

            „Spievaj že si, spievaj, spevavé stvorenie, ....“ – to sú slová známej ľudovej piesne. Nie len spievaj, ale aj hraj, tancuj, maľuj, športuj, ak cítiš, že máš v sebe isté nadanie, schopnosť urobiť niečo úspešne, ak máš talent, tak ho rozvíjaj. Ak predvedieš svoj talent, otvoria sa Ti cesty, ako si splniť sen.

            Úvodnými slovami som sa chcela prihovoriť všetkým žiakom, tým, ktorí neváhajú a predvedú sa, ale i tým, ktorí ešte nenašli odvahu a ukrývajú pred svetom svoje schopnosti.

            Počtom žiakov sa radíme medzi tie menšie školy, ale šikovnými a nadanými žiakmi sa môžeme pochváliť.

            Dňa 7.júna 2 022  ZŠ s MŠ v Nemeckej usporiadali súťaž GIOIA – hľadá talent 2022 a my sme boli pritom. Zapojili sme sa do súťaže v speve, i v hre na hudobný nástroj. Šesť dievčat úspešne reprezentovalo Základnú školu Beňuš. Dievčatá sa na chvíľu stali „speváčkami“ a pred porotou, ktorá má k spevu veľmi blízko, predviedli svoje výkony. Členmi poroty bolo pop operné trio  GIOIA – Matej Vaník, Peter Ševčík,  Martin Vetrák a pani riaditeľka ZŠ s MŠ v Nemeckej  Mgr. Anna Petrášová, PhD. Naše dievčatá bez zaváhania vzali do ruky mikrofón a zaspievali svoje piesne pekne, srdečne, s pokojom a milým úsmevom. Podarilo sa im to výborne, veď to potvrdilo i ich umiestnenie sa v oboch kategóriách.

            Ako to dopadlo? Prosím, tu sú naše malé , ale milé úspechy.

            Spev:

            1. Kategória (6 – 9 rokov)
            1. miesto  - Linduška Krajči – žiačka 1. ročníka, zaspievala skladbu  „Tak sa neboj,  mama“, od Twiins.
            2. miesto  - Simonka Murgašová – žiačka 2. ročníka, predstavila sa skladbou „Neverím“ od Klarisy.
            1. Kategória (10  – 15 rokov)
            1. miesto  - Zojka Gašperanová – žiačka 4. ročníka, zabojovala so skladbou „Anjel“ od interpretky Karmen Pal Baláž.

            Adelka Javorčíková si, za náročnú skladbu Lady Gaga, Bradley Cooper – „Shallow“, vyspievala ocenenie poroty.

            Zinka Hrablayová bola odmenená veľkým potleskom, za intonačne čisto a presne odspievanú prekrásnu skladbu „Léto“ od Ivety Bartošovej.

            V hre na hudobný nástroj nás v II. kategórii reprezentovala Lea Dolinská. žiačka 8. ročníka. Skladbou od J. S. Bacha –„Rondo“ sa umiestnila na 2. mieste.

            Všetkým dievčatám gratulujem a ďakujem, že obetujú svoj voľný čas pre dobrú vec. Či sú to talenty, to ukáže čas. Jedno je však isté, spevom i hrou na hudobný nástroj tešia hlavne seba a nám všetkým robia život krajším.

            Dievčatá a chlapci, plňte si svoje sny!                                                      

            Pani učiteľka Zuzka

        • Štvrtáci a piataci v Krajskej hvezdárni a planetáriu Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom
          • Štvrtáci a piataci v Krajskej hvezdárni a planetáriu Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom

          • FOTOALBUM

            Dá sa týždeň začať lepšie ako školskou exkurziou? Takéto šťastie mali naši štvrtáci a piataci, ktorí sa v pondelok 6. júna 2022 vybrali so svojimi pani učiteľkami do Žiaru nad Hronom, aby navštívili Krajskú hvezdáreň a planetárium Maximiliána Hella.

            Hneď v úvode sme sa ocitli vo Hviezdnej sále, kde sme si mohli vychutnať premietanie filmu s astronomickou tematikou. Priamo nad hlavami divákov sa tu nachádza sférická projekčná plocha s priemerom 10 metrov, pri pohľade na ktorú má človek pocit, že sa ocitol v samotnom vesmíre a v niektorých okamihoch sa mu veru i hlava zatočí. Táto zážitková forma popularizácie astronómie bola pre žiakov nezabudnuteľným zážitkom a zároveň zdrojom množstva nových informácií. Potom sme sa premiestnili do UFO sály, ktorá bola vybavená glóbusmi, mapami a ďalšími názornými pomôckami, ktoré slúžia najmä pri demonštrácii nebeskej mechaniky a opise nebeských telies. Prostredníctvom interaktívnej komunikácie s pánom lektorom sa žiaci dozvedeli ďalšie zaujímavé informácie, a tiež prezentovali svoje vlastné vedomosti o fungovaní vesmíru. Pred odchodom z planetária sme sa ešte zastavili v prednáškovej sále, kde prišiel čas na zvedavé otázky našich žiakov a prezradím vám, že ich bolo neúrekom. A hoci sa slniečko schovávalo za oblakmi a nebolo ho možné pozorovať cez ďalekohľad, my sme z planetária odchádzali veľmi spokojní. Cestou sme sa zastavili na chutnú zmrzlinu, pretože bez nej by sa nám výlet nerátal. S dvomi sladkými kopčekmi v ruke sme mohli už len konštatovať, že exkurzia bola super.

        • Deviataci na otvorení centra SPACE v Brezne
          • Deviataci na otvorení centra SPACE v Brezne

          • FOTOALBUM

            Bol to naozaj skvelý deň! Týmito slovami možno zhrnúť akciu, na ktorej sa naši deviataci zúčastnili v piatok 3.6.2022. Žiaci boli pozvaní na otvorenie unikátneho Centra práce s mládežou SPACE, ktoré sídli aj v Brezne.

            Okrem srdečného privítania a malého občerstvenia, z ktorého mali „naše kobylky“ ohromnú radosť, čakali na žiakov pútavé aktivity, prostredníctvom ktorých sa mohli zoznámiť so zameraním a službami centra. To ponúka mladým ľuďom podporu pri ich osobnom i kariérnom raste, no hostia si tu určite i oddýchnu a zabavia sa. Hneď v úvode sa deviataci nechali vtiahnuť do virtuálnej reality, ktorá bola pre väčšinu z nich úplne novým zážitkom. Niektorým sa možno trochu i hlava zatočila, no prevažne sa po miestnosti ozývalo nadšené „vau“. Vo vedľajšej miestnosti na hostí čakala ďalšia pracovníčka centra, ktorej úlohou je pomáhať klientom pri riešení ich problémov formou koučingu. Nie vždy je ľahké problém presne pomenovať, no našťastie existujú metódy, ktoré dokážu pomôcť aj v tomto smere. Jednu z nich si vyskúšali aj žiaci. Na zemi ležali kartičky s obrázkami, ktoré v sebe niesli určitú symboliku. Každý si vybral kartičku, ktorá ho oslovila a hovoril o nej. Takto deviataci odhalili trošku z toho, čo momentálne prežívajú, čo ich trápi. Ďalšia aktivita zaviedla hostí na opustený ostrov, na ktorý si mohli vziať so sebou iba jednu vec. Nebolo vôbec ľahké rozhodnúť sa, čo by tou vecou malo byť, no nakoniec to naši tvoriví a vynaliezaví žiaci zvládli dobre a svoje nápady i dôvody prezentovali pred celou skupinou. Štvrtá zastávka bola pri kariérnej poradkyni, ktorá deviatakom zadala jednoduchú úlohu. Na jednu stranu papiera mali napísať činnosť alebo oblasť, ktorej sa zvyknú venovať vo voľnom čase a na druhú stranu povolanie, ktoré by chceli vykonávať v dospelosti. Potom papieriky pozbierala, čítala a prítomní hádali, ktorému spolužiakovi či spolužiačke papierik patrí. Žiaci aktivity ukončili vo vonkajšom prostredí v blízkosti centa, kde si zahrali volejbal, pričom bola nevyhnutná ich vzájomná spolupráca... Až prišiel čas odchodu. So zmrzlinou v ruke a plní nových zážitkov sa deviataci priblížili k zástavke autobusu. Mnohých však sprevádzalo i odhodlanie, že do centra SPACE sa určite ešte vrátia.

      • Nechci byť človekom, ktorý je úspešný, ale buď človekom, ktorý za niečo stojí.
      • Albert Einstein
      • Miluj všetkých, dôveruj málokomu, neubližuj nikomu.
      • William Shakespear
      • Študent nie je nádoba, ktorú treba naplniť, ale fakľa, ktorú treba zapáliť.
      • Carl Rogers