• Jesenné prázdniny
          • Jesenné prázdniny

          • V piatok 28. októbra 2022 a v pondelok 31. októbra 2022 majú žiaci jesenné prázdniny.

            V utorok 1. novembra 2022 je deň pracovného pokoja - Sviatok všetkých svätých.

            Vyučovanie podľa rozvrhu bude pokračovať v stredu 2. novembra 2022.

            Všetkým prajeme príjemné chvíle oddychu.

        • Medzinárodný deň školských knižníc 2022
          • Medzinárodný deň školských knižníc 2022

          • FOTOALBUM

            ... oslávila aj naša školská knižnica. Už sa nevedela dočkať, kedy svojich čitateľov – žiakov našej základnej školy, poteší peknými knihami, pútavými príbehmi a aktivitami, vďaka ktorým si pripomenieme dôležitosť kníh a školských knižníc v školách.

            Hneď ráno nás na chodbe školy privítala herečka SND, Martinského divadla, Divadla Aréna, známa z televíznych filmov, inscenácií, či súčasných seriálov, pani Jana Oľhová. Prečítala nám krásnu a poučnú rozprávku Starý Bodrík a vlk a zaujala všetkých prítomných, ktorí jej výkon ocenili potleskom. Touto cestou sa jej chceme srdečne poďakovať.
            Potom už otvorila svoje knižné brány dokorán naša školská knižnica. Deti si mohli z veľkého množstva kníh vybrať tie, ktoré ich zaujali svojim obsahom, obalom, ilustráciami, výberom písma...
            Vybrané knihy čítali a udeľovali im zelené listy, na ktorých pozitívne hodnotili správanie knižných hrdinov, ilustrácie a vyjadrovali kladné pocity z prečítaného. Opakom boli červené listy, ktorými vyjadrili svoj negatívny postoj. Listy umiestnili na knihostrom. Verte, neverte, aj napriek tomu, že nám pani jeseň listy na stromoch sfarbila, náš knihostrom zažiaril zelenými listami, čo nám všetkým dodalo skvelú náladu.
            Rozprávok, tých nie je nikdy dosť! Preto nám malí herci 3. a 4. A triedy zahrali rozprávočku O červenej čiapočke. Vďaka nej a vďaka veselým piesňam vyliečili starú mamu. Ich herecký výkon ocenili mladší, ba aj starší spolužiaci veľkým potleskom. Chválam sa nevyhli ani od detičiek v Materskej škole v Beňuši , ba ani v Materskej škole v Braväcove.
            Nezabudli sme ani na to, že sme súčasťou obce Beňuš a Braväcovo. Spoluobčanom sme našou rozhlasovou reláciou, v obecných rozhlasoch spríjemnili krásne, jesenné, slnkom zaliate popoludnie. Jasnička, Adelka, Lujzička a Samko nám pripomenuli naše vzácne dary ľudovej slovesnosti – ľudové príslovia, ľudovú rozprávku a ľudovú pieseň. Veríme, že v ich ústnom podaní sa budú šíriť aj naďalej, možno tak, ako to bolo kedysi.

            Tento deň bol vďaka aktivitám, príbehom, rozprávkam a hlavne KNIHÁM iný. Naša školská knižnica nezatvára svoje dvere, má ich otvorené dokorán pre všetkých usilovných čitateľov a čitateľky. Teší sa, že sa jej vyvetrajú knižné police a oddýchnu si od ťarchy kníh.
            Naša školská knižnica ťa rada privíta každý štvrtok v popoludňajších hodinách.

          • Stará mama, starý otec, prečítaj mi rozprávku

          • Určite mi dáte za pravdu, že rozprávočky v podaní starej mamy, či starého otca sú pre nás tie najkrajšie. Nie je dôležité, či je rozprávaná, alebo prečítaná. Dôležité je, že je odovzdaná poslucháčom z lásky.

            S veľkou láskou nám prišla rozprávočku prečítať Tomáškova stará mama – pani Valika Šperková. Vybrali sme si Junácku pasovačku, našu projektovú knihu, a z nej povesť Veselý pohon. Opäť sme sa presvedčili, že Jánošík bol veľký figliar, výborný herec a spravodlivý voči bohatým, ale hlavne chudobným.
            V príbehu sme mali množstvo zastaraných, archaických slov, ktoré sa v bežnej reči a súčasnej literatúre nepoužívajú, s tými nám opäť pomohla naša hostka.
            V závere jej vnúčik prečítal báseň a odovzdal krásny pozdrav s poďakovaním za lásku. Poďakovanie prijala pani Valika aj od ostatných žiakov 4 . A triedy a popriala nám veľa úspechov v našom školskom snažení.
            Aj toto je spôsob, ako si uctíme vek a múdrosť našich starých mám a starých otcov. Máme sa čo učiť!

        • Exkurzia Sereď, Nitra 2022
          • Exkurzia Sereď, Nitra 2022

          • FOTOALBUM

            V piatok 21.10.2022 sme sa s ôsmakmi a deviatakmi vybrali na dejepisnú exkurziu do Serede a do Nitry.

            V Seredi sme navštívili Múzeum holokaustu, ktoré vzniklo v priestoroch bývalého pracovného a koncentračného tábora, a teda predstavuje autentické miesto viažuce sa k tragickému obdobiu riešenia židovskej otázky na Slovensku počas druhej svetovej vojny. V múzeu sú vystavené dobové dokumenty, fotografie a predmety súvisiace s prenasledovaním Židov na území Slovenska. Jedným z vystavených artefaktov je dobytčí vagón, v ktorom deportovali Židov do koncentračného tábora Auschwitz. Súčasťou múzea je vzdelávacie stredisko, ktoré poskytuje výchovno-vzdelávacie podujatia, semináre a školenia zamerané na oboznamovanie verejnosti so židovskou kultúrou a dopadom holokaustu na život Židov na našom území. Pre ôsmakov a deviatakov bol iste pútavý vzdelávací program s názvom Deti a holokaust, ktorý bol súčasťou našej návštevy.

            Zo Serede sme sa presunuli na Nitriansky hrad. Prehliadka zahŕňala vstup do katedrály svätého Emeráma a do Diecézneho múzea. Milá pani sprievodkyňa pri výklade kládla dôraz na históriu Veľkej Moravy a na Cyrilo-metodskú misiu. V múzeu sa nachádzajú listiny a archeologické nálezy, ktoré hovoria o pôsobení sv. Cyrila a Metoda na Veľkej Morave. Žiaci si tak oprášili svoje vedomosti o hlaholike, o jednotlivých veľkomoravských kniežatách a oboznámili sa s veľkomoravskými písomnosťami. Exkurziu sme ukončili krátkou prechádzkou po Nitre.

            Domov sme sa vrátili spokojní, obohatení novými poznatkami a silnými emóciami.

          • Deň bielej palice

          • FOTOALBUM

            Cieľom aktivít, ktoré pripravili pani učiteľky v rámci Dňa bielej palice bolo vzbudiť u žiakov empatiu a uvedomenie si, aké je dôležité byť ohľaduplní voči ľuďom, ktorí majú oslabené zdravie, či iné postihnutie. V jednotlivých ročníkoch prvého stupňa prebiehali počas celého týždňa výchovno-edukačné aktivity, ktoré žiakom priblížili spôsob fungovania nevidiacich ľudí.
            Žiaci plnili úlohy za pomoci kamarátov, ale aj samostatne. Vyskúšali si orientáciu v priestore so zaviazanými očami ako aj prácu s peniazmi. Oboznámili sa, ako funguje Braillovo písmo. Prostredníctvom filmu a rozprávky mali možnosť spoznať ľudí, ktorí sú aj napriek svojmu hendikepu talentovaní, múdri a vzdelaní.  

        • Technická olympiáda – školské kolo
          • Technická olympiáda – školské kolo

          • V našej škole sa 11. októbra 2022 konalo školské kolo Technickej olympiády.

            Súťažilo sa znova v dvoch kategóriách. Skupinu A tvorili žiaci z 8. a 9. ročníka. Úspešnými riešiteľmi v tejto kategórií boli Lukáš Ľuptovčiak, Samuel František Pôbiš, Filip Kán a Filip Molčan. Postup do okresného kola si vybojovali Janko Fábry a Samko Bartošík. V skupine B súťažili žiaci 6. a 7. ročníka, úspešným riešiteľom sa stal len Peťko Bartoš. Postup do okresného kola si vybojovala Sárka Bartošíková zo 6. ročníka.

            Všetkým súťažiacim ďakujem za účasť a postupujúcim držím palce v okresnom kole.
            Pani učiteľka KG

        • Malí a veľkí
          • Malí a veľkí

          • FOTOALBUM

            Dňa 12. októbra sa v našej škole uskutočnilo stretnutie prvákov a deviatakov. Prváci tento deň prežívali výnimočnejšie, tešili sa na svojich veľkých kamarátov. Najprv sa „parťáci“ – malý s veľkým – odfotili.

            Druhá časť popoludnia sa niesla v duchu zábavnej aktivity – odtláčania rúk. Bolo super urobiť program pre malých prvákov a sledovať ich nadšené tváre a šikovné ruky. Mnohí boli tak zaujatí, že aj pozabudli, že treba ísť domov. Výsledné dielka žiarili pestrými farbami a zaujímavými zoskupeniami. Odtlačky kamarátskych rúk iste ozdobia prvácku triedu.

        • Chalupkovo Brezno
          • Chalupkovo Brezno

          • Krásne jesenné Brezno v dňoch 13. -15. októbra po dvoch pandemických rokoch opäť privítalo učiteľov z celého Slovenska na 53. ročníku celoslovenskej súťaže v umeleckej tvorivosti pedagogických zamestnancov Chalupkovo Brezno.

            Vo štvrtok aj piatok dopoludnia sa uskutočnili vzdelávacie a tvorivé workshopy pre učiteľov škôl breznianskeho okresu na rôzne zaujímavé témy, napr. Interpretácia textu, Ako na čítajúcu školu, Predchádzanie konfliktov v školskom prostredí, NevyHORÍM, Matematika v online svete. Zúčastnili sa na nich aj naši učitelia a získali mnohé podnetné myšlienky a nápady.

            V piatok dopoludnia sa konali súťažné prehliadky v  umeleckej tvorivosti  v nasledovných umeleckých oblastiach: umelecký prednes, výtvarná tvorba, literárna tvorba, skladateľská tvorba, spev ľudovej piesne a umelej piesne, hra na hudobnom nástroji. Našu školu zastupovala Mgr. Dagmar Mihoková, ktorá za umelecký prednes poézie získala zlaté pásmo a Cenu Matice slovenskej v Brezne. 

            Neskôr, v podvečer, sa v breznianskej synagóge v uskutočnil slávnostný večer spojený s vernisážou zaujímavej výstavy laureátky CHB, dekorovaním laureátov a odovzdaním cien  oceneným  účastníkom.

            Chalupkovo Brezno poskytuje priehrštia dobrých príkladov v podobe zanietených učiteľov, ktorí v dnešnom hektickom a často konzumnom svete vlastné umelecké nadanie pretavujú do ozvláštnenia vzdelávacieho procesu.

            V mene celého pedagogického zboru a žiakov školy pani učiteľke blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu a zviditeľnenie našej školy.

        • Mesiac úcty k starším
          • Mesiac úcty k starším

          • FOTOALBUM

            Október - Mesiac úcty k starším je pre nás všetkých pripomienkou, že si máme vážiť a mať v úcte starých ľudí, dávať im najavo svoju náklonnosť a lásku. Staroba je prirodzenou a neoddeliteľnou súčasťou nášho života. Aj tí, ktorí sú dnes seniormi, boli kedysi mladí a plní síl. Rokmi však pribudli na tvárach vrásky, sily pominuli no s prežitými rokmi prišla múdrosť, ktorú nám ďalej podávajú. Za svoje múdre rady nechcú od nás veľa. Chcú len čas strávený s nimi, milé slovo a pohladenie.
            To, že sú v našich životoch dôležití im vyjadrili naši žiaci prostredníctvom veršov, scénky a piesní, ktoré deti spievali s citom a láskou. V nejednom očku sa zaleskla slza dojatia, keď sa v závere žiaci lúčili so starkými veršami:

            „Chceme, aby boli takí,

            všetci ľudia sveta,

            nech im spraví radosť,

            táto krásna veta:

            „Milí naši starkí, ľúbime Vás,

            zostaňte tu s nami veľmi dlhý čas.“

        • Svetový deň zvierat
          • Svetový deň zvierat

          • Stalo sa už tradíciou, že si na našej škole 4. októbra  pripomíname Svetový deň zvierat. Tento školský rok mali možnosť  naši žiaci spoznať ohrozené druhy živočíchov, ktoré sú zapísané v Červenej knihe ohrozených druhov. Je dobré a správne, že nás táto problematika nenecháva ľahostajnými a že sa spoznaním týchto živočíchov môžeme podieľať na ich záchrane. Pýtate sa ako? Už len tým, že sa o nich dozvieme, prečítame si o ich živote a povieme to ďalším. To bolo umožnené aj našim žiakom. V priestoroch chodby si mohli niekoľko dní prezerať pripravenú prezentáciu s najviac ohrozenými druhmi a spoznať neľahké osudy týchto živých tvorov. Po niekoľkých dňoch sa žiaci mohli zapojiť do pripraveného kvízu a odpovedať na 17 otázok. Do kvízu sa zapojilo 37 žiakov našej školy.  Úspešných, teda, tých, ktorí odpovedali správne na všetky otázky, bolo 10. Vyhodnotenie si môžete pozrieť TU.

            Ďakujeme všetkým zapojeným žiakom  a veríme, že o rok bude účasť ešte bohatšia.

        • DEŇ EURA - tematický deň na podporu finančnej gramotnosti v škole
          • DEŇ EURA - tematický deň na podporu finančnej gramotnosti v škole

          • FOTOALBUM

            V našej škole sme si tento deň pripomenuli so žiakmi 1.stupňa  v piatok -  30. septembra 2022.  Pre žiakov sme pripravili zaujímavé aktivity, pri ktorých spoznávali našu menu, ktorou platíme už od roku 2009. Triedy 1.stupňa sa premenili na štyri farebné tímy, v ktorých žiaci pracovali, spolupracovali a hrali sa, počas celého dňa. Deti si tento deň priniesli do školy hračky. Na celé dopoludnie sa svojich hračiek zriekli a ponúkli ich do „obchodu“ pre svoj tím. Veď dnes sa chystali predávať a nakupovať. Po krátkom úvode, v priestoroch chodby školy, v ktorom sa dozvedeli o zmysle celého dňa, sa žiaci rozpŕchli  do tried a pustili sa do plnenia úloh. Prezreli si prezentáciu, v ktorej mohli spoznať euromince a eurobankovky. A teraz:

            „Poďme si niečo zarobiť, aby sme mohli ísť nakupovať!“  Pani učiteľky si pripravili pre žiakov pracovné listy zamerané na rozvoj finančnej gramotnosti a čítanie s porozumením. Keď deti vypracovali pracovné listy, boli vyplatené zo školských „europokladní“ v duchu: „Aká práca, taká pláca!“. Svoju výplatu si uložili do papierových peňaženiek, ktoré si vyrobili a vyzdobili.

            Po malom občerstvení počas prestávky, nasledovalo nakupovanie. Ako prvý sa na nakupovanie vybral najúspešnejší tím, teda ten, ktorý zarobil najviac eur na jedného žiaka. Postupne sa na nákup vybrali  aj ostatné tímy. Hoci posledný tím mal už na výber menej hračiek, stále si bolo z čoho vyberať a každé dieťa si našlo tú svoju hračku. Hračky patria deťom, slúžia im na hru a teraz sa k tomu dostali, v triedach sa s hračkami pohrali. Na konci nášho Dňa EURA sa hračky opäť dostali k svojim pôvodným majiteľom. Možno si položíte otázku: „Patrí  takýto deň do školy?“ Odpoveď je jednoduchá: „Určite áno!“

            Potešil by sa aj Ján Amos Komenský, ktorý už dávno pred nami vedel: V hre sa dá veľa naučiť, čo potom bude použité, keď to okolnosti budú vyžadovať." Vždy mal  na mysli dieťa a zdôrazňoval: „...aby sa všetko učili lahodne a príjemne, takrečeno hrou.“
            Počas celého dňa sme menej čítali, písali, počítali, ale viac sme si pomáhali, spolupracovali, rešpektovali sa navzájom, učili sa zdvorilému správaniu a trpezlivosti. To všetko bude každé dieťa v bežnom živote veľmi potrebovať. Obohatením o zážitky, ktoré nám nikto nezoberie, sa naše netradičné vyučovanie skončilo.

            Ďakujem všetkým žiakom za vzorné správanie a rešpektovanie pravidiel počas celého dňa.

            Ďakujem všetkým vyučujúcim 1.stupňa  a pedagogickým asistentom za pomoc a spoluprácu pri realizácii všetkých aktivít.  Spoločne sa nám to podarilo!

                                                                                                      pani učiteľka Zuzka

          • Výsledky volieb zástupcov rodičov do Rady školy pri ZŠ Beňuš

          • Volebná komisia po realizácii volieb spočítala hlasy. Na základe výsledkov volieb do Rady školy pri ZŠ Beňuš zo zástupcov rodičov voľby dopadli nasledovne:

            • Zuzana Gažúrová (IV.A) – 47 hlasov
            • Milan Šajgalík – (III.trieda) – 47 hlasov
            • Mgr. Adriana Gašperanová  (V.trieda) – 40 hlasov
            • Janka Masaryková (II.trieda) – 33 hlasov
            • Ing. Martin Kovalčík (V.trieda) – 27 hlasov
            • Alena Pôbišová (IV.A trieda)  ­– 26 hlasov
            • Ing. Michal Kán (I.trieda) – 20 hlasov
            • Miroslav Pôbiš (IX.trieda) ­– 4 hlasy

            Za zástupcov rodičov žiakov základnej školy boli do Rady školy pri ZŠ Beňuš pre nasledujúce volebné obdobie 2022 – 2026 zvolení:

            • Zuzana Gažúrová
            • Milan Šajgalík
            • Mgr. Adriana Gašperanová
            • Janka Masaryková
        • Rodičovské združenie
          • Rodičovské združenie

          • Vážení rodičia,

            pozývame vás na celoškolské rodičovské združenie v školskom roku 2022/2023, ktoré sa bude konať v stredu 28.septembra 2022 o 15:30 hod. vo vestibule základnej školy. Po celoškolskom rodičovskom združení budú realizované triedne rodičovské združenia. V tento deň sa uskutočnia aj voľby do Rady školy.
            Veríme, že si svoj pracovný a osobný program zariadite tak, aby ste sa tohto rodičovského združenia zúčastnili.

          • Voľby do Rady školy

          • Vážení rodičia,

            riaditeľstvo školy Vám oznamuje, že podľa §25 ods.12, písm. a) zákona č.596/2003Z.z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve, uplynie funkčné obdobie orgánu školskej samosprávy – Rady školy pri Základnej škole Beňuš (ďalej len RŠ). Riaditeľka školy, na základe prislúchajúcej legislatívy, vyhlasuje  voľby do RŠ pre nové funkčné obdobie, ktoré sa uskutočnia v kmeňových triedach základnej školy v termíne

            28.septembra 2022 o 16,00 hod.

            Do RŠ sa majú zvoliť štyria zástupcovia rodičov,  ktorí nie sú zamestnancami školy.

            Voľby zástupcu príslušnej kategórie voličov do RŠ sa môžu uskutočniť, ak sa volieb zúčastní nadpolovičná väčšina oprávnených voličov tejto kategórie. Ak sa nezíde nadpolovičná väčšina oprávnených voličov príslušnej kategórie, budú sa voľby opakovať o 30 minút po začiatku prvých volieb. Pri opakovaných voľbách sa účasť nadpolovičnej väčšiny voličov príslušnej kategórie nevyžaduje.

            Návrh na kandidáta do volieb RŠ pri ZŠ Beňuš, za kategóriu zástupcovia rodičov, je možné predložiť do 27.septembra 2022 do 12:00 hod., a to:

            • mailom na adresu zsbenus@zsbenus.edu.sk, návrh obsahuje meno, priezvisko, titul navrhovaného kandidáta, trieda, v ktorej má navrhnutý kandidát dieťa, vyjadrenie sa – „súhlasím s návrhom na kandidatúru, môj súhlas je možné overiť na telefónnom čísle ..................“
            • osobne s písomným vyjadrením súhlasu kandidáta (tlačivo tu),
            • kandidáta na voleného člena RŠ môže po jeho súhlase navrhnúť ktorýkoľvek z voličov (potrebný je písomný súhlas navrhnutého kandidáta).

            Postup: pri vstupe do budovy každý oprávnený volič bude podpisovať prezenčnú listinu určenú pre voľby do RŠ (zistenie nadpolovičnej väčšiny). Po podpise prezenčnej listiny dostane 1 hlasovací lístok. Voľby sa uskutočnia tajným hlasovaním v kmeňových triedach. Na hlasovacom lístku môže zakrúžkovať jedného, dvoch, troch, najviac však štyroch kandidátov. Ak na hlasovacom lístku bude označených viac kandidátov, volebný lístok bude neplatný. Členmi RŠ sa stanú štyria kandidáti, ktorí získajú najvyšší počet hlasov. Oprávnení voliči z radov rodičov si môžu uplatniť len jeden hlas bez rozdielu počtu detí v škole. Volič sa pri vstupe do kmeňovej triedy zapíše do prezenčnej listiny (rodič zastupujúci viacero detí, svoju prítomnosť potvrdí na prezenčnej listine v najnižšom ročníku) a pred odchodom z triedy, vloží hlasovací lístok do volebnej urny za prítomnosti triedneho učiteľa.

            Volebná komisia zhromaždí všetky hlasovacie lístky a po spracovaní volieb, vyhlási ich výsledky prostredníctvom webovej stránky školy (do 24 hodín od ukončenia volieb).

            Víťazom sú kandidáti podľa poradia od najvyššieho počtu hlasov, ak nastane rovnosť hlasov, o víťazovi sa rozhodne žrebovaním  (§1 ods. 9 Vyhlášky MŠ SR č.291/2004 Z.z.),

            RŠ v spolupráci s volebnou komisiou zabezpečí vyhotovenie zápisnice z volieb za prítomnosti overovateľov.

            Ing. Iveta Bartoňková

            riaditeľka školy

        • USMERNENIE K PLATBE POPLATKOV ZA ŠKD
          • USMERNENIE K PLATBE POPLATKOV ZA ŠKD

          • Vážení rodičia,

            v zmysle Všeobecne záväzného nariadenia č.3/2022 o výške príspevkov na čiastočnú úhradu nákladov v školách a školských zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti obce Beňuš (ďalej VZN č.3/2022) s účinnosťou od 1.10.2022, vydala riaditeľka školy usmernenie k termínu a spôsobe úhrady poplatkov za ŠKD:

            1. Výška mesačného príspevku na úhradu nákladov (ďalej poplatok) od 1.októbra 2022 je 6 €. V mesiaci september to bolo ešte 4 €.
            2. Mesačný príspevok sa uhrádza bez ohľadu na dĺžku času a počet dní, ktoré dieťa strávi v ŠKD. V prípade, že zákonný zástupca ukončí dochádzku dieťaťa do ŠKD v priebehu mesiaca, nevzniká mu nárok na vrátenie príspevku.
            3. O  zníženie, alebo odpustenie poplatku môže zákonný zástupca požiadať riaditeľa školy na základe potvrdenia o hmotnej núdzi z ÚPSVaR.
            4. Ak zákonný zástupca dieťaťa neuhradí poplatok ŠKD do 10. dňa príslušného kalendárneho mesiaca a neurobí tak ani pri upozornení na omeškanie, riaditeľ školy môže rozhodnúť o vylúčení dieťaťa z ŠKD.  
            5. Úhradu je možné uskutočniť:
            • bezhotovostným prevodom prostredníctvom internetbankingu resp. prevodným príkazom,
            • alebo aj v hotovosti vychovávateľke v ŠKD.

            Ak si zvolíte možnosť úhrady poplatkov za ŠKD prostredníctvom banky, poplatky uhrádzajte resp. vkladajte na príjmový účet Základnej školy Beňuš v PrimaBanke:

             číslo účtu: 2055321003/5600

            IBAN: SK84 5600 0000 0020 5532 1003

            Termín úhrad poplatku ŠKD:

            Poplatky za ŠKD uhrádzajte do 10. dňa príslušného mesiaca.

            Ak je to možné, uhraďte mesiace október až december 2022 jednou platbou. Ak to nie je možné, uhraďte október samostatne do 10.10.2022 a mesiace november a december jednou platbou do 10.11.2022.

            V decembri sa žiadne platby neuhrádzajú !

            Pri platbe na účet, musí platba obsahovať správny variabilný symbol, t.j. za ktoré mesiace poplatky platíte.

            Príklad:

            Ak platíte október 2022, variabilný symbol zadáte číslo mesiaca 10.

            Ak platíte za viac mesiacov, zadáte čísla všetkých mesiacov – 101112.

            Do správy pre prijímateľa vpíšte: SKD meno a priezvisko dieťaťa trieda, napr. SKD Janko Hrasko1

            Bez zadania variabilného symbolu a správy pre prijímateľa nebude možné platbu identifikovať a priradiť ku konkrétnemu dieťaťu!

            Poplatok môže zákonný zástupca uhradiť aj za viac mesiacov naraz, v tomto prípade z dôvodu ročného zúčtovania príjmov ZŠ je potrebné platbu rozdeliť nasledovne:

            • poplatok za obdobie október 2022 – december 2022 uhradiť v r. 2022 (poplatok zaplatiť do 10.10.2022),
            • poplatok za obdobie za viaceré mesiace v roku 2023 do 10-teho dňa prvého mesiaca plateného obdobia (najskôr 2.1.2023)
        • „Svet v kocke“ – výstava hračiek zostavených zo svetoznámej stavebnice Lego
          • „Svet v kocke“ – výstava hračiek zostavených zo svetoznámej stavebnice Lego

          • FOTOALBUM

            Videli ste už „Svet v kocke?“ Žiakom 2. – 4. ročníka našej školy sa to podarilo.

            V stredu 14. septembra 2022 si urobili exkurziu do blízkeho mesta Brezna. V Horehronskom múzeu si prezreli výstavu hračiek zostavených zo svetoznámej stavebnice Lego. Obdivuhodné, čo dokážu šikovné ľudské ruky. Deti si záujmom prezerali prekrásne stavby budov, áut, vláčikov, lietadiel zvieratiek, stromov, ba i kytice kvetov. Keď sa kolotoč, vláčiky, či veterný mlyn dali do pohybu, oči detí sa rozžiarili a tváre im skrášlil úsmev. Podoba významných budov z Brezna, hradu Modrý Kameň a iných bola na nerozoznanie od skutočnosti, len v malom. Pod šikovnými rukami „majstrov v stavaní z Lego“ sa zrodila krása. Krása, ktorá je vôkol nás. Dennodenne ju vidíme, no často si nevšímame jej jedinečnosť. Veríme, že táto exkurzia otvorila dvierka, aby sme tú krásu nechali vojsť.

            Exkurzia v múzeu bola obohatená o nákup drobných pozorností v obchode s hračkami. Pozorovať malých nakupujúcich bolo zážitkom najmä pre pani učiteľky. Hoci pršalo, dážď náladu deťom nepokazil, pochutili si i na kopčeku chutnej zmrzliny.

            Veríme, že si deti budú tento deň pamätať a pokúsia sa i v našej škole vyčarovať krásne a zaujímavé veci zo stavebnice Lego. Už teraz sa na ne tešíme!

                                                                                            pani učiteľky 2. – 4. ročníka

        • OZNAM
          • OZNAM

          • Z dôvodu výskytu vší na našej škole žiadame rodičov, aby priebežne kontrolovali svojim deťom vlasy a v prípade výskytu urobili náležité opatrenia .

        • ŠKD - základné informácie
          • ŠKD - základné informácie

          • V školskom roku 2022/2023 otvoríme 3 oddelenia ŠKD pre žiakov 1. – 4.ročníka. Žiaci budú zaradení do ŠKD na základe žiadosti zákonného zástupcu a rozhodnutia RŠ.  

            Zákonný zástupca odhlási dieťa z ŠKD len zo závažných dôvodov (dlhodobé ochorenie, liečenie a pod.) Dieťa môže byť zákonným zástupcom odhlásené iba písomne, najneskôr 3 dni pred ukončením mesiaca.

            Príspevok na čiastočnú úhradu nákladov spojených s činnosťou ŠKD 

            Výška príspevku zákonného zástupcu na čiastočnú úhradu na činnosti školského klubu detí je stanovená VZN Obce Beňuš na sumu 4,00 € mesačne.

            Mesačný príspevok sa uhrádza bez ohľadu na dĺžku času a počet dní, ktoré dieťa strávi v ŠKD. V prípade, že zákonný zástupca ukončí dochádzku dieťaťa do ŠKD v priebehu mesiaca, nevzniká mu nárok na vrátenie príspevku.

            O  zníženie, alebo odpustenie poplatku môže zákonný zástupca požiadať riaditeľa školy na základe potvrdenia o hmotnej núdzi z úradu práce.

            Ak zákonný zástupca dieťaťa neuhradí poplatok ŠKD do 10. dňa príslušného kalendárneho mesiaca a neurobí tak ani pri upozornení na omeškanie, riaditeľ školy môže rozhodnúť o vylúčení dieťaťa z ŠKD.                                                 

            Úhradu je možné uskutočniť:

            • bezhotovostným prevodom prostredníctvom internetbankingu resp. prevodným príkazom,
            • vkladom v hotovosti na uvedený účet ZŠ v PrimaBanke,
            • alebo aj v hotovosti vychovávateľke v ŠKD.

            Ak si zvolíte možnosť úhrady poplatkov za ŠKD prostredníctvom banky, poplatky uhrádzajte resp. vkladajte na príjmový účet Základnej školy Beňuš v PrimaBanke:

             číslo účtu: 2055321003/5600

            IBAN: SK84 5600 0000 0020 5532 1003

            Poplatok za september 2022 v sume 4 € prosím uhraďte do 10.9.2022.

             

      • Nechci byť človekom, ktorý je úspešný, ale buď človekom, ktorý za niečo stojí.
      • Albert Einstein
      • Miluj všetkých, dôveruj málokomu, neubližuj nikomu.
      • William Shakespear
      • Študent nie je nádoba, ktorú treba naplniť, ale fakľa, ktorú treba zapáliť.
      • Carl Rogers