• Florbalový turnaj
          • Florbalový turnaj

          • FOTOALBUM

            V piatok 03.06.2022 sa konal Matičný florbalový turnaj obce Valaská.

            Družstvo našej školy, ktoré tvorili žiaci 9. ročníka v zložení: S. Bubelíny, D. Ďuriš, J. Gašperan, T. Katreniak, T. Ľupták, A. Podhorský a N. Šajgalíková, obstálo v silnej konkurencii a umiestnilo sa na krásnom treťom mieste. Súťažilo sedem družstiev a systémom každý s každým sa odohralo spolu 21 zápasov. Našim sa podarilo štyri zápasy zo šiestich vyhrať a s celkovým počtom 12 bodov tak o 1 bod zaostali za Valaskou. Z tejto výbornej športovej akcie sme si odniesli len pozitívne pocity. Bolo to super – občerstvenie, ceny, atmosféra. Ďakujeme!
            VL

        • Náš školský výlet
          • Náš školský výlet

          • FOTOALBUM

            Ahojte spolužiaci,

            prvého júna sme boli na školskom výlete. Najskôr sme boli v Červenej Skale v izbe Kláry Jarunkovej, ktorá už zomrela. Jej rodný dom nám ukázal ujo Ďurčenka a porozprával nám veľa zaujímavostí z jej života. Mohli sme si vziať ceruzky, gumičky, ale aj cukríky. Keď sme odchádzali, spýtala som sa našej pani učiteľky, kde teraz ideme. Povedala mi, že do Dobšinskej ľadovej jaskyne v Stratenej. Keď sme prišli na miesto, dali sme si prestávku na jedenie, a potom sme nakupovali. Po prestávke nasledovala túra a bola veľmi ťažká. Nevládala som. Pri jaskyni sme si mohli ešte niečo kúpiť. Ja aj so Simonkou sme si kúpili netopiera. Keď sme vošli dnu, do tej jaskyne, najprv mi bolo dobre. Keď sme zišli hlbšie, tak mi bola zima. Videli sme tam veľké kusy ľadu, cencúľov a tiež ozajstného netopiera. Veľmi sa mi tam páčilo. Keď sme sa vracali do školy, zastavili sme sa pri prameni Hrona. Tam sme sa mohli napiť. Viacerí sme sa tam fotili. Tento výlet bol naozaj úžasný!    

            Za 2., 3. A a 3. B napísala Natália Miklošková

             

            Ahojte kamoši,

            v stredu, 1. júna sme boli na školskom výlete. Najskôr sme boli v pamätnej izbe spisovateľky Kláry Jarunkovej. Viete kde sa narodila? Počúvajte! Na pošte! Aj ja by som sa chcel narodiť na pošte! Potom sme išli do jaskyne, kde je samý ľad. Videli sme tam aj spiaceho netopiera. Kúsok som sa bál! Kúpil som si plyšáka, mamine náramok a tatovi magnetku. Všetko bolo úžasné! Júj, zabudol som! Ešte sme boli tam, kde vyviera Hron. Všetci sme sa z Hrona napili. V autobuse bola zábava, a potom prišli po nás rodičia. Celý výlet sa mi ohromne páčil!

            Za 2., 3. A a 3. B napísal Samuel Kochan

             

            Ahojte,

            na Deň detí sme boli na školskom výlete. Navštívili sme pamätnú izbu Kláry Jarunkovej. Videli sme tam obrázky z jej života a tvorby, ktoré boli pripnuté na sieti. Ďalšou našou zastávkou bola Dobšinská ľadová jaskyňa. Videl som tam celé steny z ľadu. Páčilo sa mi to, že som tam mohol nakupovať. Kúpil som si dve plyšové hračky a gumového hada. Potom sme boli pri prameni Hrona. Tam sme pili čistú pramenistú vodu. Páčilo sa mi, že sme sa podpisovali do knihy návštev. Bola v altánku v schránke. Z výletu mám veľkú radosť! Bolo veľmi dobre.

            Za 2., 3. A a 3. B napísal Dominik Knapčok

             

            Ahojte,

            prvého júna sme boli na školskom výlete. Na začiatku sme boli v dome Kláry Jarunkovej. To bolo super! Veľmi sa mi páčila jej izba. Ďalej sme potom išli autobusom do Dobšinskej ľadovej jaskyne. V jaskyni sme videli veľa ľadu. Bála som sa, že spadnem. Bola tam zima, ale aj napriek tomu, tam bolo prekrásne. Počas návratu domov sme sa ešte zastavili pri prameni Hrona. Výlet som si užila aj so svojimi spolužiakmi!

            Za 2., 3. A a 3. B napísala Eliška Srnková

        • Medzinárodná súťaž v anglickom jazyku pre základné školy
          • Medzinárodná súťaž v anglickom jazyku pre základné školy

          • Cieľom súťaže je motivovať žiakov k úspešnému riešeniu písomných testov z anglického jazyka.
            Žiaci majú možnosť porovnať svoje vedomosti so svojimi rovesníkmi z iných škôl, z iných štátov.

            Do súťaže sa prihlásili len odvážni žiaci od V. - IX. ročník. Každý súťažil vo svojej kategórii.
            Po vyhodnotení súťaže nám boli zaslané diplomy pre tých, ktorí dosiahli nad 80% úspešnosť.
            Získali sme 15 diplomov - congratulations! ! !
            Najúspešnejší riešitelia testu:
            Peter Šiška kategória VIII. ročník 97 %

            Miroslava Baboľová kategória VIII. ročník 91 %
            Alžbeta Gažúrová kategória V. ročník 91 %
            Všetkým súťažiacim gratulujeme a ďakujeme za tak úspešné reprezentovanie našej ZŠ Beňuš

        • Zisťovanie záujmu o antigénové samotesty pre školský rok 2022/2023
          • Zisťovanie záujmu o antigénové samotesty pre školský rok 2022/2023

          • Milí rodičia, zákonní zástupcovia žiakov,

            Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR (ďalej len „MŠVVaŠ SR“)  sa pripravuje na nasledujúci školský rok 2022/2023 a zároveň na bezpečný návrat žiakov do škôl v súvislosti s ochorením COVID-19.

            Z tohto dôvodu zisťuje záujem rodičov, zákonných zástupcov žiakov o antigénové samotesty na domáce použitie, ktoré budú určené na použitie pred prvým nástupom do školy v školskom roku 2022/2023 a podľa potreby v prípade opätovného výskytu COVID-19 v škole.

            MŠVVaŠ SR plánuje zabezpečiť distribúciu antigénových samotestov na bezpečný návrat do škôl v školskom roku 2022/2023 na konci školského roka 2021/2022, aby rodičia dostali antigénové samotesty ešte pred letnými prázdninami. Testy si budú môcť prebrať rodičia, resp. žiaci 2.stupňa na základe splnomocnenia od rodiča.

            Rodičia, ktorí požiadajú o antigénové samotesty, budú povinní v prípade zvýšeného výskytu COVID-19 testy používať a nahlasovať každé vykonanie antigénového samotestu podľa inštrukcií MŠVVaŠ SR.

            Váš záujem, resp. nezáujem o domáce antigénové testy, prosíme vyjadriť prostredníctvom doručenej notifikácie cez EduPage do 05.06.2022.

             

        • VÝTVARNO – DEJEPISNÁ EXKURZIA
          • VÝTVARNO – DEJEPISNÁ EXKURZIA

          • FOTOALBUM

            V piatok 27. mája 2022 si ôsmaci a deviataci privstali, aby už o šiestej ráno naskákali do autobusu, ktorý ich spred našej školy odviezol na východ Slovenska.

            Pani učiteľka Cabanová naplánovala prvú zastávku v Medzilaborciach, kde sa nachádza Múzeum moderného umenia Andyho Warhola, kráľa pop-artu. Žiaci sa rozdelili do dvoch skupín, aby si čo najlepšie vychutnali prehliadku troch stálych expozícií múzea (diela A. Warhola, o pôvode A. Warhola a street-art vs. pop-art) i praktickú činnosť v ateliéri múzea, kde mohli naplno prejaviť svoj talent pri tvorení vlastného „dielka“.
            Potom už velenie prebrala pani učiteľka Kubandová. Autobus s celou posádkou zamieril do priestoru Duklianskeho priesmyku, kde sa nachádza vyhliadková veža, z ktorej môže návštevník vidieť dejisko bojov počas Karpatsko-duklianskej operácie známej z 2. svetovej vojny. Milý pán sprievodca nám pútavo predstavil históriu tohto miesta a nechal nás vyblázniť sa pri dobovej bojovej technike, ktorá učarovala najmä chlapcom. Cestou k autobusu sme sa zastavili pri Pamätníku bitky o Dukliansky priesmyk, pri ktorom sa nachádza aj cintorín príslušníkov 1. československého armádneho zboru. Čas pokročil a nás ešte čakalo Vojenské historické múzeum a Park bojovej techniky vo Svidníku, ktoré boli skvelou bodkou za našou výtvarno – dejepisnou exkurziou. Okrem prehliadky stálej expozície nás tam čakali dva krátke filmy – o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi a autentické zábery bojov spomínanej Karpatsko-duklianskej operácie. Parádnym úlovkom z exkurzie je spoločná fotografia pri známom Pamätníku duklianskych tankistov, ktorý sa jednoducho nedal obísť.
            Hoci sme sa domov vrátili až po ôsmej večer a poriadne unavení, stálo to zato. Sme bohatší o vedomosti, emócie, skúsenosť, zážitky... A o to predsa išlo!

        • Moja obec
          • Moja obec

          • FOTOALBUM

            25. máj 2022 bol pre našich žiakov 1. stupňa nezvyčajný, náročný, zaujímavý, tvorivý, plný očakávania, ale aj stresu...
            Prečo?
            Ich úlohou bolo originálnym spôsobom predstaviť svoju milovanú dedinku Beňuš, vyzdvihnúť krásu okolitej prírody, krásu obyvateľov, ktorí v nej žijú, krásu miesta, ktoré sa oplatí navštíviť, ale hlavne krásu obce, na ktorú sme pyšní a sme radi, že sme jej súčasťou, na súťažnej regionálnej prehliadke pod názvom „Moja obec“.

            Už od rána sme mali skvelú náladu a tak nám cesta do Základnej školy v Pohorelej ubehla veľmi rýchlo. Hneď pred školou nás vítali žiaci ZŠ v krásnych miestnych krojoch a ich milé pani učiteľky.
            Po privítaní žiakov, pedagógov a starostov sa súťažné prezentovanie mohlo začať.
            Prví sa svojej úlohy zhostili žiaci z Heľpy a po nich svoju prezentáciu začali naši žiaci: Zojka Gašperanová a Lukáš Marek Pôbiš, Marko Gonda a Sofinka Sabová. Zojka a Lukáško v úvode zaspievali pieseň Z beňušskýho kostolíčka, vyletela lastovička. Ale nielen spevom, ale aj skvelými hereckými výkonmi zaujali, rozosmiali, ba aj rozplakali divákov všetci naši účinkujúci. Ich vystúpenie bolo okorenené vtipom, našim nárečím a výrobkami beňušských remeselníkov a šikovných žiakov našej školy.
            Odmenou za ich úžasný herecký výkon a bezchybné vystúpenie bol obrovský potlesk a chvála, ktorú si oprávnene zaslúžili.
            Po našom vystúpení sme si s obdivom pozreli prezentácie kamarátov zo Šumiaca a Pohorelej. Dozvedeli sme sa od nich mnoho zaujímavostí, ale predstavili nám aj miestne špeciality, na ktorých sme si mohli pochutnať.
            Deti počas prestávky povzbudil svojim spevom, ale aj milým slovom, bývalý žiak ZŠ v Pohorelej pán Jozef Mak.
            Keď prišiel čas vyhodnotenia súťaže deti boli trochu nervózne, ale verili, že ich snaženie a veľké nasadenie neboli zbytočné.
            Ich radosť bola obrovská a prejav radosti jedinečný po vyhlásení 1. miesta.

            Gratulujem Vám ešte raz, milí moji a veľmi sa teším z vášho úspechu.

            Gratulácia a poďakovanie nepatrí len účinkujúcim, ale aj ostatným, ktorí mali na príprave zásluhu: pani učiteľke Murgašovej za prípravu a scenár, pani učiteľke Jankovej za prípravu. Skláňame sa pred rodičmi a ďakujeme im za pomoc pri učení textov.
            Ďakujeme vedeniu školy za podporu a pani  starostke Kataríne Srnkovej za pochvalné slová.

            V závere chcem aj ja poďakovať za to, že patrím do obce Beňuš, som jej rodáčka a učiteľka našej školy.
            Na pery sa mi tisnú slová krásnej piesne, ktorú ma naučila moja mama a tie hovoria za všetko:

            Dedinka ty moja rodná krásna,
            vyrástla si medzi horami,
            zo všetkých strán olemovaná si,
            štíhlymi, krásnymi jedľami.

            Pani učiteľka Slávka

          • „SLÁVIK SLOVENSKA 2022“ – krajské kolo

          • Dňa 20. mája 2022 sa v Kráľovskej sieni Zvolenského zámku  konalo krajské kolo celoslovenskej speváckej súťaže detí v interpretácii ľudovej piesne „SLÁVIK  SLOVENSKA 2022“. Žiačka našej školy – Zojka Gašperanová, ako víťazka okresného kola súťaže v Brezne, nás reprezentovala v II. kategórii. Ocitla sa medzi  výbornými spevákmi z celého kraja a hoci nezískala popredné umiestnenie, dostala oveľa viac. Získala nové skúsenosti v oblasti spevu ľudových piesní a cenné rady od popredných speváčok, ktoré mali zastúpenie v porote. Veď mená ako Veronika Bodnáriková, či Anna Šatanová sú veľmi známe najmä tým, ktorí sa o ľudovú pieseň zaujímajú, spievajú ju, či počúvajú.

            Milá Zojka, ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a prajeme ti ešte veľa speváckych menších, či väčších úspechov. Spievaj si najmä pre potešenie, radosť a dobrú náladu.

            Poďakovanie posielame aj študentovi 4.ročníka Hotelovej akadémie v Brezne, tanečníkovi folklórneho súboru Urpín, Jakubovi Rosíkovi, ktorý  sa Zojke veľmi ochotne postaral o hudobný doprovod.

            „Spev prináša šťastie a radosť, keď spievame, sme v prítomnej chvíli, a tak žijeme život naplno.“  ( Citát zo skladby Daniel Sárkany - Tíme To Live)

             

        • Rodičovské združenie
          • Rodičovské združenie

          • Pozývame rodičov na triedne rodičovské združenia, ktoré sa uskutočnia v stredu 25. mája 2022 popoludní v čase oznámenom triednymi pani učiteľkami.

            Získate prehľad o aktuálnych vyučovacích výsledkoch svojich detí a budú vám poskytnuté aj iné užitočné informácie.
            V prípade potreby môžete využiť prítomnosť ďalších vyučujúcich na individuálne pohovory.
            Vaša účasť je potrebná.

        • Slávik Slovenska 2022 – okresné kolo
          • Slávik Slovenska 2022 – okresné kolo

          • FOTOALBUM

            Po dvoch rokoch odmlčania  sa spustil  ďalší ročník celoslovenskej speváckej súťaže SLÁVIK SLOVENSKA 2022. Teší nás, že žiaci našej ZŠ v Beňuši boli pritom a úspešne  ju reprezentovali. Okresné kolo súťaže sa konalo 16. 5. 2022 v CVČ  v Brezne. Prítomných privítal a súťaž otvoril Mgr. František Roth, riaditeľ CVČ Brezno. Zastúpenie sme mali vo všetkých troch kategóriách. Kto a s akým repertoárom sa predviedol?

            I.kategória – Lukáško Marek Pôbiš, piesne: Lístočku, duboví, Čie sú to kone

            II.kategória – Zojka Gašperanová, piesne: Vretienko mi padá, Odam še, neodam

            III.kategória – Lujzička Anna Pôbišová, piesne: Kysuca, Kysuca, Za nič mi je, za nič

            Všetci traja žiaci nás reprezentovali veľmi pekne, spievali s chuťou a zo srdiečka. Obohatili veľkú rodinu spievajúcich „slávikov“. Po prvých tónoch piesní stratili obavy, zahodili trému a vyplatilo sa. Pri vyhodnotení na nás čakalo príjemné prekvapenie. Lujzička v III. kategórii získala 3. miesto. V II. kategórii sa Zojka umiestnila na 1. mieste a bude našu školu reprezentovať na krajskom kole SLÁVIKA SLOVENSKA. Všetkým gratulujeme a Zojke už teraz  držíme prsty.

            O hudobný doprovod sa postarali Mgr. Miroslava Potančoková, pani učiteľka ZUŠ v Brezne a Ing. Marek Pôbiš, otecko našich žiakov. Patrí im naše vrelé poďakovanie.

            Som vďačná, že sme napomohli k odkazu súťaže:

                                                      „SPIEVAŤ SA MUSÍ ĎALEJ!“

                                                                                                                                        pani učiteľka  ZĽ 

             

        • Oznam o udelení riaditeľského voľna
          • Oznam o udelení riaditeľského voľna

          • Riaditeľka Základnej školy Beňuš v súlade s §150 ods.5 Zákona č.245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov

            udeľuje

            dňa 18.mája 2022 (streda)

            riaditeľské voľno pre žiakov 8. a 9.ročníka

            z dôvodu organizačného zabezpečenia celoslovenského testovania žiakov 5.ročníka Testovanie 5 – 2022.

            Žiaci 8. a 9.ročníka budú vyhlásení zo stravy.

          • Plavecký výcvik tretiakov 2022

          • V dňoch 2. - 6.mája 2022 sa plaveckého výcviku zúčastnili žiaci 3.ročníka. Žiaci si tieto dni užili do sýtosti a sme radi, že sa nám podarilo uskutočniť plavecký výcvik, keďže minulé školské roky nám to znemožnila zlá epidemiologická situácia zapríčinená pandémiou COVID - 19. Počas výcviku sa žiaci zdokonaľovali v plaveckých zručnostiach a z neplavcov sa stali plavci. Len pár detí by potrebovalo ešte viacej času na zvládnutie plaveckých štýlov, ale každý jeden nabral odvahu a odbúral strach z vody, čo je veľmi dôležité. Posledný deň výcviku deti ukázali čo sa naučili, za odmenu dostali medaile a sladké odmeny. Dúfame, že v letných mesiacoch deti využijú to, čo sa naučili počas výcviku.                                                                   

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Plavecký výcvik tretiakov 2022.

        • Oznam pre žiakov a rodičov
          • Oznam pre žiakov a rodičov

          • Oznamujeme žiakom a ich rodičom, že na základe oznámenia Stredoslovenskej energetiky, a. s., bude vo štvrtok 12. mája 2022 v budove školy a školskej jedálne prerušená distribúcia elektriny z dôvodu plánovaných prác na zariadeniach distribučnej sústavy.

            Vyučovanie a aj Školský klub detí budú fungovať v normálnom režime. Strava v školskej jedálni v tento deň nebude zabezpečená, preto prosíme rodičov žiakov, aby dali deťom výdatnejšiu desiatu.
            Za porozumenie ďakujeme.
            Vedenie školy

        • Mama – moja veľká láska
          • Mama – moja veľká láska

          • FOTOALBUM

            „Mama – moja veľká láska...“  - v tomto duchu sa niesol program pripravený pri príležitosti Dňa matiek 8. 5. 2022. Po dvoch rokoch pandémie sa opäť otvorili dvere kultúrnych domov, zasadačiek OÚ a deti mali možnosť pozdraviť svoje mamičky  a spríjemniť im tento sviatočný deň. Nezaháľali ani žiaci našej školy a pozdravili mamičky v Beňuši, i v Braväcove. Svoj program začali trochu netradične. Rozozvučali sa tóny krásnej, ale smutnej piesne, plnej nezodpovedaných otázok: „Mama, prečo ma neľúbiš?  Prečo si ma opustila? Tu som! Tu som!  Smútiť nebolo však dlho treba, lebo naše deti mohli vysloviť tieto slová :„Sme šťastní a vďační, že táto pieseň nie je o nás. Ste tu s nami, naše drahé mamičky. My máme svoju milovanú mamu. Veď nám Boh stvoril mamu. Ako?  To už predviedli štvrtáci v scénke: „ Ako Boh stvoril mamu...“  

            Máme svoju milovanú mamu a tak deti mohli veselo recitovať, spievať a tancovať. Podarilo sa im to veľmi pekne, nečudo, že si vyslúžili pochvalu a vrelý potlesk.

            V závere programu sa nezabudli poďakovať, za všetku tú vrelú lásku, za nehu a starostlivosť, za opateru ,za  nekonečnú trpezlivosť a obetavosť, za každú rozprávku, za každú pieseň, zaspievanú s láskou nad kolískou, za každý bozk na dobrú noc, za každé ráno a každý deň s mamou.

            Priblížili sme sa k záveru nášho programu, veríme, že potešil a že posledné slová piesne ....“ som kúsok šťastia v Tvojich rukách“... budú ešte mamičkám dlho znieť a hriať ich pri srdiečkach.

                                                                                                                  Vaše pani učiteľky

      • Nechci byť človekom, ktorý je úspešný, ale buď človekom, ktorý za niečo stojí.
      • Albert Einstein
      • Miluj všetkých, dôveruj málokomu, neubližuj nikomu.
      • William Shakespear
      • Študent nie je nádoba, ktorú treba naplniť, ale fakľa, ktorú treba zapáliť.
      • Carl Rogers